Çözüm Yerel Tohumlarımızda

Çözüm Yerel Tohumlarımızda

Kalitede farkımız olursa fiyatta da olur. Ürünü iyi fiyata sata bilmeyi ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Çözüm; “yerel tohumlarımızla üretilecek yüksek kalitede ürün üretebilmek...

Çözüm; Yerel Tohumlarımızda
Diyarbakir' da yapılan tarım zirvesinin açılış konuşmasında kürsüye çıkan konunun yetkilileri seyirci koltuğunda oturan çiftçiye nasihat veriyordu. “Hedef büyütün! Daha çok üretin! Daha çok urun ile ihracat rakamlarını yükseltmeliyiz!”
 
Mısır hasadına gelen yorumları okuyunca çok üzüldüm! Bir çok kişi, içinde bulunduğumuz çaresizliğe üzülmüş ne yapabiliriz diye sormuş?

Birileri de “yalan bunlar buğday ekim ayında ekilir, her şey olması gerektiği gibi” diye de atıfta bulunmuş.
 
Ülke olarak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı çok seviyoruz. Herkes buğdayın ekim zamanının ekim ayı olduğunu bilir. Ekim ayının başından beri kesilmeyen yağmur ile karşı karşıyayız. Arazileri su bastı. Biz çok hazırlıksız yakalandık.
 
İşin çözümü konusunda gelen tavsiyelere uyarsak işimiz çok kolay! Ekilemeyen binlerce dönüm buğday için, sera kurulmasını öneren de var, saksıda buğdayı yeşertin sonra toprağa ekersiniz, diyen de.
 
Sorunu görmek ve anlamak lazım. Çiftçiler binlerce dönüm arazi ekiyor. Herkes aynı yerden aynı tohumu alıyor. Elde edilen ürünlerin hepsi konvansiyonel tarımın ayni mecburi ürünleri.
 
Durum böyle olunca ürünü satın alacak tüccar için de sonuca varmak kolaylaşıyor. Fiyatı kırdıkça kırıyor. Nasıl olsa herkesin ürünü aynı, biri satmazsa diğeri mutlaka satacak zihniyeti hüküm sürüyor. Rekabet olmayınca fiyatı en düşük seviyeye çekebiliyorlar. Sonuçta çiftçi zarar ediyor, içine girdiği borç batağından sıyrılamıyor.
 
Tarımda çeşitlilik yaratmalıyız. Rekabeti sağlayacak yüksek kalite ürünü elde etmeliyiz. Kalitede farkımız olursa fiyatta da olur. Ürünü iyi fiyata satabilmeyi ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Çözüm; “yerel tohumlarımızla üretilecek yüksek kalitede ürün üretebilmek.” 
 

Tarımda büyümekten ziyade küçülmeliyiz. Binlerce dönüm aynı üründen ekip, düşük fiyat politikasına takılı kalıp, her seferinde zararı peşinen kabul etmektense, satabileceğimiz oranda yüksek kalitede ürün çeşitliliği oluşturup üretim gücümüzü buna harcamamız gerekiyor.
 
Ülkenin tarım politikası, yeniden kendi kendimize yetebilecek bir ekonomiye sahip hale gelebilmek için çaba harcamak olmalı! Uzak ülkelere ihracat yapabilme hayalimizi durumumuzu düzeltene kadar rafa kaldırmalıyız. Şef Ebru Baybara Demir


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler