Bu Tohum İle Üretim Yapmak İsteyen Çiftçi Sayısı Çok Fazla

Bu Tohum İle Üretim Yapmak İsteyen Çiftçi Sayısı Çok Fazla

Mezopotamya buğdayının 11 çeşidinin 5 tanesine ulaşmış, 2 ton satın alarak ovada, büyük arazi sahiplerinin gönüllü ver..

Bu Tohum İle Üretim Yapmak İsteyen Çiftçi Sayısı Çok Fazla... 
Davet edildiğim sosyal girişimcilik yarışmasının jürisi ile iki gün görüşme yapmış, projemizi anlatmıştım. Mardin ve çevresinde buğday tohumu üzerine yaptıgımız bir saha çalışması ile başlamıştık. 
 
Mezopotamya buğdayının 11 çeşidinin 5 tanesine ulaşmış, 2 ton satın alarak ovada, büyük arazi sahiplerinin gönüllü verdiği arazilerde ekmiştik. Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü desteği ile projemizi, iyi tarım uygulamaları eğitimleriyle genişletip, 70 Kadın çiftçi ile çalışmaya devam etmiştik.
 
Ektiğimiz tohumlardan 20 ton ürün aldık. Bu süreçte yerel tohumların; susuz yetişebildiğini, kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanmadan üretilebildiğini deneyimledik.
 
Amacımızın; iklim değişikliğinden en çok etkilenen tarımın, gıdanın sürdürülebilirliğinin yanısıra kuraklığa karşı su kaynaklarının verimli kullanılması icin yerel tohumlar ile susuz tarıma geçebileceğimizi anlatmaktı. Yerel tohumları daha çok insanla paylaşarak, kimyasal gübre, tarım ilacı kullanmadan toprağa, doğaya, insana saygılı tarımın nasıl yapılabildiğini, tarımda üretim maliyetlerini nasıl düşürülebildiğini çiftçiye gösterebildiğimizi söyledim. 
 
Günün Sonunda, Juri Bana Ürünü Nasıl Pazarlayacağımızı Sordu?
İklim değişikliğinin yarattığı felaketleri bile ekonomik fayda değerleri ile ölçmeye çalışmak anlaşılamazdı! 
 
Biz, bir kaç yıl sonra şiddetini daha fazla hissedeceğimiz bir felaketin başında olduğumuzu gördük ve yaşadık. 
 
Su kaynaklarımızı koruyarak sağlıklı ürün elde edebileceğiniz tarımı devam ettirebilmek ve iklim değişikliğinin etkilerini daha aza indirebilmek istiyoruz!
 
Biz 20 ton ürünü bu yıl 6 çiftçimizin arazisinde tekrar çoğalttık! 440 ton ürun aldık. Rekoltede, tek ticari tohumları geçtik. Kimse bu isten para kazanmayı düşünmedi.
 
Bu Tohum İle Üretim Yapmak İsteyen Çok Çiftçi Var!
Çiftçiler üretim maliyetlerini nasıl düşürebileceklerini gördüler! Asırı yağıştan ticari tohumların, topraga tutunamadığı icin zarar ettirdiğini deneyimledi. Sulama icin ihtiyaçları olan suyu bulamadıklarını ve buldukları suyun da pahalı olduğunu biliyorlar! 
 
440 ton buğday ekim ayında toprakla buluşmayı bekliyor. 
Yarışmanın sonucunu merak ediyorsanız; "Projemiz maalesef sürdürülebilir bulunmadı."
 
Yeni şeyler denemeye cesaretin olmazsa geçmişi tekrar etmekten başka bir şey yapamazsın, geleneğinden beslenmezsen zenginliğinden mahrum kalırsın...
 
Şef Ebru Baybara Demir


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler