Derin Dondurucuya Hangi Yemekler Konur? Hangi Yiyecekler Nasıl Paketlenerek Dondurulur Ve Saklanır?

Derin Dondurucuya Hangi Yemekler Konur? Hangi Yiyecekler Nasıl Paketlenerek Dondurulur Ve Saklanır?

Anadolu’da yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle yapılan kışlık yiyecek depolanması, gıdaların uzun süreler korunabilme..

Derin Dondurucuya Hangi Yemekler Konur? Hangi Yiyecekler Nasıl Paketlenerek Dondurulur Ve Saklanır?
Sebze ve meyvenin tazesinin bollaştığı yaz mevsimiyle birlikte besinler taze taze tüketilirken bir yandan da kışın da tüketilebilmeleri için uygun koşullarda saklanır.
 
Anadolu’da yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle yapılan kışlık yiyecek depolanması, gıdaların uzun süreler korunabilmesine imkân veren bugünün derin dondurma teknolojisiyle daha da kolay. Ancak sağlıklı tüketim için yiyeceklerin kışa saklanmasında nelere dikkat edilmeli? Hangi gıdalar hangi koşullarda ne kadar süreyle tazelik ve besin değerlerini korurlar?
Derin dondurucuda hangi yiyecekler saklanır?
 
"Taze ve tek kullanımlık paketler yapılmalı"
Dondurma işleminin gıdada enzim aktivitesini ve bakteri üremesini kısmen durduracağını fakat çok yavaş da olsa bozulmanın devam edeceğini belirtti. Taşpınar, "Donduracağımız ürün ne kadar kaliteli olursa dondurup çözdürme aşamasından sonra da o kadar kaliteli ürün çıkacaktır. Dondurma işlemi için ürünler tek seferde kullanılabilecek ölçülerde paketlenmelidir. Bir ürün çözdürdükten sonra tekrar dondurulmamalıdır" dedi.
 
Et NasıSaklanır, balık NasıSaklanır, tavuk NasıSaklanır, sebze NasıSaklanır ve meyveler nasıl saklanır?
Donmuş gıdaları saklamak için plastik veya alüminyum folyo, plastik torba, kapalı alüminyum kaplar, içi mumlu özel kaplar veya dayanıklı plastik ve cam kaplar kullanılması gerektiğini vurgulayan Taşpınar aşağıdaki bilgileri paylaştı:
 
Kırmızı et yeni kesildi ise 1 hafta buzdolabında dinlendirilip, eğer kasaptan alındıysa da hemen dondurulabilir. Yağlı etler kıyma halinde az yağlı olan kısımlar porsiyonlanarak ya da bütün halde dondurulabilir. Kırmızı et 6-12 ay dondurucuda saklanabilir.
 
-Tavuk gibi kümes hayvanları 1 gece buzdolabında bekletilip sonra dondurulabilir. Ortalama 7-8 ay kadar ömrü vardır.
 
Dondurucuda Kışlık Patlıcan Tarifi- Hülya Ketenci- Kış Hazırlıkları
 
-Balıklar organları temizlendikten sonra bir süre yapışmaz bir yüzeyde dondurulur sonra kuyruklarından tutarak baş aşağı buzlu suya daldırılıp etrafı buz tabakası ile kaplanıp öyle dondurulur. Bu işlemin adı glaze'dir ve 4-6 ay kadar rahatça saklanabilir.
 
-Şarküteri ürünleri iyice paketlenip 1-2 ay kadar dondurulabilir.
-Süt ürünlerini dondurmaya çalışmak risklidir.
 
-Meyveleri dondurmak için öncelikle olgun ve çürüksüz olanları seçilmelidir. Çekirdekli olanların çekirdekleri ayrılmalıdır. Muz, şeftali, kavun gibi meyvelerinde kabukları ayrılıp dilimlenmiş halde dondurulmalıdır. Meyveleri dondurmadan önce şekerli veya limonlu suya daldırmamız gerekir. Elma, armut gibi çabuk kararan meyveleri de dondurmadan önce dilimleyip üzerine şeker döküp öyle dondurmamız gerekir. Bu şekilde meyveler 10-12 ay kadar dayanabilir.
 
-Patlıcan fasulye gibi sebzeler 2-3 dakika haşlanıp soğuk suya daldırılıp soğutulduktan sonra dondurulabilir. Ortalama 8-10 ay kadar muhafaza edilebilir."
 
"Buzdolabında çözdürün"
Ürünün uzun süre dayanması açısından dondurma işleminde yaşanan besin değeri kaybının göz ardı edilebilir düzeyde olduğunu belirten Gökhan Taşpınar, donmuş besinleri çözdürürken de dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. "En önemli kural buzdolabının soğutucu kısmında çözdürülmesidir" diyen Taşpınar, "Oda sıcaklığında çözdürmek birçok bakterinin üremesi için uygun ortamı oluşturur. Ürünler porsiyonlara göre dondurulmalıdır. Buzu çözülen bir ürün tekrar dondurulmamalıdır. Buzu tamamen çözülmüş bir ürün ile taze ürün arasında pişirmeye yönelik hiçbir fark yoktur" açıklamasında bulundu.
 
Çözülen Gıdayı Tekrar Dondurmayın !!!
Dondurulmuş ürünler, tazeliğin korunması ve besin değeri kaybının az olması gibi nedenlerle sağlık açısından önem kazanıyor.
 
Uygun yöntemle dondurulmuş ve tüketinceye ulaşana kadar soğuk zincirde muhafaza edilmiş ürünler sağlık açısından güvenli olma özelliği taşıyor. Dondurma, konserve etme, kurutma, reçel ya da marmelat, turşu şeklinde tuzla saklama gibi yiyecekleri saklama yöntemlerinin içerisinde yiyeceklerin besin değerinin en az kayba uğradığı yöntemin dondurarak saklama diğer yöntemlerde özellikle C vitamini ve suda eriyen vitaminlerin kaybının çok yüksek olduğunu aktardı. “Dondurulmuş gıdalar üretilirken, sebze veya meyveler mevsiminde yani bol olduğu dönemde toplanır. Kısa süre içinde fabrikaya getirilip yıkanır ve ayıklanır. Çok kısa süre içinde şok dondurma yöntemi ile dondurulur. 
 
Buzlukta Sakladığım Yiyecekler/Buzluğumda Neler Var
 
Bu sırada sebze ve meyvelerin canlılığını sürdüren enzim faaliyetleri durdurulmuş olur ki bu sayede uzun süre dayanabilir.
Sabah toplanan bir sebze 6-24 saat sonra dondurulmuş hale gelmiştir. Hasattan itibaren hal, pazar ve market zincirinde en az 1 hafta dolaşan sebze ve meyvelere göre usulüne uygun olarak hijyenik şartlarda dondurulmuş ürünlerin vitamin, mineral içeriği daha yüksektir. Her mevsimde her sebze ve meyveyi bulmak imkânsızdır, bulduklarımız ise turfanda dediğimiz serada yetiştirilmiş yani yapay ortamda yetişmiş ürünlerdir.
 
Bu ürünlerin içerdiği hormon ve zirai ilaçlar düşünülecek olursa dondurulmuş sebzelerin tercih edilmesi daha doğru olur. Dondurulmuş balık, et, tavuk ürünleri de sebze ve meyveler gibi sağlık açısından güvenlidir. 
 
Ancak uygun şekilde dondurulmuş olması ve donduktan sonra çözdürülüp bir kez daha dondurulmamış olmasına çok dikkat edilmelidir”  
Dondurucudan çıktıktan sonra çözülen gıdaların bakteri ürettiR. dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurulduğunda besin zehirlenmelerine yol açabilecek riskli gıdalar haline geldiğini söyledi. özellikle et, tavuk, balık, dondurma gibi yüksek protein içeren yiyecekler ile patatesin besin zehirlenmesine neden olabilecek riskte gıdalar olduğunun altını çizdi.
 
Meyveler Buzlukta Nasıl Saklanır?
 
“Dondurulmuş gıdalar eğer marketten alınıyorsa, alışveriş arabasına en son konulmalıdır. 
Ayrıca dondurulmuş ürünleri taşımak için ısı korumalı poşet tercih edilmeli, eve hemen gidilmeyecekse alınan ürün yanınızdayken oda ısısında çözünmüş olduğu için tekrar dondurucuya konulmamalı en kısa sürede tüketilmelidir. Marketten çıkıp eve 10-20 dakika içinde gelinebiliyorsa, ürün dondurucuya konulabilir. Dondurulmuş ürünlerin raf ömrüne ve son kullanma tarihine çok dikkat edilmelidir. Genellikle derin dondurucuda sebze ve meyveler 1-3 ay, et 3-5 ay, tavuk 1 ay, balık 1-2 ay saklanabilir.”
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyecekler...
Bazı yiyecekleri uzun süre muhafaza edebilmek için dondurma mümkün, ancak bazı yiyecekleri de kesinlikle dondurmamak gerekiyor.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden Patates
Patates çok fazla su içerdiği için dondurulduğunda kristalize olur, bu da suyu çözüldükten sonra yumuşamasına ve özelliğini kaybetmesine neden olur.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden Kavun – Karpuz
Kavun karpuz gibi sulu meyveler de dondurulup çözüldüğünde neredeyse tüm suyunu kaybeder.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden Yumurta
Yumurtayı dondurmaya kalktığınızda içerisindeki sıvı donarak genişliyor ve bu da kabuğunun çatlamasına sebep oluyor. Kabuğu çatlayan yumurta çok kolay bakteri toplayabilir ya da buzluğunuzu kirletebilir. Bu yüzden yumurtayı dondurmaya çalışmamak en doğru tercih olacaktır.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden Peynir
Peynir de dondurulmaması gereken yiyecekler arasında. Sert peynirleri dondurduğunuzda yumuşıyorlar, yumuşak peynirleri dondurduğunuzda ise formlarını kaybediyorlar.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden Puding – Muhallebi
Puding, muhallebi gibi tatlıları dondurduğunuzda hem tatları hem de şekilleri bozuluyor.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden Kızartmalar
Kızartmaları dondurulduğunda kızartma yağı iyice emiyor ve yumuşayarak kıvamını bozmasına neden oluyor. Ayrıca tadını da kaybediyor.
 
Asla Dondurmamanız Gereken Yiyeceklerden  Süt
Süt için farklı görüşler mevcut. Eğer sütü dondurduysanız çözüldükten sonra kesinlikle içmemeniz öneriliyor ama tariflerde kullanabileceğiniz söyleniyor. Siz yine de ne olursa olsun süt ve sütlü ürünleri dondurmamaya dikkat edin.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler