Erzurum Mutfağının Yöresel Lezzetlerinden

Erzurum Mutfağının Yöresel Lezzetlerinden "Dut Çullaması"

Geleneksel Türk Mutfağındaki Yöresel Mutfaklarımızdan Erzurum Mutfağının yöresel lezzetlerinden dut çullaması, besleyici olması ve hasta...

Erzurum Mutfağının Yöresel Lezzetlerinden "Dut Çullaması"
Geleneksel Türk Mutfağındaki Yöresel Mutfaklarımızdan Erzurum Mutfağının yöresel lezzetlerinden dut çullaması, besleyici olması ve hastalıklara karşı vücut direncini artırdığı için kış aylarının vazgeçilmez tariflerinden.. Üzerini ceviz ve fındıkla da süsleyerek konulduğu sofralarda lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaya aday.
 
Dut Çullaması Tarifi
Dut Çullaması Kullanılan Malzemeler
 
*     2 su bardağı dut kurusu,
*     4 adet yumurt,
*     2 çorba kaşığı tereyağ,
*     2 dal dereotu,
*     Tuz, 
*     karabiber, 
*     tarçın.
 
Dut Çullaması Yapılış Tarifi
Dut kurularını yıkayıp kurulayın. Yumurtaları geniş bir kaba alıp üzerine tuz, karabiber ve tarçın ekleyip çırpın. Tereyağını kızdırıp dut kurularını birkaç dakika kavurun. Üzerine çırpılmış yumurta katıp pişirin. Yapraklarına ayırdığınız dereotunu ekleyerek servis yapın.
 
Dut Çullaması Püf Noktası
Osmanlı Mutfağı yemeklerinden olan bu tarif tekke mutfaklarında da sıklıkla yapılırdı
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Dut Çullaması” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Erzurum Mutfağı Nedir? Erzurum Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Erzurum Yemekleri....
Türkiye toprakları üzerinde en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum, bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden biridir. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda şehrin tarihinin Yontma Taş Devri’ne dek gittiği ortaya çıkmıştır. Hal böyle olunca da şehir, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İpek Yolu üzerindeki duraklardan biri olması da Erzurum’un bölge içerisindeki önemini bir kat daha artırmaktadır. Tüm bu özellikleri sayesinde şehir, farklı kültürlerden beslenebilmiş; bu kültürleri sentezleyerek kendine özgü bir atmosfer yaratabilmiştir.
 
Dağlık bir bölgede olması sebebiyle Erzurum’da hayvancılık önemli bir yer tutar. Bu sebeple şehir, süt ve süt ürünleri konusunda da oldukça iddialıdır. Tariflerde de kullanılan bu ürünler arasında en kıymetlisi tereyağıdır. Erzurum, lezzetli tereyağlarıyla bilinir. Bunda Karadeniz’e olan yakınlığının da payı büyüktür. Öte yandan şehirde ormanlık alanlar ve ovalar da geniş yer kaplamaktadır. Sarıçam ve meşe en sık rastlanan ağaçlardır.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak; Gerek tarihi gerek coğrafi özellikleri sebebiyle, Erzurum oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Baklagiller ve tahıllar bu mutfağın en belirgin özelliklerinden biridir. Çavdar ve arpa en çok tüketilen tahıllardır. Meyveler arasında ise elma, erik, kiraz ve kızılcık ön plana çıkar.
 
Erzurum mutfağı söz konusu olduğunda akla ilk olarak cağ kebabı gelir. Erzurum’un Oltu ilçesiyle adını duyurmuş bu kebap, kuzu etinden yapılır. Terbiyelenmiş kuzu etinin yatık bir şekilde şişlere geçirilmesiyle hazırlanır. Oldukça yağlı, bir o kadar da lezzetlidir. Karadeniz Bölgesi’ne olan yakınlığı sebebiyle kuymak ve hıngel de Erzurum mutfaklarında sık sık pişirilen yemekler arasındadır. Hıngel, daha çok Gürcü mutfağına özgü bir lezzet olmakla birlikte, hamur arasına et veya patates konularak yapılan bir yemektir. Oldukça besleyici, bir o kadar da doyurucudur.
 
Erzurum mutfağının bir başka olmazsa olmazı ise İspir fasulyesidir. Erzurum’un bir ilçesi olan İspir, tüm Türkiye’de fasulyesinin lezzetiyle tanınır.
 
Erzurum mutfağı peynir bakımından da oldukça zengindir. Nam-ı diğer meme peynirinden lor ve civil peynirine yöreye özgü pek çok peynir çeşidiyle karşılaşmak mümkündür. Meme Peyniri, koyunun sütünün sağılmasından hemen sonra kaynatılmadan mayalanır, özelliği de buradan gelir.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler