En Lezzetli Metrelik Adana Kebabı Nasıl Yapılır?

En Lezzetli Metrelik Adana Kebabı Nasıl Yapılır?

Adana Mutfağının Özelliklerinde ve Geleneksel Türk Mutfağında “İyi bir Adana kebap için önce 'likle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması...

En Lezzetli Metrelik Adana Kebabı Nasıl Yapılır? 
Osmanlı ve Türk Mutfağı ve Geleneksel Türk Mutfağında “İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Yöresel Mutfaklarımızdan Adana Mutfağı tabiriyle ‘şerbetli kuyruk’ denir buna. Kestiğiniz zaman cam bardak gibi parlar. Onunla yapılan kebap bulgur gibi dağılır, lezzetli olur.”
 
Metrelik Adana Kebabı Tarifi "Kemal Usta"
Metrelik Adana Kebap Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Adet Kuzu Budu
*     Bir Miktar Ev Kıyması Ve Makine Kıyması
*     Kuyruk Yağı
*     Kırmızı Biber
*     Kırmızı Toz Biber
*     Tuz
 
Kebab Tariflerinden Metrelik Adana Kebabı Üzeri İçin:
*     Pirzola
*     Kanat
*     Kaburga
*     Domates
*     Biber
 
Metrelik Adana Kebabı Yapılış Tarifi;
Kuzu etini sıyırıp butu açıyoruz. 
Eti temizliyoruz. 
Ev kıyması, makine kıyması ve kuyruk yağını zırhlıyoruz. 
Tuzunu ekleyip iyice yoğuruyoruz. 
Yoğururken malzemelerin birbirini tutması için su ekliyoruz. 
 
Kırmızı biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartıyor ve ince ince kıyıyoruz. 
Suyunu sıkıp çıkardıktan sonra kıymaya ekliyoruz. 
Kırmızı toz biberi de ekleyip yoğuruyoruz. 
Hazırladığımız malzemeyi incelterek ve elimize yapışmaması için su ile ıslatarak şişe diziyoruz. 
 
En Lezzetli Metrelik Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Şişte sadece elimizle tutacak kadar yer bırakıyoruz. 
6-7 dakika kömür ateşinde her iki tarafı da nar gibi kızarana dek pişiriyoruz. 
Üzerini süslemek ve renkli bir sunum yaratmak için pirzola, kanat, kaburga, beyti sarma, domates ve biber ile birlikte servis ediyoruz.
 
En lezzetli Adana kebap işte böyle yapılır...
Kemal Usta henüz 16 yaşındayken Adana’nın Eski İstasyon semtinde, dayısının küçük kebapçı dükkânında başlamış bu işe. 
 
18 yaşında usta olmuş ve tam 30 yıldır kebap yapıyor.
Asıl metrelik kebaplarda maharetlerini sergiliyor Kemal Usta. 1 metreden 4 metreye kadar kebap yapıyor. Sunumu bir görsel şölene dönüştürüyor. Alkışlar kopuyor kebap masaya gelince. “Bu iş biraz kabiliyet meselesi, meslek aşkı da diyebilirsiniz” diyor, “Ben yaptığım her yemeğin başında beklerim pişene kadar. 
 
Emeksiz yemek olmaz. Damak tadı bu başka bir şeye benzemez. Yaptığım kebabı yiyip de beğenmeyen olmadı bugüne kadar.” Almanya’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeden kebap siparişi alıyor Kemal Usta. Kebabın yüzde 75’ini pişirip, folyoya sarıp öyle gönderiyor.
 
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle ‘şerbetli kuyruk’ denir buna. Kestiğiniz zaman cam bardak gibi parlar. Onunla yapılan kebap bulgur gibi dağılır, lezzetli olur.”
 
Dünyaca ünlü Adana Kebabı... 
Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olarak kabul gören ve geleneksel Türk ve Akdeniz Mutfağının birçok özelliğini içerisinde barındıran
 
Adana mutfak kültüründe;
acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşillikler sıkça kullanılmaktadır. Adana Mutfağı’nda et oldukça önemli bir malzemedir ve mutfak ürünlerinin çoğunda et kullanılmaktadır. 
 
Adana Mutfağı’nın en ünlü yemeği tabiki lezzetiyle bağımlılık yapan, dünyaca meşhur Adana kebabıdır. Kebap, genellikle bol salata çeşidinin yanı sıra yanında şalgam ile tüketilir. Son yıllarda Adana Kebabı Adana Ticaret Odası tarafından tescillenmiş ve restoranlarda Adana Kebabı olarak kebap satılmasına çeşitli hijyen ve lezzet standartları getirilmiştir. 
 
Adana Mutfağı’nın diğer ünlü yemekleri ise şunlardır:
 
Analı Kızlı
Kabak çintme
Şalgam suyu
Karakuş
Bici Bici (buz ve nişasta ile yapılan tatlı)
Karsambaç (karlı tatlı)
Yüksük Çorbası
Kısır
Mahluta çorbası
Sıkma
Batırık Köftesi
Adana Kebap
Şırdan
Mansaf
Hamis
Fatuş
Aşlama
 
Adana Mutfağının Özellikleri...
Dünya üzerinde pek çok farklı toplum ve söz konusu toplumlara ait çok çeşitli ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel özellikler bulunmaktadır. Yemek ve mutfak kültürü de toplumların kimliğini, yaşam şekillerini, beslenme alışkanlıklarını ve özgünlüğünü ortaya koyan önemli kültürel miraslar arasında yer almaktadır.
 
Günümüzde dünyanın en ünlü mutfakları arasında sayılan Türk mutfağı da tarihsel süreç içerisinde farklı toplumlarla girdiği kültürel etkileşim ile pek çok değişik kültürden etkilenmiş ve bunun sonucunda da kendi zengin mutfak kültürünü meydana getirmiştir. Araştırma konusunu teşkil eden Arap mutfağı da Türklerin İslam dinine geçişinden itibaren Türk mutfak kültürünü etkileyen ana mutfaklardan biridir.  
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler