Geleneksel Türk Mutfağında İnovasyon...

Geleneksel Türk Mutfağında İnovasyon...

Bu anlamda Türk mutfağı belki de dünyanın önde gelen sayılı füzyon mutfaklarındandır. Türk mutfağının çeşitli ve zengin bir mutfak olmasının önemli diğer sebebi ise tarıma...

Geleneksel Türk Mutfağında İnovasyon
 
Türk mutfağı belki de dünyanın önde gelen sayılı füzyon mutfaklarındandır. Sağlık açısından farklı besinleri tüketirken, yemekten haz almak için beslenme tarzımızı sıkıcı ve monoton olmaktan çıkarabiliriz. 
 
Yaptığımız yemeğin özünü bozmadan, geleneklere bağlı kalarak ve ana malzemeleri değiştirmeden yemeğe farklı ilaveler yapabiliriz. Geçmişte pek çok uygarlığın kesiştiği, etkileşimin yüksek olduğu değerli topraklarda yaşıyoruz. Yaşam mücadelesi için geçmişte yapılan göçler, birçok kültürle yaşanan etkileşimler bize miras bırakılan kültürel zenginliktir. 
 
Bu aktarılan kültürel zenginlik içerisinde en önemlisi diyebileceğimiz, hemen her gün yaptığımız beslenmemiz için gerekli olan yemek yeme ve yemek yapma faaliyetidir. Baharat Yolu ve göç yolları üzerinde olmamız sebebiyle çok çeşitli ve zengin bir mutfağa sahibiz. Bu anlamda Türk mutfağı belki de dünyanın önde gelen sayılı füzyon mutfaklarındandır. 
 
Türk mutfağının çeşitli ve zengin bir mutfak olmasının önemli diğer sebebi ise tarıma elverişli iklim ve bitki örtüsü üzerinde olmamızdır. 
 
Yetiştirilen Ürünün Farklılığı 
Yaşadığımız coğrafyada çeşitli ürünler yetişiyor. Bölgesel farklılıklar yetiştirilen ürünün de farklı olmasına sebep oluyor. Ege Bölgesi’nde yetişen asma yaprağıyla İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen asma yaprağı tat, doku, görünüm olarak birbirinden farklıdır.
 
Yaprak sarma gibi geçmişten bugüne gelen lezzetimiz bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Öyle ki, tarhana çorbası bölgeyi bırakın yakın köylerde bile farklı farklı yapılır. Farklılık ise çeşitliliği doğurur. 
 
Farklı Lezzetler Denemekten Çekinmeyin 
Çok çeşitli bir mutfak kültürüne sahibiz. Özellikle büyükşehirlerde çalışma yaşamının verdiği zorluklardan dolayı, yemek sadece bir ihtiyaç olarak görüldüğü için tekdüze beslenme ortaya çıkıyor. Belli başlı gıdalar ve hazır ürünler tüketiliyor ve ne yazık ki kısıtlı zaman bizi daha pratik yemekler yapmaya sevk ediyor, geleneksel yemeklerimizden uzaklaştırıyor. 
 
Bize düşen zengin topraklarda yaşadığımızı unutmamak, bunun bilincinde olup değerlendirmek, en azından biraz zaman ayırıp farklı yemekler deneyerek mutfağımızı keşfetmektir. Hem sağlık açısından farklı besinleri tüketmek hem de yemekten haz almak için beslenme tarzımızı sıkıcı ve monoton olmaktan çıkarabiliriz. Tüm bunları yaparken geleneksel olan yemeklerimizin özünü bozmamak da önemlidir. 
 
Geleneksel Türk Mutfağında İnovasyon 
Geleneklerimize bağlı kalıp yemek yapmak o yemeğe sahip çıkmak, geçmişimizi kucaklamak adına önemli bir değer. Bunu yaparken yeniliklere tamamen kapalı olalım demiyorum tabii. Değişim ve inovasyon hızla ilerleyen ve değişen yaşamda kaçınılmaz.
 
Hızla değişen bir yaşamın içinde yeme içme kültüründen tutun da tekstile ev eşyasına kadar yaşamın birçok alanında değişim görülüyor. Bu değişim mutfağımıza ve yemeklerimize elbette yansıyacaktır. 
 
Önemli olan ise yaptığımız yemeğin özünü bozmadan geleneklere bağlı kalıp ana malzemelerini değiştirmeden yapılan farklı ilavelerdir. Peki bunlar neler olabilir?
 
Örneğin ana malzeme ve tekniği aynı bırakıp farklı bir baharat ilavesi kullanabilir veya tüm malzemeleri aynı bırakıp farklı pişirme teknikleri yeni bir yorum getirebilirsiniz. Bunların yanı sıra servis esnasında, yani sunumda yapılan küçük değişikliklerde yapılan farklılıklar geçmişimizdeki yemeğe sahip çıkıp geleneğimizden kopmamamızı sağlar; en önemlisi ise Türk yemeklerine farklı ve yenilikçi bir yaklaşım kazandırır. 
 
Öğr. Gör. Birsel Erbaş 
Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler