Kuzey Kıbrısta Koronavirüs Süreci İyi Yönetildi...

Kuzey Kıbrısta Koronavirüs Süreci İyi Yönetildi...

Her şey bitmedi ama en azından birinci kısmı burada başarıyla atlatıldı. Restoranlar ve cafe’ler kapalı şu anda. Normal işletme 'lerin belirli bir kısmı faali...

Kuzey Kıbrısta Koronavirüs Süreci İyi Yönettildi...
Şef Veli BAYRAKTAR
 
Kıbrıs Elexus Hotel Executive şefi Veli Bayraktar, Gündem Değerlendirmeleri’nde koronavirüs salgınının ve etkilerinin Kıbrıs’a ve Kıbrıs turizmine etkilerini bizlerle paylaştı. “KKTC dünyadaki diğer yerlere göre salgında daha iyi durumda” diyen Bayraktar, Kıbrıs hükümetinin çok iyi önlemler aldığını dile getirdi.
 
Şef Veli Bayraktar, Kıbrıs’ta koronavirüsle mücadelede ilk olarak Güney ve Kuzey geçişleri, havayolları ve deniz yolları ulaşımının kapandığını ve tamamen bir izolasyon sağlandığını ifade ediyor. Bulaşma sürecini hızlı bir şekilde atlattıklarını ifade eden başarılı şef, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kısıtlanmaların çoğu kaldırıldı. Uzunca bir süre akşamları sokağa çıkma yasağı getirildi. Temel ihtiyaç ürünleri satan yerler dışında bütün işletmeler kapandı. Bu süreci, KKTC olarak iyi bir şekilde atlattığımızı düşünüyorum. 
 
Her şey bitmedi ama en azından birinci kısmı burada başarıyla atlatıldı. Restoranlar ve cafe’ler kapalı şu anda. Normal işletmelerin belirli bir kısmı faaliyete girdi. Kademe kademe ilerleniyor ve restoranlar da yakın bir tarihte açılır diye tahmin ediyorum. Bayramda bildiğim kadarıyla bir uçuş olmayacak ama önümüzdeki periyotta başlayacak. Ana vatandan gelecek olan misafirleri kademeli bir şekilde alacağız.”
 
“Kuzey Kıbrıs olarak süreci iyi yönettik”
Bayraktar, otellere getirilecek olan sertifikasyon modelinden de söz ediyor. “Türkiye ‘nin sertifikasyon sürecinde belirli kurumlar olarak buradan destek veriyoruz” diyor. Kıbrıs Otelciler Birliği’nin konuyla ilgili uzun süredir çalışmalar yaptığını belirten deneyimli isim, “Sürecin şu ana kadar nasıl yürütüldüğü ve bundan sonra nasıl yol alınacağı planlamaları yapılıyor. Süreç tümüyle gözden geçiriliyor. Tüm KKTC’yi kaplayacak çalışmalar yapılıyor ve Elexus olarak bu sürecin içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Kuzey Kıbrıs olarak birçok turizm destinasyonuna göre daha iyi atlattığımızı görüyoruz” ifadelerini kullanıyor.
 
“Online check-in ile misafirin hastalık geçmişi hakkında bilgi sahibi olacağız”
Kıbrıs’ta sezon kelimesinin diğer destinasyonlara göre göreceli olduğunu vurguluyor Veli Bayraktar. Elexus Hotel’in farklı bir misafir profiline sahip olduğunu dile getiriyor. Yaz sezonunun Kıbrıs’ta daha uzun olduğunu belirten başarılı isim, “Yılın 9 ayı boyunca burada güneşlenmek ve denize girmek mümkün.
 
Süreç normale döndüğünde hem tatil hem iş grupları açısından yoğun bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz. Öte yandan değişimlerle ilgili hazırlıklarımız var. Pandemi başladığı andan itibaren uygulamaları ciddi bir şekilde hazırlayıp devreye soktuk. En önemli şey sosyal izolasyon. 
 
Kesin bir tedavi olmadı için sosyal izolasyonla büyük ölçüde çözüldü.
Biz COVID-19 protokolü hazırladık. Misafir otele girmeden başlayan bu prosedür sonuna kadar ayrıntılı bir şekilde devam edecek. Online check-in ile misafirin hastalık geçmişi hakkında bilgi sahibi olacağız. Misafirleri ağırlamaya başladığımızda yemek sistemlerini değiştirdik. Olabildiğince kişiye özel bir sistem hazırlamaya çalıştık.
 
Hep birlikte yürüteceğiz.
Evet, birtakım zorlukları var ama kontrol sistemini elden bırakma şansımız yok. Büfelerde maşalı sistem rafa kalkacak. Kişiye özel porsiyonlar şekilde hazırlanacak. Kapatılmış veya anlık hazırlanabilecek şekilde servis yapılacak” açıklamalarında bulunuyor.
 
“Banquet kısmında da mutlaka değişiklik olacak”
Koronavirüsle beraber otelde birçok konuda değişimler gözleneceğini ifade eden Veli Bayraktar, Coffee Break’lerde geniş büfeler değil kişiye özel hizmet sağlanacağını, kullan-at ürünleri kullanacaklarını ve isteyen misafirlere direkt özel servis yapılacağını söylüyor. Masa sayılarının da düşürüleceğini sözlerine ekleyen Bayraktar şöyle devam ediyor:
 
Biz kapasite olarak yüksek bir oteliz. Normalde 2000 kapasiteli bir oteliz bu anlamda masa sayısını düşürme de sıkıntı yaşamayacağız. Banquet kısmında da değişiklik olacak mutlaka. 
 
Öncelikle o klasik yuvarlak masalar seyreltilecek.
Servise çıkacak ürünlerin çoğu anlık hazırlanacak yemekler olmak zorunda. Normalde önceden hazırlanır ve uygun şartlarda bekletilir. Ama 800-1000 kişilik yüksek volümlü yemekleri organize etmeyi düşünmüyoruz. Hayatımız normale girinceye kadar yüksek sayılı yemekler olası görünmüyor. Salonlar küçültülmek ve kişi sayısı azaltılmak zorunda. Gelecek olan iş grupları daha temkinli olacaktır.”
 
Kıbrıs mutfağı ve Kıbrıs’ın ana lezzetlerini bozmadan uyarlamalar yapıyoruz”
Deneyimli Şef Veli Bayraktar, son dönemde organik tarımın popüler olmaya başladığının altını çiziyor. Kıbrıs’ın birinci avantajının ise geniş tarım arazileri olduğunu ve bu alanların değerlendirilebileceğini ifade ediyor. Veli Bayraktar sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Dolayısıyla tarım ilaçları çok minimaldi. Kıbrıs’taki domatesin tat ve koku olarak büyük farkı var, Kıbrıs’ın bunu kaybedeceğini düşünmüyorum.. 
 
Yerel meyveler ve Yerel sebzelerin kullanımı bizim için çok önemli…
Böylelikle şefler olarak yerel tarımı destekleyerek yöre halkının kalkınmasına da destek oluyoruz. Genelde ağırlığımız Türk mutfağı ve Kıbrıs’ın bazı özel lezzetlerine ayrılmış durumda. Kıbrıs’ın ana lezzetlerini bozmadan uyarlamalar yapıyoruz. Şeftali kebabını nasıl uyarlayabiliriz diye düşündük ve levrekle yaptık.
 
Şeftali kebabına yakın ama daha hafif ve bazı konularda daha lezzetli bir yemek çıkardık. Her Kıbrıs ürününe farklı lezzetler yüklendi. Olabildiğince stabil kalmış ama yüzyıllardır gelen bir lezzet değerleri var.” Kaynak; foodinlife.com


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler