Arabaşı Nedir?

Arabaşı Nedir?

Muğla yemek kültüründe Arabaşı Av eti veya köy tavuğu ile yapılır. Bol acılı ve bol etlidir. Önce et haşlanır ve eti ayrılarak didiklenir. Hamuru için un kavrulur ve suyu ilave edilip...

Arabaşı Nedir?
Şef Selma Atabey‎ 
 
İsmi ara aşı olmasından gelir. Yani belli bir öğünü yoktur. Amacı insanları bir araya getirmek olan arabaşı aslında sosyal bir etkinlik temasıdır. Arabaşı Yozgat mutfağı, Konya mutfağı, kayseri mutfağı gibi Muğla mutfağında da da yapılır. 
 
Her yörenin kendince bir farklılığı vardır. Muğlanın ki ise darı unu (mısır) ile yapılır ve soğanlı dır. Diğer örneklerin hiç birinde bu özellikler yok. Bu da Muğla arabaşı yemeğini farklı kılar. 
 
Muğla yemek kültüründe Arabaşı Av eti veya köy tavuğu ile yapılır. Bol acılı ve bol etlidir. Önce et haşlanır ve eti ayrılarak didiklenir. Hamuru için un kavrulur ve suyu ilave edilip oklava ile karıştırarak kıvamlanana kadar pişirilir. 
 
Islatılmış tepsiye dökülerek soğuması ve katılaşması için bekletilir. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağı ile kavrulur. İçerisine mısır unu ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Salçası, toz biberi (renk) ilave edilir. Acısı da tabi. 
 
Et suyu ilave edilip karıştırılarak kaynatılır. Kaynayan et suyunun içerisine didiklenmiş etler ilave edilip biraz daha pişirilir. Soğuyan ve dilimlenen hamuru ile birlikte Sofraya gelir. Ama yemeyi bilmek gerekir. Bu hamur çiğnenmez. 
 
Kaşıkla hamurdan alınır. Hamurun üzerine ise çorbadan alınır ve kaşık içindeki hamur ve çorba çiğnemeden bir defada yutulur. Birde ritüeli vardır. 
 
Bu yemek yapılırken eş dost konu komşu davet edilir. Kaşığındaki hamuru çorba içerisine düşüren ilk kişinin evinde bir sonraki arabaşı toplantısı yapılır. 
 
Hem lezzetli hemde unuttuğumuz değerleri bize hatırlatması nedeniyle özel bir yemektir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler