Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası)

Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası)

Süt kullanımı veya sütlü yoğurtlu yemekler özellikle Türk kültürü 'nün parçaları. Taa Orta Asya 'dan günümüze kalanlar 'dan. Bu çorbanın da muhtemelen Muğla yemek kültürüne...

Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası)
Şef Selma Atabey 
 
Muğla'da bilinen iki ayrı sütlü çorba tarifi mevcut. Biri sakar altında çıktı karşıma diğeri ise yörük kültüründe, dağ köylerinde. Biri bulgurla yapılıyor diğeri pirinçle. Bu gün pirinçli yapılan ile devam edelim istedim. 
 
En yakın zamanda da bulgurluyla karşınızda olacağım. Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası)Bir çok farklı ilde de yapılan bir çorba bu. Özellikle hastalara, lohusalara, yeni doğum yapmışlara verilen çorbalardan aslında. Hani bazı çorbalar özel durumlarda yapılır ve bu nedenle bir kimlik kazanmış olur. Hasta çorbası, ziyafet çorbası, ayılma çorbası gibi. 
 
Bu çorba da bunlardan biri ve Muğla dışında lohusa çorbası veya doğum çorbası olarak da biliniyor. Muğla mutfağında ise sütlü aş veya sütlaş kullanılıyor daha çok.
 
Süt kullanımı veya sütlü yoğurtlu yemekler özellikle Türk kültürünün parçaları. Taa Orta Asya'dan günümüze kalanlardan. Bu çorbanın da muhtemelen Muğla yemek kültürüne kazandırılması Yörük Türklere yurt olan Orta Asya ve günümüze kadar gelen En İyi Çorbalardan Yörük kültürü.
 
Muğla Mutfak Kültüründe En Eski Çorbalardan Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası) Nasıl Yapılır?
Şifa Çorbalardan Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası) Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Pirinç
*     3 Bardak Su
*     3 Bardak Süt
*     Tuz (Damak Tadına Göre)
*     Toz Şeker (1 Fiske)
 
Muğla Çorbalarından Sütlü Pirinç Çorbası) Yapılış Tarifi;
 
Sütlaş (Sütlü Pirinç Çorbası)
Bu tarifi vermeden bana aktarılanı bende sizlere aktarayım. Bu çorbanın malzemeleri ve pişirme tekniği bizim tatlı olarak bildiğimiz sütlaçla aynı. Tek farkı tatlı olarak sütlaç yapacaksak bir fiske tuz ve damak tadımıza göre şeker kullanılıyor. 
 
Sütlaş yani çorba yapılacaksa bir fiske toz şeker ve damak tadımıza göre tuz ilave ediliyor. Yani her ikisi de kullanılıyor.
 
Çorbamız için pirinç yıkandıktan sonra su ile birlikte tencereye alınır. Su kaynayıp pirinçler yumuşayana kadar yüksek ısıda pişirilir. Süt ilave edilir ve ara ara karıştırarak kabarıp köpürene kadar pişirilir. 
 
Üzerine tereyağı yakılabilir. Maydanoz doğranıp serpiştirilebilir veya karabiberli tercih edilebilir. Mideyi rahatsız etmeyen bu çorba ılık tüketilebildiği gibi soğuk da servis edilebilmektedir.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler