4 Hırsız Sirkesi Tarifi

4 Hırsız Sirkesi Tarifi

4 Hırsız Sirkesi Nasıl Yapılır? Koronavirüs salgını ile pandemi sürecinde Bağışıklık sitemini koruyan ve güçlendiren En eski sirke tariflerinden 4 Hırsız Sirke Tarifi için hocamıza teşekkür...

4 Hırsız Sirkesi Tarifi 4 Hırsız Sirkesi Tarifi 
Tolunay Sandıkcıoğlu
 
Yüzlerce yıldır ilaç gibi kullanılan bu sirkenin çok ilginç bir hikayesi var. 14.yy. civarında Marsilya'da ciddi bir veba salgını yaşanmaktadır. Hatta bazı kaynaklarda bu veba salgınının tüm Avrupa’yı sardığı ve o dönemde yaklaşık 25 milyon kişinin öldüğü geçmektedir. 
 
Sirkenin ismini aldığı dört tane hırsız vebadan kırılan kasabalardaki evleri ve dükkanları soymaya başlarlar. Vebadan etkilenmedikleri için hem hırsızlıkları arttırırlar, hem de halk arasında gittikçe ünlenirler. 
 
Onları yakalamaya kararlı yetkililer hırsızları veba' dan ölen kurbanlarını soyarken suçüstü yakalar ve haklarında idam cezası verilir. Fakat eğer nasıl olup da vebaya yakalanmadıklarını anlatırlarsa affedileceklerini söylerler. 
 
Hırsızlar da yaptıkları bir sirke karışımı ile ellerini yıkayıp gargara yaptıklarını itiraf ederler. Sonuçta hırsızlar affedilir ve sirkenin nasıl hazırlandığını halka anlatırlar. 
 
O tarihten beri yüz yıllardır dört hırsız sirkesi adıyla bilinen bu sirke pek çok hastalık için ilaç olarak kullanılır.
 
4 Hırsız Sirkesi Nasıl Yapılır?
4 Hırsız Sirke Tarifi: 1 lt elma sirkesinin içine 2'şer yemek kaşığı kuru biberiye, kuru lavanta, kuru adaçayı, kuru kekik ilave edin. 1 tatlı kaşığı tane karabiber ile 8-10 tane taze sarımsak ekleyin. Ara ara karıştırarak karanlık bir yerde 1 ay kadar maserasyona* bırakın. Temiz bir tülbentle süzüp kullanın. 
 
*Maserasyon: Genel olarak katı/sert hammaddelerin çözücü bir sıvı içerisinde yumuşaması işlemidir. Maserasyonda maya, şekeri tüketip alkol ve karbondioksit oluşturur yani fermantasyonu başlatır. 
 
Türk Aşçı Haberleri Not:
Koronavirüs salgını ile pandemi sürecinde Bağışıklık sitemini koruyan ve güçlendiren En eski sirke tariflerinden 4 Hırsız Sirke Tarifi için hocamıza teşekkür ederiz. Osmanlı ve Türk mutfağı, mutfak tarihimiz ve Osmanlı saray mutfağı hakkında Türk Aşçı Haberleri olarak kaynak olarak kullandığımız ciddi çalışmaları olan ve  Hocamız Tolunay Sandıkcıoğlu'nun sosyal ağından alıntıdır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Nuray yılmaz
    5/23/2021

    Merhaba sirkeyi bekletirken ağzı kapaklamı yoksa tülbent ilemi kapatılacak ayrıca karıştırıyormuyuz günlük. Teşekkürler

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler