• Nefis Lezzet Kilis Katmeri Coğrafi İşaret İle Tescillendi...

    Nefis Lezzet Kilis Katmeri Coğrafi İşaret İle Tescillendi...

  • Nefis Lezzet Kilis Katmeri Coğrafi İşaret İle Tescillendi...

    Nefis Lezzet Kilis Katmeri Coğrafi İşaret İle Tescillendi...


Nefis Lezzet Kilis Katmeri Coğrafi İşaret İle Tescillendi...

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kilis katmeri, tatlı sevenlerin damağında eşsiz...

Nefis Lezzet Kilis Katmeri Coğrafi İşaret İle Tescillendi...
 
Kilis'in coğrafi işaret belgesiyle tescillenen katmeri, damaklarda unutulmayan lezzet bırakıyor. Katmer ustası Uğur Bekan, "Yaklaşık 150 senedir bu katmeri yapıyoruz. O günden bugüne kadar lezzet hiç değişmedi" dedi. 
 
Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kilis katmeri, tatlı sevenlerin damağında eşsiz bir lezzet bırakıyor.
 
Maharetli ustaların elinde ince açılan hamurun içine kaymak konularak tereyağında kızartıldıktan sonra üzerine şerbet, pudra şekeri, Antep fıstığı ve tarçının serpilmesiyle yapılan Kilis katmeri, damakları şenlendiriyor.
 
Kilis mutfağı ve kültüründe önemli bir yeri olan katmeri tadanlar, unutamadıkları bu lezzeti yeniden tatmak için bölgeye tekrar geliyor.
 
Katmer ustası 63 yaşındaki Uğur Bekan, Kilis katmerinin Türk Patent ve Marka Kurumunca 2014 yılında tescil edildiğini söyledi. Dedeleri Kerim Bekan tarafından yaklaşık 150 yıl önce yapımına başlanan ve kendilerine miras kalan Kilis katmerinin "tatlıların imparatoru" olduğunu belirten Bekan, kendilerinin üçüncü kuşak olduğunu, dördüncü kuşağın da yanlarında bu işi öğrendiğini dile getirdi.
 
Coğrafi İşaretle Tescillendi "Kilis Katmeri"
Uğur Bekan, "Dedelerimizden babalarımıza, onlardan bize yaklaşık 150 senedir bu katmeri yapıyoruz. O günden bugüne kadar lezzet hiç değişmedi, değişmeden de devam ediyor." ifadelerini kullandı.
 
Bekan, katmerin tadına bakan herkesin memnun kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bu lezzeti tadan muhakkak ileri bir tarihte tekrar gelip tatlımızdan yiyor. Genellikle çevre illerden gelen çok oluyor.
 
Ama uzak illerden gelenler de çok memnun kalıyor. Sipariş verenlere şekeri, fıstığı, şerbeti ve tarçını ayrı koyarak paketleyip gönderiyoruz.
 
Çok uzun mesafe olursa katmeri dondurup gönderiyoruz. Fransa'dan bir müşterimiz geldi, hiç tatmamıştı. Kendisiyle gelen Kilisli hemşehrimiz katmeri kendisine tattırdı. Çok da memnun kaldı."
 
Coğrafi İşaretle Tescillendi "Kilis Katmeri"
Küçük yaşlarda katmer açmaya başladığını ifade eden 20 yaşındaki Alperen Bekan da "Katmerci Bekan ailesinin dördüncü kuşağıyım. Babamın dedesinden bu yana bu lezzeti Kilis halkına ve tüm müşterilerimize tattırmaya devam ediyoruz." dedi.
 
Celal Akaslan da Kilis'i ziyarete her geldiğinde katmer yediğini dile getirerek, "Uzun zamandan beri Kilis dışında yaşıyorum. Buranın dondurmaları ve katmeriyle büyüdük. Her gurbetteki Kilisli, şehri özlediği kadar katmerini de özler. Ankara'dan her gelişimde mutlaka iki günde bir buraya katmer yemeye geliriz." diye konuştu.
 
Katmer genellikle Gaziantep mutfağına ait bir tatlı olarak biliniyor ama bu tarifimizde bahsi geçen katmer Kilis yöresinden. Çıtır çıtır hamuru, içindeki mis gibi kaymağı ve görüntüsüyle herkesin içini açan yemyeşil Antep fıstığı sayesinde benzersiz bir lezzete kavuşan Kilis katmerinin malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda tek tek anlatıyoruz. Siz de deneyin, pişman olmayacaksınız…
 
Coğrafi İşaretle Tescillendi "Kilis Katmeri"
Başka bir kaynak olan Türk mutfağı şeflerinin özel tatlı tariflerinden olan ve Coğrafi işaretler belgesiyle tescili yemekler arasına giren kilis katmeri...
 
Kilis katmeri Yapımı için malzemeler:
 
*     1 kilogram un
*     20 gram tuz
*     1 kilogram kaymak
*     1 çay bardağı tereyağı
*     1 çay bardağı pudra şekeri
*     1 yemek kaşığı tarçın
*     1 çay bardağı çekilmiş Antep fıstığı
*     1 kilogram toz şeker
*     300 gram tereyağı
*     2 su bardağı sıvı yağ
 
Kilis katmeri tarifi Nasıl yapılır?
 
Toz şekeri bir tencereye alıp üzerine 4 su bardağı su ekleyin.
 
Kaynayana kadar karıştırarak pişirip kıvamlı bir şurup elde edin ve kenara alın.
 
Una tuzu ve aldığı kadar suyu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
 
Cevizden biraz büyük olacak şekilde 18 adet bezeye ayırdığınız hamuru üzerini örterek 2-3 saat kadar dinlendirin.
 
Coğrafi İşaretle Tescillendi "Kilis Katmeri"
Dinlenen hamurları yağlanmış mermer tezgah üzerinde önce merdane sonra da el ile açarak zar gibi ince bir hale getirin.
 
Karşılıklı kenarlarını katlayarak kare haline getirdiğiniz yufkanın üzerine öbek öbek kaymak serpin.
 
İki taraftan katlayıp dikdörtgen şekline getirin ve kızgın tereyağında her iki tarafı da pembeleşene kadar kızartın.
 
Tezgahın üzerinde 3x3 büyüklüğünde karelere ayırdığınız katmeri servis tabağına dizin.
 
Üzerine önce kıvamı koyulaşmış şerbetten gezdirin ardından pudra şekeri serpin.
 
Son olarak dövülmüş Antep fıstığı ve tarçın ile süslediğiniz tatlınızı sıcak servis edin. Afiyet olsun…


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler