Diyarbakır 'dan Yurt Dışına Uzanan Lezzet Yolculuğu

Diyarbakır 'dan Yurt Dışına Uzanan Lezzet Yolculuğu

Güneşte domates kurutma yöntemi sadece yazın en sıcak dönemde uygulanabilir. Ancak yaz mevsimi ürünü olan kış hazırlıklarından domatesler...

Diyarbakır 'dan Yurt Dışına Uzanan Lezzet Yolculuğu 
Şef Mehmet Kudat 
 
Diyarbakır’da hiçbir kimyasal madde bulunmayan organik domatesler, onlarca dönümlük araziye serilip kurutulduktan sonra İtalya'ya ihraç ediliyor.
 
Domates in en doğalı diyarbakır merkez köylerimizde ilçelerde silvan lice bismil de Sebze ve meyveleri lezzetlerinin en üst seviyede olduğu dönemlerde yani tam mevsimlerinde alıp kurutarak diğer mevsimlerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 
 
Yazın gözde meyvelerinden biri olan domatesi de kurutarak kışın yemeklerinizde ve salatalarınızda değerlendirebilirsiniz. Peki evde domates nasıl kurutulur?diyarbakır 'ın yaz domates i sıcak lık 45 derece de Tamamen doğal yollarla evde domates kurutmanın iki yöntemi bulunmaktadır: güneşte kurutma yöntemi ve fırında kurutma yöntemi.
 
Diyarbakır 'dan Yurt Dışına Uzanan Lezzet Yolculuğu
Güneşte domates kurutma yöntemi sadece yazın en sıcak dönemde uygulanabilir. Ancak yaz mevsimi ürünü olan kış hazırlıklarından domatesler genellikle bu dönemde çok suludur. Sulu domatesler kurutma işlemi için pek uygun olmadığından küçük, sert ve diri domatesler kullanmaya özen gösterin. Salçalık domatesler daha az su içerdiğinden dolayı kurutma için en ideal seçim olacaktır.
 
Seçtiğiniz domatesleri ortadan ikiye bölün. Sulu kısmı yukarıda kalacak şekilde tel bir ızgaraya ya da tepsiye dizin. Domatesleri tel ızgaraya dizerseniz, domates suyunun aşağıya akıp domatesin bozulmadan kurumasını sağlayabilirsiniz. Eğer tel ızgaranız yoksa ve domatesleri tepsiye dizdiyseniz tepsiye dökülen domates sularını muhakkak silmeniz gerekir. 
 
Domates kurutma işleminde dilerseniz dizdiğiniz domateslerin üzerine bir miktar toz şeker, kaya tuzu veya isteğe göre kekik, fesleğen vb. baharatlar ekleyebilirsiniz. Bir haftanın sonunda kuru domatesleriniz hazır!
 
Kuru domates ler nasıl kulanıyor nerelerde kulanıyor...
 
Diyarbakır 'dan Yurt Dışına Uzanan Lezzet Yolculuğu
İtalyan yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş domatesi çerez gibi yiyebilir, makarnalara, yemeklere ilave edebilir, zeytinyağının içinde tadımlık olarak sunabilir, salatalarda kullanabilirsiniz. Tamamen damak tadınıza ve yaratıcılığınıza kalmış. 
 
Kurutulmuş domatesi satın almak yerine kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun da güneşte kurutma ve fırında kurutma gibi iki yöntemi vardır. 1 kilo kurutulmuş domates elde etmek için yaklaşık 15 kilo taze domates kullanılmaktadır.
 
Sizler için unutulmayan enfes lezzetleri araştırma yaptım diyarbakır daki seyahatimm esnasında şimdiden afiyet olsun bir sonraki yazımda diyarbakır ateşler babagannuş için ocaklar kuruluyor.
 
Diyarbakır 'dan Yurt Dışına Uzanan Lezzet Yolculuğu


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Muzaffer Sevinç
    7/27/2021

    Emeklerinize yüreğinize sağlık mahsullerinizde bereket dolu yıllar dilerim

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler