Bizim Topraklarımız İlk Ekmeğin Yapıldığı Coğrafyadır

Geleneksel Türk mutfağında ve Binlerce yılın "füzyon" birikimine sahip Anadolu mutfağındaki yöresel lezzetlerimizin beğenil -mesine vesile olan en önem..

Bizim Topraklarımız İlk Ekmeğin Yapıldığı Coğrafyadır...
 
Zengin Çeşide Sahip Yöresel Lezzetlerimiz Dünya 'ya Tanıtmamız Gereken Mutfak Hazinelerimizdir...
 
Geleneksel Türk mutfağındaki muhteşem zengin yemek arşivindeki muhteşem lezzetler her gün biraz daha gün yüzüne çıkıyor. Yöresel mutfaklardaki gönüllü lezzet taşıyıcıları sayesinde Türk gastronomisi daha da zenginleşiyor.
 
Dünyada Türk mutfağı tanıtımları her gün biraz daha gelişme kazanırken yöresel lezzetlerimiz yöresel mutfaklarımızda ve tüm dünyada biraz daha fazla tanınıyor ve beğenilmeye devam ediyor.
 
Bizim Topraklarımız İlk Ekmeğin Yapıldığı Coğrafyadır...
Peki geleneksel Türk mutfağında ve Binlerce yılın "füzyon" birikimine sahip Anadolu mutfağındaki yöresel lezzetlerimizin beğenilmesine vesile olan en önemli unsurlar nelerdir? Tarihten gelen köklü lezzetlerimiz gerçek değerleri ve orijinal pişirme teknikleri ile yapıldığı takdirde kendi mutfak kültürümüzü bilmeyenler tarafından da neden vazgeçilmez lezzetler haline geliyor?
 
Bizim coğrafyamız dünyadaki medeniyetlerin var olup yok olduğu, dinlerin ve peygamberlerin yaşadığı, en büyük imparatorlukların hükümranlık sebebi ile en kanlı savaşlara sebep olan coğrafyadır. Bizim coğrafyamız bütün dünyanın imrenerek baktığı bilinen tarih araştırmalarına göre yerleşik düzende ilk hayatın kurulduğu, yemeğin pişirildiği, ekmeğin yapıldığı coğrafyadır.
 
 
Halen doğu ve güneydoğu illerinde tarihin esintilerinin yaşandığı mezopotamya coğrafyasındaki yöresel mutfaklarımızda yöresel lezzet taşıyıcılarımız olarak en başta annelerimiz, büyük annelerimiz ve aile büyüklerimiz tarafından çeşitli pişirme yöntemleri ile yapılan yöresel lezzetlerimiz aile sofralarımızdaki beğenisinin haricinde dünya mutfaklarında da yerini almaya başladı.
 
Günümüzde gastronomi araştırmalarında çıkan sonuçlarda geçmiş yıllara ait yazılar ve araştırmalar incelendiğinde Türkiye’de yabancı mutfaklara karşı özenti ve hayranlık içerisindeki olan popüler bazı grupların özellikle 2021 yılının 2. çeyreğinde popüleriterliğini kaybetmeye başladığını görüyoruz.
 
 
Günümüzde gerek görsel basın gerekse yazılı basında ve internet yayınlarında yabancı mutfaklara karşı sempatinin yaygınlaşması bazı yabancı gıda markaları tarafından teşvik edilmesine rağmen geçmiş yılları dikkate aldığımızda artık Türk milleti tarafından rağbet görmediği gastronomi araştırmaları ile de ortada.
 
Geleneksel Türk mutfağına gönül veren ve Türk mutfağının geleceği için kendi çapında ve imkanları dahilinde çalışmalar yapan Türk mutfağı sevdalıları yöresel lezzetlerimizin beğenilirliği hakkında ortaya çıkan bu olumlu tablodan son derece memnun.
 
 
Peki Türk mutfağında yöresel lezzetlerimiz ile ilgili bu gelişmeler yeterli mi?
 
Asla hayır. Türk mutfağının dünyada beğenilirliğinin ve populeriterliğinin daha da fazla arttırılması gerekir. Burada aşçılık camiasında özellikle dünyaca bilinen Türk mutfağı şeflerine büyük görev düşüyor. Bunun yanında Türk mutfağının menfaatlerini korumak ve gerçek değerleri ile Türkiye’de ve dünyada uygulanabilirliğini sağlamak amacı ile varlıklarını sürdüren dernek, federasyon ve konfederasyonlara ’da büyük görev düşüyor.
 
Tabi sadece bunlar da yeterli değil. Küresel ölçekte anca devlet desteği ile olabilecek büyüklükteki çalışmalara da öncelik ve önem verilmeli. Bunlar Türkiye dışında büyük şehirlerde ve metropollerde Türk mutfağı içerikli büyük organizasyonlar ve festivaller olabilir.
 
 
Sadece ilgili çalışmaların yapılması da yeterli olmaz. Çalışmalar yapıldıktan sonra ilgili kamuoyuna yansımalarını araştıran komiteler kurularak negatif ve pozitif ölçüde düşünceler kayıt altına alınarak ilgili profesyoneller tarafından incelenmelidir. 
 
Gerekli incelemelerden sonra ise bir sonraki Fuar Ve Festivallerdeki orginazasyon ‘da eleştiriler neticesinde aynı hatalara düşmemek için gerekli önlemler alınmalı, pozitif ölçüde ise daha iyi neler yapılabilir konusunda araştırmalar yapılarak çalışmalara yansıtılmalıdır.
 
 
Bu alanda yapılan ben değil biz düşüncesi ile sorumluluk duygusundan yola çıkarak bireysel ve kurumsal imkanlar ile ortaya konan çalışmaların tamamı kendi çapında kesinlikle başarıya ulaşacaktır. Önemli olan yapılan tüm mutfak tanıtımı çalışmalarının bilinçli bir şekilde doğru olan yöntemler ile yapılmasıdır.
 
Bu konuda Türkiye’de ve dünyada Türk mutfağının tanınması amacı ile yapılan çalışmalarda maddi anlamda kişisel ve kurumsal menfaatler kesinlikle 2. ve 3. planda tutulduğu takdirde mutfağımızın geleceğinde daha olumlu ve pozitif sonuçlar başarı kutlamalarımızı bekliyor olacaktır. 
 
 
Türk mutfağının müdavimlerinin dünyada daha da fazla artmasının yegane şartlarından biri mutlaka coğrafyamızdaki gerçek yemek kültürüne bağlı, özentiden uzak, kendi öz değerlerimiz ile yemek çeşitlerimizin köklü geçmişine ve pişirme teknikleri ile birlikte içeriğinde kullanılan ürünlerin hazırlanma aşamalarını karşımızdaki insanlara doğru bir şekilde aktarabilmektir.
 
Yazımı bitirmeden önce Meslek Gönüllüsü Kardeşlerime' de bir kaç satır ayırmak istiyorum.
 
Sevgili Meslek Gönüllüsü Kardeşlerim; Siz bizim mutfağımız için önemlisiniz. Bizi, mesleğimizi ve mutfağımızı geleceğe sizler taşıyacaksınız. Kendinizi mesleki geleceğimize iyi hazırlayınız...
 
 
Unutmayınızki; Herhangi bir başarıya dayalı olmaksızın aldığınız yada sizlere verilen madalyalar ve başarı belgeleri sizi bilgili ve başarılı yapmaz."Önemli olan Popüler olmak değil, bilgili olmaktır."
 
Bilgiyi, tecrübe ve mesleki ahlakınız ile birleştirebildiğiniz zaman kariyerinizde başarılı olursunuz.  Eğer bunları Ahilik anlayışı ile birleştirebilirseniz mükemmeliyeti yakalamışsınız demektir. Eriştiğiniz noktayı siz görmeye çalışmayın çünkü göremezsiniz. Bunu başkaları görür yada duyar ve size bir şekilde ulaşır. 
 
Not:
Lütfen resmi web sitemde bulunan aşçılık kütüphanesindeki ve bulunan bilgilerden faydalanınız...
 
Geleneksel Türk mutfağını keşfet, coğrafyanın mutfak mirasına sahip çık… 
 
Has Aşçıbaşı
Ahmet Özdemir
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Bizim Topraklarımız İlk Ekmeğin Yapıldığı Coğrafyadır


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler