Mavi Yengeç...

Mavi Yengeç...

En önemli iki bölge, Dalyan ve Demre kıyıları diyebilirim. Ben her iki bölgede de mavi yengeç denedim. Mavi Yengeç; Nasıl Pişirilir? Nasıl Yenir? Nerede Yetişir? Sıradışı Bir Lezzet..

Mavi Yengeç...
 
Sıradışı Bir Lezzet Yolculuğu “Mavi Yengeç”
 
Bir balıkçı tezgahına konulan yengeç, rengi ve görüntüsü nedeniyle vatandaşların ilgisini çekti.
 
Sıradışı bir lezzet olarak, özel bir sunumla servis edilen adını kıskaçlarında bulunan mavi renkten alan ''Mavi Yengeç'' lezzeti...
 
Mavi Yengeç'in yoğun olarak yetiştiği Hayvancılık-Su Ürünlerinde Dalyan Ve Demre Bölgesinde uğradığım restoranlardaki deneyimlerimden ve bölgede yaşayanlardan edindiğim bilgileri aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
 
Mavi Yengeç'ler ancak kendi doğal ortamında yaşayabilir ve üretilemezler çünkü strese girdiklerinde birbirlerini yiyen canlılar, bir kerede 2 milyon yumurta bırakabiliyorlar. 
 
Tatlı su ve denizin yani tuzlu suyun birleştiği yerlerde yetişiyorlar. Mavi yengeç eti protein yüklü bir lezzet özellikle fosfor açısından da çok zengin tam bir şifa kaynağıdır. Ayrıca afrodizyak etkisi nedeniyle de oldukça fazla tercih ediliyor.
 
Mavi Yengeç Nasıl Pişirilir?
 
Mavi yengeç haşlanarak veya ızgarada pişiriliyor. Mavi yengeçler, kiremit rengini alana kadar pişirilir. Evde mavi yengeç nasıl pişirilir? Yengeçlerin tamamı aynı yöntemle pişirilir. Yengeç ızgara üzerinde, kaynayan su içinde veya buhar üzerinde pişirilir. Bu üç yöntemle yengeç pişirirken, yengecin temizlenmesi veya bütün bırakılması kişinin tercihine bağlıdır. Yengecin pişirme süresi yengeç miktarına, büyüklüğüne ve bütün veya parçalanmış olmasına bağlıdır. Bu sebeplerle yengeç etinin pişirilime süresi sabit değildir.
 
Yengeç kaynayan su içinde haşlanabilir olsada, en güzel yengeç pişirme yöntemi; yengeci buhara tutarak pişirmektir. Buharda pişirilen yengeç etinin besin değeri kaybolmaz. Buharda yengeç pişirirken etin suyu kaçmaması için, yengeci buhar üzerinde fazla tutmamak gerekir. Yengeci buharda pişirmek için buharda pişirme sepeti, kevgir ve metal süzgeç kullanılır.
 
Mavi Yengeç Nasıl Yenir?
 
Mavi yengeçlerin yenilebilir kısımları göğüs ve kıskaç etinde bulunuyor. Sunum olarak; krom çekiç ve kırma tahtasıyla servis ediliyor.
 
Mavi Yengeç Nerede Yetişir?
 
Mavi Yengeç...
Türkiye’de mavi yengeçlerin yaşadığı en önemli iki bölge, Dalyan ve Demre kıyıları diyebilirim. Ben her iki bölgede de mavi yengeç denedim.
 
Öncelikli olarak yoğun olarak mavi yengeç bulunan Dalyan deltasından bahsedelim. Dalyan’nın nehir kenarında yer alan en güzel restoranlarında bu lezzetli yemeği yiyebilirsiniz. Caretta Caretta’larıyla ünlü olan bölge, şimdilerde mavi yengeçler ile de oldukça popüler. Ayrıca Caretta Carettalarin gözde yemeği de mavi yengeçtir.
 
Bir balıkçı tezgahına konulan yengeç, rengi ve görüntüsü nedeniyle vatandaşların ilgisini çekti.
 
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, yaptığı açıklamada, mavi yengeçlerin özellikle Uzak Doğu pazarında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
 
Muğla'nın turizm merkezlerinden Dalyan'da, turistlerin yeni merakı mavi yengeç turları. Dünyanın dört bir yanından gelen yabancı turistler, mavi yengeç avlayabildikleri turlara ilgi gösteriyor. Bu turlarda mavi yengeçler önce avlanıyor, sonra tekrar doğaya salınıyor. Mavi yengeçler Dalyan dışında, dünyada sadece Florida, Karayipler ve Avustralya'da yaşıyor.
 
Çoğunlukla Akdeniz ile Ege bölgelerinde rastlanılan mavi yengeçlerin son yıllarda nadir de olsa Karadeniz'de ağlara takıldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Samsun, "Akdeniz ve Ege'ye has bu türün Karadeniz'de geliş sebebiyle ilgili henüz bilimsel olarak bir çalışma yapılmadı ama küresel ısınmanın etkili olabileceğini öngörüyoruz" dedi.
 
Prof. Dr. Samsun, söz konusu yengeç türünün, Karadeniz insanı tarafından tüketilmediğine işaret ederek, "Aslında çok kıymetli bir türdür. Özel olarak üretimi yapılan ülkeler var. Uzak Doğu pazarında önemli bir yere sahip." ifadelerini kullandı.
 
"Bölge Halkı Tüketmiyor"
 
Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer de mavi yengecin, palamut ağlarına takıldığını dile getirdi.
 
Yengeç hakkında bilgi sahibi olmalarına karşın insanların tüketmeye yaklaşmadıklarını anlatan Tuncer, "Bölgemiz insanı çok nadir olarak ağa takılan bir tür olduğundan tüketmiyor. Tezgaha bıraktık ama daha çok insanlar gelip fotoğraf çekiyorlar. Onlara çok ilginç geldi." diye konuştu. 
 
Mavi Yengeç Bilimsel sınıflandırması:
 
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Metazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Crustacea
Sınıf: Malacostraca
Alt sınıf: Eumalacostraca
Üst takım: Eucarida
Takım: Decapoda
Alt takım: Pleocyemata
İnfra takım: Brachyura
Üst familya: Portunoidea
Familya: Portunidae
Alt familya: Portuninae
Cins: Callinectes

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler