Konuralp Pirinci  Nedir?

Konuralp Pirinci Nedir?

Konuralp pirincinin özellikleri nelerdir? Konuralp pirinci erelerde kullanılır? Konuralp pirinci nerede yetişir? En iyi pilav tariflerinin vazgeçilmezi Konuralp pirinci ne zaman..

Osmanlı Saray mutfağının vazgeçilmez Konuralp pirincinin hasat zamanı geldi..
 
Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez lezzeti Konuralp pirincinin hasat zamanı geldi. Düzce'de Konuralp pirinci üretimi 2 yılda 2 katına çıktı.
 
Tarihi Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez lezzeti Konuralp pirincinin tarladan sofraya uzanan yolculuğuna eşlik eden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, çeltik hasadı öncesinde çiftçiler ile buluştu. Başkan Özlü, yapılan desteklemeler ile Konuralp bölgesinde çeltik ekiminin 2 yıl içerisinde 2 katına çıktığını hatırlatarak, çiftçilere hem ekonomiye hem de Düzce'nin tanıtımına yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
 
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 1800'lü yıllardan günümüze uzanan serüveni, Osmanlı saray mutfaklarının nefis pilav tariflerindeki vazgeçilmez tadı Konuralp pirincinin ekiminden hasadına süren yolculuğa şahitlik ediyor. Mayıs ayında yaklaşık 2 bin 200 dönümlük sulak arazi üzerinde ekimi gerçekleştirilen Konuralp pirincinin aradan geçen 4 ayın sonunda hasat zamanı geldi.
 
Üretim 2 yılda 2 katına çıktı
 
Başkan Özlü, mahsul ekilirken çeltik tarlalarını ziyaret ederek incelemelerde bulunduğu tarlaları, mahsulün hasat zamanı da ziyaret ederek çiftçileri yalnız bırakmadı. 
 
2019 yılında Bin 200 dönüm, bu yıl ise 2 Bin 200 dönümlük bir araziye çeltik ekildiğini hatırlatan Başkan Özlü, "2019 yılında bin 200 dönüm arazi üzerine çeltik ekimi yapılırken, 2020 yılında bin 500, bu yıl ise 2 bin 200 dönümlük bir alana çiftçilerimiz ekim gerçekleştirdi. 
 
Devletimizin tohum desteği ve teşvikleri sayesinde çiftçilerimiz artık daha fazla üretim yapıyor. Bizler de yerel yönetimler olarak elimizden gelen desteği sağlıyoruz. 
 
Osmanlı Sarayının vazgeçilmez lezzetlerinden Kasaba Pirincinin tarladan sofralara giden yolculuğuna şahitlik etmek için çiftçilerimizi ziyaret etmek istedik. Pirincimizin lezzeti, su ve toprağından ötürü. Emek isteyen, zahmetli bir ürün olsa da ortaya çıkan lezzet de o kadar değerli. 
 
Pirincin, tarladan sofralara ulaşması için sabahın erken saatlerin itibaren mücadele eden üreticilerimize emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Her zaman üreticilerimizin yanlarındayız" dedi.
 
Konuralp Pirinci  Nedir?
Konuralp pirinci nedir? Konuralp pirincinin özellikleri nelerdir? Konuralp pirinci erelerde kullanılır?  Konuralp pirinci nerede yetişir? En iyi pilav tariflerinin vazgeçilmezi  Konuralp pirinci ne zaman hasar edilir?
 
Tescil No : 438
Tescil Tarihi : 25.06.2019
Coğrafi İşaretin Adı : Konuralp Pirinci
Coğrafi İşaretin Türü : Menşe adı
Ürün / Ürün Grubu : Pirinç / Diğer
Coğrafi Sınırı : Düzce ili merkez ilçesine bağlı Konuralp bölgesi; Taşköprü Köyü, Kaymakçı Köyü, Kadıoğlu Köyü ile Çilimli ilçesine bağlı Esenli ve Dikmeli köyleri.
 
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri; Halk dilinde kasaba pirinci olarak anılan Konuralp Pirincinin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. “Osmanlı Saray Mutfağının Pirinci” olarak adlandırılan Konuralp Pirinci, zamanının vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürmüştür.
 
Konrapa XVI. yüzyılda Osmanlı idari yapısı içinde Anadolu Eyaleti veya Beylerbeyliğine bağlı bir sancak (liva) merkezi olan Bolu’nun on altı nahiyesinden biridir. Henüz tarihi kaynaklar itibarıyla kesin ve açık bir şekilde ispatlanamasa da, nahiyenin adının burada türbesi bulunan ve yörenin fethini gerçekleştiren Konur Alp’ten geldiği açıktır.
 
Tahıl grubu içinde yer alan pirinç, büyüme devresi esnasında mutlak olarak çok suya ihtiyaç duyduğundan ancak coğrafi bölgelerin vadi tabanları içinde yetişebilir. Sancak dâhilinde bu şartları taşıyan en müsait bölge olan Konuralp nahiyesinde, pirinç ziraatının yoğunlaştığı görülür. Konrapa’nın o devirde Anadolu’nun çeltik üretimi yapan büyük merkezlerinden biri olduğu anlaşılmaktadır. Sancaktaki çeltik ziraatının önemi, Kanunnameye hususi bir madde eklenmesini gerektirmiştir.
 
Çeltik tohumu olarak Osmancık-97 çeşidinin kullanıldığı Düzce ilinde çeltik yetiştirilen alanlar Karadeniz iklimi etkisi altında bulunur. İlin yıllık ortalama sıcaklık değeri 13,3 °C, yıllık ortalama yağış miktarı 826 kg/m² olup çeltik yetiştiriciliğini destekler. 
 
İldeki çeltik alanlarının sulanmasında ihtiyaç duyulan sulama suyu, Yığılca ilçesinden kaynağını alan Hasanlar Barajında toplanmakta ve sulama kanalları aracılığıyla dağıtım yapılır. Bu suyun çeltiğin ihtiyaç duyduğu zamanlarda 25-30 °C civarında olması çeltik kalitesine katkıda bulunur. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler