Kışın Tahin Helvası Yenir...

Kışın Tahin Helvası Yenir...

Tahin Helvası hakkında en çok sorulan sorular nelerdir? Balik yedikten sonra neden tahin helvası yenir? Tahin helvası sağlıklı mı? Tahin helvası kilo aldırır mı? Tahin bağırsakları bozar mı? Kış tatlısı tahin..

Kışın Tahin Helvası Yenir...
 
Saray mutfağı ile ünlü Edirne'de havaların soğuması ile birlikte kış tatlısı tahin helvası, yurtiçinden ve komşu ülkeler, Yunanistan ve Bulgaristan'dan yoğun talep görüyor.
 
Osmanlı saray mutfağının lezzetlerinden tahin helvası Edirne'de yoğun ilgi görüyor. Özellikle komşu ülkelerden Yunanistan ve Bulgaristan'ın vazgeçilmez lezzeti haline gelen, daha çok kış mevsiminde tüketilen tahin helvası, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte talepleri artırdı. 
 
Bunun sonucunda ise ustalar yoğun bir mesai harcıyor. Dededen toruna gelen mesleklerden biri olan helva ustalığını devam ettiren, son ustalardan Gökhan Ergüller, şimdilerde helvanın fabrikasyon yöntemiyle, çeşitli katkı maddelerinin kullanıldığını ve kendi imalathanesinde el işçiliğiyle yapılarak eski damak tadını muhafaza etmeye çalıştıklarını belirtti.
 
"Tahin helvası pancardan ve susamdan yapılır"
 
Dededen toruna kalan kendi imalathanelerinde tahin helvası üretimi ve satışını yaptıklarını belirten Ergüller, "Ben bu mesleği daha ileriki yaşlarda 45 yaşında öğrendim. Daha önceki dönemlerde yapımı daha yorucu ve zordu. Şeker, tahin, susam olsun, katkısız bir şekilde yapılırdı. Şimdilerde ise çeşitli katkı maddeleri var ama biz yine eski tadı muhafaza etmeye çalışıyoruz. Tahin helvası, pancar şekeri ve susamdan yapılıyor. Trakya'da yetişen kaliteli ürünleri kullanıyoruz. Bizde makine sistemi yoktur. 
 
El ve küreklerle kendi işçiliğimizle üretim gerçekleşir. Bizim şehir dışına da dağıtımımız mevcuttur. Özellikle hafta sonları Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen bir turist yoğunluğu yaşanıyor. Tahin helvası, şekerin ve tahinin verdiği enerjiden dolayı daha çok kışın tüketilen bir üründür. Yorucu ve yoğun bir iş olmasından dolayı çırak yetiştirmek zor oluyor. Müşterilerimizi en iyi şekilde en iyi ürünü sunduğumuzu düşünüyor ve buraya bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Türk aşçı haberleri olarak tahin helvası hakkında en çok sorulan soruları ve cevaplarını araştırdık...
 
Balik yedikten sonra neden tahin helvası yenir?
 
Hem sağlıklı hem de şekerini dengeleyen tahin helvası, balıktan sonra vücutta oluşabilecek ağır metalleri sıfırlayarak, vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesi normalleştiriyor.
 
Tahin helvası bağırsakları çalıştırır mı?
 
Sindirim ve boşaltım sistemine olan faydası ile kişinin kabızlık problemini çözebilecek özelliğe sahiptir. Hem hafif olması ile midede rahatsızlık hissi oluşturmayan hem de bilmediğimiz birçok faydayı içinde barındıran tahin helvasının sırrı ise içerisinde bulunan çövendir.
 
Tahin helvası sağlıklı mı?
 
Tahin helvası kolesterol yükselmez ve enerji kazandırır. İnsanı tok tutar. Kalsiyum yönünden de çok zengindir. Mide rahatsızlığı olanlarda mide rahatlatır.
 
Tahin helvası kilo aldırır mı?
 
Tahin helvası şeker ve karbonhidrat içermektedir. Bu iki madde aşırı miktarda tüketildiğinde obeziteye davet çıkarır. Eğer evinize aldığınız tahin helvası yapay tatlandırıcı içeriyorsa bu tür helvaların kilo alımına neden olacağını ifade edebiliriz.
 
Balıktan sonra süt helvası yenir mi?
 
Balık Yedikten Sonra Neden Helva Yenir? Balığın üstüne ikram edilen helva, sindirim sisteminde kolaylığa imkan sağlar. Sütlü tatlı türleri balıkların bayat olması ihtimaline karşı asla tüketilmemelidir.
 
Tahin bağırsakları bozar mı?
 
Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin, midede ve bağırsaklarda biriken gazları söktürücü özellik gösterir. Yüksek oranda doymamış yağ içeriği ise mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
 
Tahin bağırsak çalıştırır mi?
 
Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin midede ve bağırsaklarda biriken gazları sökücü özellik gösterir ve gaz sancılarına iyi gelir.
 
Tahin helvası içinde ne var?
 
Sade Tahin Helvası
Ürün İçeriği : Tahin Şeker, Çöven Suyu, Emülgatör (palm stearin) Asitliği Düzenleyici ( Sitrik Asit E-330)
Muhafaza Şartları: Serin ve Kuru Yerde Muhafaza Ediniz.
 
Tahin helvası gaz yapar mı?
 
Emziren anneler en çok yaşadığı sorunlardan biri gaz sancılarıdır. Bu yüzden süt yapıcı olan tahinin gaz yapıp, yapmadığını merak etmektedirler. Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin, midede ve bağırsaklarda biriken gazları sökücü özellik gösterir. Bu yüzden gaz sancılarına iyi gelir.
 
1 ince dilim helva kaç kalori?
 
Tahin Helvası Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 562 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Dilim (İnce) yani 35 gramlık miktarında Tahin Helvası 197 kalori bulunmaktadır. Tahin helvası, susamdan elde edilen tahin ve şeker ile yapılır. Yağ ve karbonhidrat içeriği oldukça yüksektir.
 
Kavrulmuş helva kilo aldırır mı?
 
Kalori değerinin yarısından çoğunu karbonhidrattan alan un helvası, her ne kadar yağda kızartılmış, fazla şerbet içeren geleneksel tatlılar kadar ağır olmasa da porsiyona dikkat etmediğiniz takdirde evet kilo aldırır.
 
Tahin hangi hastalığa iyi gelir?
 
Demir, bakır, çinko, potasyum, magnezyum mineralleri yanında E vitamini bakımından da çok zengindir. Tahin, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında vücut direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur.
 
Tahin pekmez mideye iyi gelir mi?
 
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
 
Tahin pekmez nasil yenmeli?
 
Sağlık açısından çok faydalı olan tahin ve pekmezi tek olarak sevmeyenler karıştırarak tüketmeyi tercih eder. Enerjisi oldukça yüksek olan tahin ve pekmezin tüketimi sınırlandırılmalı, mümkünse 2 tatlı kaşığını aşmamalıdır.
 
Süt pekmez tahin karışımı nasıl yapılır?
 
Evde kolaylıkla hazırlanabilen bu karışımın etken maddesi tahinden oluşuyor. "1 bardak süte 1 tatlı kaşığı tahin, 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmezi karıştırarak elde edeceğiniz bu içecek sizi tam 40 hastalıktan koruyacaktır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler