Maydanoz Nedir? Maydanoz Çeşitleri Nelerdir?

Maydanoz Nedir? Maydanoz Çeşitleri Nelerdir?

Maydonoz hakkında en çok sorulan soruları araştırdık. Maydanoz türleri. İşte maydonoz hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları. Maydanoz suyu günde ne kadar tüketilmeli?

Maydanoz Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Maydanozun Özellikleri Nelerdir?
 
Maydanoz, yeşil renkli, damarlı bir bitki türüdür. Yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır. Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir.
 
Sebzeler içinde yeşillik kategorisinde yer alan maydanoz, genel anlamda faydaları ile bilinen bir besindir. Petroselinum sativum bilimsel adına sahip bitki Maydanozgiller ailesine mensuptur. Yetiştiriciliği asırlar öncesine dayanan bir yeşillik türü olarak Eski Yunanlılar tarafından oldukça kutsal sayılmış ve faydalarından sıkça yararlanılmıştır.
 
Salatalarda lezzetli bir çeşit olarak kullanılan maydanozu, Romalılar ilk kez yemeklerini süslemek için kullanmayı tercih etmişlerdir.  Maydanozun saymakla bitirilemeyecek kadar faydasını bilmeyen pek çok kişi, maydanozu değerli bir besin olarak görmemektedir. A, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan maydanoz, düşük kalorili olmasından dolayı da diyet yapanların en büyük destekçisi olan besinlerden biridir.
 
Akdeniz yöresine ait bir bitki olan maydanozun pek çok şekilde tüketilme şekli vardır. Sağlığa olan faydalarından haberdar olan birçok kişi maydanozu kaynatarak suyunu çay olarak tüketmektedir. Gün içinde bir tutam maydanoz tüketmek, kişinin günlük ihtiyacı olan C vitamini ve demir ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.
 
Türk aşçı haberleri olarak maydonoz hakkında en çok sorulan soruları araştırdık. İşte Çeşitleri Nelerdirmaydonoz Özellikleri Nelerdir ve maydonoz hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları...
 
Maydanoz suyu günde ne kadar tüketilmeli?
 
Günde bir bardak tüketilmelidir. Fakat 15 günden fazla limonlu maydanoz kürü tüketilmemesi çok önemlidir. Yoksa maydanoz suyu faydaları yerine zarar görülebilir. 15 gün kadar kullanıldıktan sonra 10 gün ara verilmeli, arkasından tüketmeye devam edilmelidir.
 
Maydanoz suyu hangi hastalıklara iyi gelir?
 
* Bağışıklık Sistemini Güçlendirir.
* Ödem Attırır.
* Kansere Ve Kalp Hastalıklarına Karşı Korur. 
* Kan Şekerini Dengeler.
* İdrar Söktürür.
* Ağız Kokusunu Giderir.
* Mide Bulantısına İyi Gelir.
* Göz Sağlığını Korur.
 
Maydanoz nasıl bir bitkidir?
İki yıllık otsu bir bitki türü olan maydanozun yaprakları baharat olarak da tüketilebilmektedir. Nemli ve sulak toprakları seven maydanozun ortalama boyu 30-100 cm arasında değişmektedir.
 
Maydanoz kaç günde biter?
 
işlenmiş toprağa maydanoz tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-30 gün içerisinde gerçekleşecektir.
 
Maydanoz kaç günde hasat edilir?
Maydanoz ne kadar zamanda hasat edilir? Maydanozların her 10 günde bir toplanması önemlidir. Aksi takdirde, maydanozlar kartlaşarak kendine has aroma ve kokusunu kaybedecektir.
 
Saksıda maydanoz kaç günde yetişir?
Ekimi tamamlayıp doğru bir yerde, doğru bir sulama şekliyle maydanozları yetiştirmeye başladığınızda yaklaşık 3-4 hafta içinde saksınızın üzerinden minik maydanozlarınızı görmeye başlayacaksınız demektir. Ancak yemek için bir süre daha beklemeniz gerektiğini unutmamalı, en az 5-6 hafta gelişmesini beklemelisiniz.
 
Kaynamış maydanoz suyu ne işe yarar?
Kaynamış Maydanoz Suyu Ne İşe Yarar? Maydanoz suyu düzenli tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi hızlandırır. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonuna karşı da etkilidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
 
Maydanozun Faydaları Nelerdir sorusunun cevabı...
 
Maydanoz, A, B, C ve K vitaminleri, demir ve potasyum mineralleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Akdeniz kökenli olan bitki yoğun aroması sayesinde hemen hepimizin çok sık kullandığı bir besindir. Bu nedenle faydalarından en üst düzeyde nasipleniyoruz diyebiliriz. Maydanozun en çok bilinen faydaları ise şu şekildedir;
 
* Vücutta zamanla biriken ödem şişkinliğe ve çeşitli sorunlara yol açmaktadır.  Bu sorundan kurtulmak için maydanoz en etkili doğal yöntemlerden biridir.
 
* Cilt sağlığı için son derece faydalı bir bitkidir. Erken kırışmayı önleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda düzenli olarak tüketilen maydanozun selüliti giderici yararı da vardır.
 
* C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitki olmasından dolayı bağışıklık sistemi artı olarak güçlenirken, kış aylarında soğuk algınlığına daha az yakalanılmaktadır.
 
* Hoş kokusu nedeniyle sigara içen ve ağız kokusu sorunu olanların bir tutam maydanoz çiğnemeleri halinde ağızlarına hoş bir koku yayılacaktır.
 
* Böbreklerde oluşan kum ve taşların düşmesinde etkili olan maydanoz, aynı zamanda diğer böbrek hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
 
* Antioksidan etkilidir. Özellikle meme, prostat ve deri kanserine yakalanma riskini azaltır.
 
* Kronik enflamatuar bozukluklara karşı mücadele eder.
 
* Eklemlerde meydana gelen ağrı ve şişlikleri geçirir.
 
* Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır.
 
* Mide dostu olan bu bitki özellikle reflü hastalığının yarattığı şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
 
* Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak, hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar.
 
* Damar sağlığı açısından faydalı olan bitki kalp hastalıklarını önler. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır.
 
* Metabolizmayı çalıştıran ve vücutta biriken suyun atılmasını sağlayan maydanoz, çok iyi bir detoks gıdasıdır. 
 
* Özellikle salatalık ve kereviz ile hazırlanan, limon ile desteklenen maydanozlu detoks hem hücrelerinizin yenilenmesine hem de metabolizmanızın çalışmasına katkı sağlamaktadır.
 
* K vitamini açısından zengin olduğu için kemiklerin gelişimi açısından faydalıdır. Aynı zamanda kemik hasarı ve zayıflığı gibi sorunları önler.
 
* Kan şekerini dengeler.
 
* Stres döneminde kişiye rahatlık hissi verir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde günün yorgunluğunun atılmasına, daha sakin bir zihne ulaşılmasını sağlamaktadır.
 
* Vücuttaki bakteri ve virüslerle savaşır.
 
* Kış aylarında yakalandığımız nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur.
 
* Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
 
* Demir eksikliğini giderir. Bu sayede anemiden korur.
 
* Kadınların adet sancılarını azaltır.
 
* Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
 
* Beyin sağlığı için iyidir. Hafızayı kuvvetlendirir, öğrenme gücünü artırır. Bu etkileri sayesinde parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların meydana gelme riskini azaltır.
 
* Çok yüksek bir ağrı kesici olan bitki, baş ağrısına, diş çürüklerinin yarattığı şiddetli ağrılara iyi gelmektedir. Bunlardan başka vücudun herhangi bir yerinde darp veya düşme sonucu oluşan ağrıların da giderilmesini sağlar. Bunun için taze maydanoz ezilerek ağrıyan yere sürülmelidir.
 
* Kadınlarda hormonal dengeyi sağlar. Adet düzensizliklerine iyi geldiği gibi bu dönemde meydana gelen şiddetli kasılmaların da önüne geçer.
 
* A vitamini açısından zengin olan bitki göz sağlığı için de çok faydalıdır. Retinanın hasarını önleri katarakt oluşma ihtimalini azaltır. Tüm bunların yanında birçok insanın ortak sorunu olan gözaltı morluklarını geçirir. Koyu halkalar olarak bilinen göz altı morlukları maydanoz suyunun düzenli olarak kullanılması neticesinde azalmaktadır.
 
* Cilt sağlığında olduğu gibi saçlar için de oldukça faydalı bir bitkidir. Saç diplerini besler, kepek ve bit oluşumunu önler, saçların daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
 
Maydonozun Kökeni neresidir?
Arapça sözcük Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον "makedonya otu, maydanoz" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Makēdonía "Makedonya" özel adından türetilmiştir."
 
* Kıvrımlı Maydanoz
* Parsley, Italian Flatleaf
* French Parsley ( Fransız Maydanoz)
* Çin Maydanoz (Chinese Parsley )
* Curled Parsley Kıvrımlı Maydanoz
* Koyu Yesil Kivircik Maydanoz
* D'Giant İtaliana Maydanoz Çeşidi
 
Çeşit Özellikleri :
Yaprakları 15-20 cm uzunluğunda, büyük ve koyu yeşildir. Gelişmesi çok iyi ve lezzetli olup, biçim sayısı bakım şartlarına bağlı olarak değişir.
 
Geniş Yaprak Maydanoz
 
Geniş Yaprak Maydanoz Çeşit Özelliği
 
Geniş yapraklı olup, yaprakları koyu yeşil renktedir. Çok hoş kokulu, aromatik bir yapıya sahip, kısa zamanda biçimlenen, çok yıllık bir çeşittir. Boy yapması ile meşhur olan bu maydonoz çeşidi, Pazar ve manavlarda çokça tercih edilen bir çeşittir. Ortalama olgunlaşma süresi 70-90 gündür.
 
* Ekim Derinliği : 0.5 - 1 cm.
* Sıra Üzeri Ekim Mesafesi : 2- 3 cm.
* Sıra Arası Ekim Mesafesi : 20 - 25 cm.
* Tahmini Çimlenme Günü : 22-28 Gün
* İnce Yaprak Maydanoz
* İnce Yaprak Maydanoz Çeşit Özelliği
 
İnce yapraklı olup, yaprakları koyu yeşil renktedir. Çok hoş kokulu, aromatik bir yapıya sahip, kısa zamanda biçimlenen, çok yıllık bir çeşittir. Boy yapması ile meşhur olan bu maydonoz çeşidi, Pazar ve manavlarda çokça tercih edilen bir çeşittir. Ortalama olgunlaşma süresi 70-90 gündür.
 
* Ekim Derinliği : 0.5 - 1 cm.
* Sıra Üzeri Ekim Mesafesi : 2- 3 cm.
* Sıra Arası Ekim Mesafesi : 20 - 25 cm.
* Tahmini Çimlenme Günü : 22-28 Gün
* Hibrit Maydonoz F1 (Düz)
* Hibrit Maydonoz Olgunlaşma Süresi : 80 - 85 gün
* Çok güçlü bir yapısı vardır.
* Yaprak rengi koyu yeşil olup, yaprak kıvrımları mükemmeldir.
* Kesildikten sonra tekrar çok güçlü yetişir.
* 1000 m2'ye 7500-8000 adet bitki ekilir.
 
Hibrit Maydonoz F1 (Kıvırcık)
 
Olgunlaşma Süresi : 80 - 85 gün
 
* Çok güçlü bir yapısı vardır.
* Yaprak rengi koyu yeşil olup, yaprak kıvrımları mükemmeldir.
* Kesildikten sonra tekrar çok güçlü yetişir.
* 1000 m2'ye 7500-8000 adet bitki ekilir.
 
Frenk maydanozu nasıl yetiştirilir?
 
Doğada kendiliğinden yetişen Frenk maydanozu, bahçe bitkisi olarak yetiştirilir. Bahar aylarında havanın ısınmasıyla ekilmeye başlanan Frenk maydanozu, saksıda yetiştireceği zaman şubat ayında dikilmelidir. Dikiminden bir veya bir buçuk ay sonra büyüyen Frenk maydanozu mayıs ve haziran ayında toplanır.
 
Maydanoz suyu sabah akşam içilir mi?
 
Detoks etkisinden faydalanmak için içilecekse günde iki defa tüketilmesi uygundur. Kahvaltıdan yaklaşık 40 dakika sonra akşam yemeklerinden ise 2 saat sonra içilmesi gerekir. Ayrıca maydanoz suyunu hazırladıktan hemen sonra içmek önemlidir.
 
Maydanoz ekimi nasıl yapılır?
 
Maydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir. Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir. Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır.
 
Maydanoz kaç ayda yetişir?
 
Üzerine çok az örtecek kadar toprak ilave edip bir fısfıs yardımı ile toprağın nem almasını sağlamalısınız. Özenle ektiğiniz maydanozunuzun ne zaman çıkacağı elbette merak konusu olacaktır. Maydanozun çıkış süresi ortalama 2-4 hafta arasında olacaktır.
 
Maydonoz nasıl çabuk çıkar?
 
Maydanoz tohumunu hızlı çimlendirme tekniği suda bekletmektir. Eğer Maydanoz tohumunu ekmeden 1 gün önce ıslak peçete veya 1 bardak suda bekletirseniz tohumlar daha hızlı çimlenir.
 
Maydanoz tohumu ne zaman çıkar?
 
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor. Seracılık yapanlar Ekim ayında da maydanoz tohumu ekimi yapıyorlar.
 
Hamburg maydanoz
 
Daha sık kullanılan ve Avrupa'da yetişir. Düz, büyük yapraklar, yabani havuç gibi köküde yenilebilir.
İyi drene toprakta, kısmi gölge ile güneşte büyür ve vitaminleri bakımından zengindir.
 
Maydanoz kendi içinde çok çeşidi bulunan, her biri ayrı görünümde ve yararda olan bir bitkidir. Ancak maydanozun en çok iki çeşidi tercih edilmekte ve besin olarak tüketilmektedir.
 
Sıkça tercih edilen maydanoz çeşitlerinin sağlık açısından yararlarının kanıtlanmış olması ve tıp alanında da kullanılıyor olması, iki maydanoz çeşidinin öne çıkmasına neden olmuştur.  Avrupa ülkelerinde en çok tercih edilen Hamburg maydanozu, kerevize benzeyen görünüşü ve lezzeti ile yemeklerde daha çok tercih edilmektedir.
 
Lezzeti ve yapısı ile popüler olan diğer bir maydanoz çeşidi de İtalyan maydanozudur. Lezzet açısından daha baskın bir lezzete sahip olmasından dolayı pek çok ülkede İtalyan maydanozu yaygın olarak kullanılmaktadır.
 
Maydanozun Özellikleri Nelerdir?
Maydanozgiller ailesine ait olan ve birçok çeşide sahip olan maydanozun en önemli özelliği sağlık için tam bir vitamin deposu olmasıdır. İki yıllık otsu bir bitki türü olan maydanozun yaprakları baharat olarak da tüketilebilmektedir.
 
Nemli ve sulak toprakları seven maydanozun ortalama boyu 30-100 cm arasında değişmektedir. İdrar söktürücü özelliği ile bilinmesinden dolayı, idrar yolları enfeksiyonuna sık yakalananlar için tek çare maydanozdadır denebilir. Diğer yandan kanı temizleyici özelliği de, damar tıkanıklıklarının önüne geçmede maydanozdan doğal bir şekilde faydalanılmasını sağlamaktadır.
 
Baldıran isimli zehirli bir bitki ile görüntü olarak çok benzemesinden dolayı, doğal olarak yetişen yerlerden maydanoz temin ederken dikkat edilmelidir. Maydanozun suyundan, lapasından yararlanıldığı gibi, direkt olarak tüketmek de sağlığınıza olumlu katkılar sağlayacaktır.
 
Evde orta boy saksılarda veya bahçesinde kendi maydanozlarını yetiştirmek isteyenler için de kısaca bilgi verelim. Öncelikle toprağın organik madde açısından zengin olduğuna emin olmalısınız. Eğer emin değilseniz çiftlik gübresi eklemelisiniz.
 
Daha sonra düz bir hale getirerek, hafif nemli oluncaya kadar sulamalısınız. Tohumları rastgele serpilir ve üzeri çok az toprakla örtülür. Eğer çok güneş alan bir yer ise ince bir bez ile de koruma sağlayabilirsiniz. Bunun üzerinden tekrar sulama yapılmalıdır.
 
Yaklaşık 3-4 hafta sonra çimlenen bitkinin susuz bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Yetişme aşamasında ise sık sık zararlı otlardan temizlenmelidir. Çok fazla su ihtiyacı olmaz ancak toprağın kuru bırakılmaması gerekmektedir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler