Topraktan Tabağa Ispanak...

Topraktan Tabağa Ispanak...

Türk aşçı haberleri olarak ıspanak hakkında en çok sorulan soruları ve ıspanak cevaplarını araştırdık. Ispanakla hangi yemekler yapılabilir? Ispanağın faydaları nelerdir? özellikleri nelerdir?

Topraktan Tabağa Ispanak...
 
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde eylül ayında ıspanağı toprakla buluşturan üreticiler, haziran ayının sonuna kadar üretime devam ediyor. Çiftçiler ıspanak hasadını erken yaptıkları takdirde aynı araziden yılda 3 kez ürün hasat edebiliyor.
 
Sabahın erken saatlerinde Osmaneli'ne gelen işçiler, kış mevsiminin zorlu koşullarına rağmen olgunlaşan ıspanakların sökümünü yapıyor. Soğuk hava koşulları nedeniyle zorlanan işçiler, çalıştıkları yerde ateş yakarak ısınıyor.
 
Sökülen ve kasalara doldurulan ıspanaklar kamyonlarla büyük şehirlerdeki hallere gönderiliyor. Ispanağın kilogramı tarladan 3-4 liradan alıcı buluyor.
 
Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, 3 ay önce başlayan ıspanak sezonunun devam ettiğini ve işçiler tarafından söküm işleminin sürdüğünü söyledi.
 
Bölgede bir taraftan kar yağdığını diğer taraftan ayazın etkili olduğunu kaydeden Ünver, "Bu ayazın altında işçiler soğuk sıcak demeden üretime devam ediyor. Pazarlara mal hazırlıyorlar. Osmaneli'nde günlük yaklaşık 400 kişi ıspanak hasadında çalışıyor. Bir işçinin de maliyeti aşağı yukarı 160-170 lirayı buluyor. Kış mevsiminde ıspanak hasadı yapmak her gün neredeyse 400-500 kişiye ekmek vermek anlamına geliyor." diye konuştu.
 
Günlük 45 ila 60 ton arasında ıspanak hasat edildiğini ifade eden Ünver, "Bölgeden sezonda yaklaşık 10 bin ton ıspanak hasat edilerek tüketiciyle buluşturuluyor. Hava şartlarına göre bu sayı değişiyor. Hasat edilen ıspanaklar İstanbul'da Bayrampaşa, Kadıköy halleri ile çevremizde bulunan Ankara ve Eskişehir'e gidiyor. Buraya çalışmak için Eskişehir'den, Bozüyük'ten, Pamukova'dan, Adapazarı'ndan ve Osmaneli'nden gelen işçiler var. Kış aylarında ıspanak hasadı yapılırken çok sayıda il ve ilçeye de ekmek kapısı oluyor." dedi.
 
"Kar, yağmur demeden ıspanak kesiyoruz"
 
Ispanak hasadında çalışan 70 yaşındaki Zeynep Apak, uzun yıllardır bu işi yaptığını belirterek, "Evimize bir katkımız oluyor. Çocuklarımız için ekmek parası kazanıyoruz. Soğukta çalışmak zor oluyor. Sabah saat 07.30'dan akşam saat 17.00'ye kadar çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Topraktan Tabağa Ispanak...
Zor şartlar altında üretime devam ettiklerini dile getirerek, "Kar, yağmur demeden ıspanak kesiyoruz. Bu işten memnunum. Bursa'dan geldim. 18 yıldır bu işi yapıyorum." dedi.
 
Ispanak hasadında çalışmak için Pamukova'dan gelen Nuran Öz (55) de hava koşullarının kendilerini zorladığını vurgulayarak, "Kış şartlarında sabah erkenden yola koyuluyoruz. Çok zor oluyor. Evi geçindirmek için geliyoruz. Evde 4 kişiye bakıyorum." diye konuştu.
 
Türk aşçı haberleri olarak ıspanak hakkında en çok sorulan soruları ve ıspanak cevaplarını araştırdık...
 
Ispanakla hangi yemekler yapılabilir?
 
Ispanak Yemekleri - Ispanaklı Tarifler
Fırında Peynirli Ispanak.
Ramazan Kıyması
Ispanak Yemeği.
Ispanaklı Yumurta.
Ispanaklı Çılbır.
Ispanaklı Mantarlı Yumurta.
Ispanak Borani.
Yeşil Mercimekli Ispanak Yemeği.
 
Ispanağın faydaları nelerdir?
 
Protein açısından zengin olan ıspanak, kanser ve verem hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp adalelerini güçlendiriyor.
Vücudun gribe karşı direncini artırıyor.
Kansızlığa iyi geldiği için özellikle anne adaylarına öneriliyor.
Pekliği gideriyor, ruhi çöküntüyü azaltıyor.
 
Ispanağın özellikleri nelerdir?
 
Ispanak içinde bulundurduğu besin değerli açısından sağlığa oldukça faydalı bir sebzedir. İçeriğinde A, C, D ve K vitaminlerini bulunduran ıspanak ayrıca demir, iyot, potasyum, sodyum, bakır, çinko, lutein, kalsiyum, protein ve folik asit açısından da oldukça zengindir.
 
Ispanak kimler yememeli?
 
Böbrek taşı ve gut hastalığı riski olanlar ıspanağı dikkatli tüketmeli, K vitamini içeriği dolayısıyla pıhtı önleyici ilaç kullanan kişiler önerilen düzeylerde yemelidir. Ayrıca ıspanak, oksalat içeren besinlerdendir. Oksalat içeren besinlerin aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.
 
Ispanağın zararları nelerdir?
 
Özellikle ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin mutlaka iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi gerekir. Ispanak zehirlenmesi belirtileri arasında aşağıdaki durumlar yer alır:
 
Mide krampları
Bulantı
Kusma.
Baş ağrısı
İshal (bazı durumlarda kanlı ishal)
Ateş
Bulanık görme.
Halsizlik.
 
Ispanak çorbası ne işe yarar?
 
Vücudun dayanıklılığını arttıran ıspanak zihni kuvvetlendirir ve yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Yüksek tansiyonu önleyici özelliği olmakla birlikte yaşlanmaya bağlı göz bozukluklarını önlemeye de yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştıran bir sebzedir ve hemoroide iyi gelir.
 
Topraktan Tabağa Ispanak...
Ispanağın içinde hangi vitaminler var?
 
Ispanağın 100 gramında 469 mg A vitamini ve 5626 mg provitamin A veya B-karoten , K vitamini, C vitamini, B2 vitamini ve daha düşük konsantrasyonlarda folik asit (B9, tiamin dahil) açısından zengin bir besin kaynağıdır.
 
Ispanak çok yenirse ne olur?
 
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilir. Şişkinlik, gaz, kramp gibi sorunların oluşmasına neden olur.
 
Ispanak kime dokunur?
 
Ispanak mide bağırsak sisteminizi çok fazla rahatsız edecek olursa, ishal de yaşayabilirsiniz. Özellikle yüksek lifli gıdaların aşırı tüketiminde bu sorun ortaya çıkar. Dolayısıyla ıspanağı lifi bol başka gıdalarla birlikte tüketecekseniz karın ağrıları ve ishal problemi ortaya çıkabilir.
 
Ispanak ve yoğurt birlikte yenir mi?
 
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. ... Ancak, ıspanak okzalat içerdiği kadar kalsiyumdan da zengindir.
 
Ispanak insanı zehirler mi?
 
Zehirlenmenin çeşitli nedenleri olabileceğine dikkat çeken Kapıkıran, "Öncelikle ıspanağın yaprağında bolca nitrit ve azot var. Bekletilir ve geç tüketilirse nitrit, nitrata dönüşür ve zehirler"
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler