Acıbadem Kurabiyesi Nedir?

Acıbadem Kurabiyesi Nedir?

Osmanlı'ya gelip acıbademi çok beğenen bir Batılı ne kadar uğraşsa da aynısını yapamaz. En sonunda rica, minnet tarifini ister. Yapan usta der ki; "Bunun sırrı bademlerdedir. Hep tatlı koyarsan olmaz..

Acıbadem Kurabiyesi...Acıbadem Kurabiyesi Nedir?
 
Acıbadem kurabiyesi en sevdiğim kurabiyelerin başında gelir. Çocukken biraz param olduğunda ilk önce aldığım şeydir kendileri.
 
Bu kurabiyenin tarihçesini anlatırken yine rivayetler devreye giriyor. 
 
Sultan Murad'a yaptığı bademli hamur işini sunan hacının adına ithafen kurabiye "Hacı Badem" adıyla tanınmış ve zaman içinde acıbademe dönüşmüş. Bu tür rivayetleri bilelim ama kesin doğru diye itibar etmeyelim, olur mu? 
 
Bana mantıklı gelen bir başka hikaye de şu: 
 
Osmanlı'ya gelip acıbademi çok beğenen bir Batılı ne kadar uğraşsa da aynısını yapamaz. En sonunda rica, minnet tarifini ister. Yapan usta der ki; "Bunun sırrı bademlerdedir. 
 
Hep tatlı koyarsan olmaz, hep acı koyarsan yenmez." Gerçekten de iyi ustalar yaptıkları kurabiyelerin içine tatlı bademlerin yanında mutlaka acı olanlarından da koyarlarmış. 
 
Aroması ve tadı ile ithal bademin çok ötesinde bir lezzete sahip olan Datça bademini tercih ederseniz hem ülkemizin endemik türlerinin yaşamasına destek olur, hem de kurabiyenizin tadını güçlendirmiş olursunuz. 
 
Hayat gibi hem tatlı, hem de acı lezzeti olan bu kurabiyenin tarifi ise şöyle; afiyet olsun. 
 
125 gr. tatlı yani datça bademi ile yazın dağdan bayırdan topladığınız 25 gr. kadar acı bademin kabuklarını sıcak su yardımıyla soyup bademleri rondodan geçirin. 200 gr. pudra şekeri ile 4 yumurta beyazını ekleyip bir tencereye alın. 
 
Ocağın üstünde tencerenin dibini sürekli sıyırarak pişirmeye başlayın. İyice ısındığında (parmağınızı değdiremediğinizde) ocaktan alıp sürekli karıştırarak soğutun. Eğer tencereniz derinse yayvan bir cam kaba alarak soğutabilirsiniz. Soğuyan hamuru bir sıkma poşetine koyarak yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye sıkın. 
 
150 derece ısıttığınız fırında 20 dakika pişirip sonra 130 dereceye düşürün ve 20-30 dakika daha pişirin. 
 
Fırının kapağını ilk yarım saat kesinlikle açmayın. Üzeri hafif kızarınca fırını kapatıp biraz içerisinde soğumasını bekleyin. Pastaneci usulü 2 tanesini birbirine yapıştırmak isterseniz kurabiye henüz ılıkken parmağınızı hafif ıslatıp yapıştırabilirsiniz. 
 
Türk Aşçı Haberleri Not:
Sn. Tolunay Sancıoğlu hocamızdan alıntıdır...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler