Malatya Peyniri Avrupa'da En Çok Arananlar Listesinde

Malatya Peyniri Avrupa'da En Çok Arananlar Listesinde

Malatya’da geleneksel yöntem lerle yapılan Malatya Mutfağının olmazsa olmazlarından Malatya Peyniri lezzetiyle baş döndürü yor. Öyle ki bu lezzet sadece diğer illere değil Avrupa’...

Malatya Peyniri Avrupa'da En Çok Arananlar Listesinde
 
Patenti alınması için Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunduğu Malatya Peyniri ’nin ünü ülke sınırlarını aştı. Tuzlanarak bidonlara konulan veya ambalajlanarak satılan Malatya Peyniri Avrupa’ya kadar gidiyor.
 
Malatya’da geleneksel yöntemlerle yapılan Malatya Mutfağının olmazsa olmazlarından Malatya Peyniri lezzeti ile baş döndürüyor. Öyle ki bu lezzet sadece diğer illere değil Avrupa’ya kadar ulaşıyor. Kış dönemi olmasına rağmen yurt dışından bile sipariş aldıklarını belirten Peynir Üreticisi Mustafa Akyüz, Malatya Peynirinin özellikle son dönemler rağbet gördüğünü söyledi.
 
Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin hem online olarak hem de direkt olarak siparişler verdiğini aktaran Akyüz,” Yaklaşık 40 yıldır büyükbaş hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütlerimizi evde işleyerek peynir yapıyoruz. En iyi peynir çeşitlerinden Malatya Peynirinin tadına bir kez bakan devamlı almak istiyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Antalya, Mersin, Adana gibi metropol şehirlerden siparişler alıyoruz. Son dönemde yani yaklaşık 5 yıllık süreçte artık yurt dışından da isteyenler oluyor. Sürekli siparişler geliyor.” dedi.
 
Malatya Peynirinin yapım aşamasından bahseden Akyüz, yöresel mutfaklarımızda yöresel lezzetlerimizden ”Malatya peyniri süt süzülüp mayalandıktan sonra, dinlendirilmeye bırakılır. Bu işleme teleme denir. Daha sonra tülbentten yapılmış üçgen keselerin içerisine tabakla doldurulup ağzı bağlandıktan sonra. 
 
Kaşak denilen iplere dizili çubukların arasına konulur ve süzülmesi için üzerine taş dizilir. Birkaç saat sonra sertleşmiş peynir kalıpları tuzlanarak suya yatırılır. Eski zamanlarda toprak küplerde saklanan bu peynirler, zamanla yerini plastik bidonlara bıraktı. Yüksek derecede bağışıklık sistemine de faydalı olan A vitamini ve kalsiyum içerir.” diye konuştu.
 
Malatya Peynirinin taze şekilde en fazla 5 gün, tuzlanmış salamura şeklinde ise 8 ay kadar sürede tüketilebileceğini söyleyen Akyüz, ”Malatya peyniri tamamen süt kullanılarak yapılan bir peynirdir. Yani marketlerden satın aldığımız peynirler gibi, içerisinde farklı ürünler barındırmaz. Bu nedenle de 5 günlük bir kullanım süresi vardır. Çünkü koruyucu içermez ve tamamen doğal yollarla elde edilir. Malatya salamura peynir konusunda da son derece başarılıdır. 
 
Hatta bu ilimizden yurtdışına peynir ihracı da yapılmaktadır. Ancak artık daha çok fabrikasyon peynirlere yönelim olduğu için, Malatya peyniri de taze şekilde rağbet görmektedir. Bu nedenle hem il dışına, hem de yurt dışına taze şekilde gönderilmektedir. Salamura peynirlerin dayanma süresi 7 – 8 ayken, taze peynirler en fazla 1 hafta içinde tüketilmelidir. Salamura peynirlerin yapımı sırasında oldukça ince biz çizgi bulunmaktadır. Bu tuz mutlaka kaya tuzu olmalıdır. 
 
Eğer ince tuz kullanılır ise peynir eriyecektir. Malatya yöresel peynirinde bu çok iyi ayarlanan bir durumdur. Bu nedenle peynir ister taze olsun, ister salamura olsun her zaman taze şekilde kapınıza gelmektedir.” sözlerini kullandı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler