Humus Nedir? Nasıl Yapılır?

Humus Nedir? Nasıl Yapılır?

Humus yaparken nelere dikkat edilir? Humus yapmanın püf noktaları nelerdir? Nohut ile yapılabilecek sonsuz tarif arasından en bilindik olanı Humus. Türk mutfağında da yaygın olan bu lezzet

Humus Nedir? Nasıl Yapılır?
 
Humus nedir? Humus nereye aittir? Humus yaparken nelere dikkat edilir? Humus yapmanın püf noktaları nelerdir?
 
Nohut ile yapılabilecek sonsuz tarif arasından en bilindik olanı Humus, Türk mutfağında da yaygın olan bu lezzet yeri geldiğinde sos yeri geldiğinde meze olarak kullanılabiliyor. 
 
Tahin, nohut ve sarımsağın birleşimiyle ortaya çıkan, kendine özgü süslemeleri ve lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakan humus, gastronomi kenti Hatay'da en sevilen yiyeceklerin arasında yer alır. Hatay'da genellikle soğuk meze, Tarsus'ta ise sıcak ana yemek olarak tüketilir. Nohut bir gece önceden ıslatılır. 
 
Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuda karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. 
 
Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir. 
 
Humus Tarifi İçin Malzemeler
 
*     2 Su Bardağı Nohut (250 G) (Tercihen Koçbaşı)
*     1 Tatlı Kaşığı Karbonat (Arzuya Göre)
*     2 Diş Sarımsak
*     2 Adet Limon
*     1/2 Su Bardağı Tahin (90-100 Ml)
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Kimyon
*     1,5 Çay Kaşığı Tuz
 
Humus Üzeri İçin:
 
*     1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
*     1 Yemek Kaşığı Nohut
 
En Meşhur İştah Açıcılardan Humus Tarifinin Pişirme Önerisi
 
Önceden suda beklettiğiniz ve suyunu süzdükten sonra duru suda haşlayacağınız nohutları düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklamanız humusun kıvam ve kalitesini arttıracaktır.
 
En İyi Meze Tariflerinden Humus Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Nohutları 1 gece veya en az 4-5 saat öncesinden ıslatın. Sindirimi kolaylaştırması ve daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Ertesi gün suyunu süzün ve tekrar sudan geçirin.
 
Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve pişmeye bırakın. Normal bir çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. 1-2 yemek kaşığı kadar humus üzerinde servis etmek üzere ayırın.
 
Bu sırada tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu bir kaseye alın. Limonların suyunu da ekleyin. Son olarak sarımsakları ince ince kıyıp onları da ekleyin ve güzelce karıştırın. Haşladıktan sonra suyunu süzdüğünü nohutları hazırladığınız tahinli karışımla mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alıncaya dek çekin. 
 
Eğer mutfak robotu zorlanıyorsa, azar azar zeytinyağı veya su ilave ederek dilediğiniz kıvama ulaşmasını sağlayın.
 
Ardından servis tabağına alarak tatlı kaşığıyla ortasına bir yuvarlak çizin. Kenara ayırdığınız 1-2 yemek kaşığı nohutu üzerine serpiştirin. Son olarak zeytinyağını gezdirip toz biber serpin ve servis edin. Afiyet olsun!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler