Histamin Diyeti Nedir?

Histamin Diyeti Nedir?

Histamin intoleransı nedir? Peki kanda histamin yüksekliği neden olur? Histamin yüksekliğinin semptomları nelerdir? Düşük histaminli beslenme nedir? Düşük histamin diyetinin genel kuralları ve Nasıl Uygulanır?

Histamin Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?
 
Milliyet Gaztesinin haberine göre, Histamin bağışıklık ve sindirim sistemi içerisinde görev alan bir tür nörotransmitterdir. Histaminin görevi bedeni çevreden gelen potansiyel tehditlerden; alerjenler, toksinlerden korumaktır. Peki histamin diyeti nedir? Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın konu hakkında bilgiler verdi.
 
Bağışıklık sistemimize yabancı bir madde girdiği anda kanda bulunan histamin seviyeleri yükselir ve zararlı mikroorganizma ile savaşır. Aynı zamanda sindirimde, bedenin kendi kendini iyileştirmesinde de rol alan histamin her daim kanda bir miktar bulunur.
 
Histamin intoleransı nedir?
 
Bazı durumlarda ise kandaki histamin oranı çok yükselir. Beden ürettiği histamini yeterince hızlı atamamaya başlar. Bu da histamin intoleransını meydana getirir. Fakat bu intolerans, glüten intoleransı gibi histamin alerjisini göstermez. Sadece kanda histamin yüksekliğini işaret eder.
 
Peki kanda histamin yüksekliği neden olur?
 
Bazı alerjiler, bağırsak mikrobiyotasının dengesizleşmesi, çölyak hastalığı, bazı ilaçların kullanımı, genetik yatkınlık, yüksek histaminli beslenme kanda histamin yüksekliğine sebep olabilir.
 
Histamin yüksekliğinin semptomları nelerdir?
 
Yüksek histamin çoğu zaman alerjiye benzer semptomlarla ortaya çıkar. Fakat alerjiden en büyük farkı uzun süreli olması ve aniden belirmemesidir. Gerçek bir alerjik reaksiyon, alerjen ile bedenin temas ettiği anda, tüm şiddeti ile gerçekleşir. Histamin intoleransı ise bedende uzun bir dönem boyunca biriken histamin sonucu, kademeli olarak yaşanır.
 
Yüksek histamin seviyesini normale getirmek için en etkili yöntem düşük histaminli beslenmeden geçmektedir.
 
Düşük histaminli beslenme (Histamin diyeti) nedir?
 
Düşük histamin diyetinin temel amacı beslenmenin histamin seviyeleri üzerindeki etkisini en aza indirmektir. Fakat bu sıfır histamin diyeti demek değildir. Çevresel histamin maruziyetini sıfırlamak mümkün olamaz. Bu nedenle amaç; kişi özelinde, elverdiği kadar en aza indirgemektir.
 
Düşük histamin diyetinin genel kuralları:
 
* Taze, buzdolabına girmeden, uzun süre muhafaza edilmeden tüketilen gıdalarda daha düşük histamin bulunur. Olgunlaşma süreci besinlerdeki histamin seviyelerini arttırır. Buzdolabında bekletmek yerine taze gıdayı hemen dondurmak histamin yükselmesini engelleyen iyi bir muhafaza etme yoludur.
 
* Fermente gıdaların içinde yüksek histamin bulunur.
* İşlenmiş, paketli; koruyucu ve renklendirici içeren gıdaların neredeyse hepsi yüksek histaminlidir.
* Kalsiyum, C vitamini, D vitamini, magnezyum, çinko, kuarsetin takviyeleri histamin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
* Düşük Histamin Diyeti yaşam boyu değil, kısa bir dönem; negatif semptomlar kalkana kadar sürdürülür. Bu kişiye göre değişmekle beraber 1 haftadan 1 aya kadar sürer.
 
Yüksek histamin içeren, uzak durulması önerilen Fermente gıdalar ;
 
* turşu, kombucha, yoğurt
* Eskitilmiş peynirler
* Avokado
* Kuru meyveler
* Nohut
* Mercimek
* Maya içeren her tür gıda
* Sirke ve sirke içeren her tür gıda
* Konserve gıdalar
* Kırmızı biber, tarçın, karanfil
 
Histamin üretimini tetikleyen, uzak durulması önerilen gıdalar:
 
* Alkol
* Domates
* Brüksel lahanası
* Ceviz
* Çilek
* Narenciye
* Kivi 
* Ananas
* Muz
* Çikolata
* Ispanak
* Kabuklu deniz ürünleri
* Enerji içecekleri
* Her türde çay
 
Düşük histaminli, tüketilmesinde sakınca olmayan gıdalar:
 
* Organik hayvansal ürünler
* Taze balık
* Yukarıdaki listelerde yer almayan taze meyve ve sebzeler özellikle; karpuz, soğan, elma, yaban mersini
* Glüten içermeyen tahıllar
* Bitkisel; Hindistan cevizi, badem, pirinç sütü
* Yumurta sarısı
* Yer fıstığı ezmesi
* Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı
* Taze baharatlar; zerdeçal, zencefil, kekik
 
Histamin intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız bir süre boyunca Düşük Histamin Diyeti yapmak ve sonucunda kendinizi daha iyi hissedip hissetmediğinizi görmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Bunun yanı sıra eğer diyetin sonucunda semptomlarınızda azalma yaşarsanız bir uzman yardımı ile histamin seviyelerini yükselten ana sebebi bulup, ortadan kaldırmaya yönelik bir yaşam tarzı oluşturmanızı tavsiye ederim. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler