Yemek Kültürünün Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Şefler

Yemek Kültürünün Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Şefler

Kaliteli ve donanımlı şefler yetiştirmenin en büyük misyonları olduğunu söyleyen Gastronomi Akademisi başdanışmanı Dr. Esat Özata, Gastronomi akademisi...

Ticaretten Turizme, Gastronomiden Eğlenceye "Hatay Mutfağı"
 
“Türkiye’nin Lezzet Köşesi” patentini alan UNESCO’nun gastronomide “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda olan Hatay’da 1 Nisan’da kapılarını açan Antakya EXPO Alanı’nda Hatay Gastronomi Akademisi açıldı.
 
Dr. Esat Özata danışmanlığında, gastronomi şehri Hatay’ımızın yemek kültürünün gelişimine katkı sunacak ve yeni şefler yetiştirecek akademinin ilk öğrencileri ise Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş oldu. Mutfağa giren Savaş çifti, usta şeflerle balkabaklı ve keçi peynirli muska böreği yaptı.
 
Kaliteli ve donanımlı şefler yetiştirmenin en büyük misyonları olduğunu söyleyen Gastronomi Akademisi başdanışmanı Dr. Esat Özata, “ Gastronomi akademisi çeşitli workshopların yapılacağı bir akademi. 
 
Türkiye gastronomi turizmi ve gastronomi haberlerinde de yer alan bilgilere göre, En önemli özelliği gastronominin tüm öğelerini, disiplinlerle entegre bir şekilde sunmak olacak. Gastronomi akademisinde tarımı, yemek tarihini, yemek antropolojisini, iletişimi ve ekonomiyi de konuşacağız. 
 
Burada Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek olan değerli isimleri ve gastronomi camiasından uzmanları ağırlayacağız. 
 
Sushiden Hatay mutfağına, davet menülerinden et pişirme teknikleri ve dünya mutfaklarına kadar da workshoplar yapacağız. Ekmek, pasta ve çikolata üzerine de dersler vereceğiz ve aylık kurslarımız olacak. Diğer şehirler ile etkileşim halinde olacağız ve entegre çalışmalar yapacağız. Hatay’daki restoran sahipleri ve işletmelerine hijyen eğitiminden müşteri ilişkileri sektörüne hizmet etmek istiyoruz” diye konuştu.
 
‘Akademi geniş bir alana hizmet verecek’
 
Hatay’ın demografik olarak çok önemli bir coğrafyada yer aldığını ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay yüzyıllardır tarımın merkezi olmuş bir şehir. Bu coğrafya tarımın yapıldığı, buğdayın ve zeytinin ilk yetiştirildiği bir yer. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslardan itibaren Anadolu’nun tam birleşkesinde çok önemli bir ticaret merkeziyiz. Yüzyıllarca birçok kavim, kültür ve medeniyet kendi yemek kültürünü Hatay’a getirmiş. 
 
Yemek Kültürünün Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Şefler
Türkiye gastronomi haritamızda yöresel mutfaklar alanında 600’ün üzerinde bir yemek çeşidine sahibiz. Yemeklerimizi yaparak hem aşçılar hem de garsonlar yetiştirmemiz gerekiyor. 
 
Gastronomi, ekonomi ve tarım iç içe girmiş birleşkeler. Biz hem tarımı kalkındırmak istiyoruz hem de Hatay’ın yemeklerini tanıtırken insanlarımıza hijyen konusunda eğitim vermek istiyoruz. Hatay’ın yemeklerini daha iyi ve kaliteli nasıl yapabiliriz diye insanlarımıza öğretmeyi hedefliyoruz. Akademi çok geniş bir alanda hizmet verecek” dedi.
 
Akademi sayesinde yemek kültürünün tanıtımının olacağını da kaydeden Savaş, “Burası Hatay ile birlikte dünya mutfağı olacak. Burada sadece bizim Esat Hocamız değil dışarıdan da birçok getireceğimiz hocalarımız ve şeflerimiz olacak ve eğitimler verecekler. Sadece Hataylılara değil dünyadan gelen birçok insana burada eğitim vereceğiz. Burada müesseselerimiz ve kurslarımız da olacak. Gıda ile uğraşan herkesin buradan faydalanmasını sağlayacağız” dedi.
 
“Daha atacağımız çok adım var”
 
EXPO alanlarının ilin büyük bir gereksinimi olduğunun ortaya çıktığını gördüklerini anlatan Savaş, “Burası ticaretten turizme, gastronomiden eğlenceye kadar birçok faaliyetin iç içe girdiği bir yer. Bütün yaş grupları buraya gelerek zaman geçiriyorlar. Burası Hatay için çok büyük bir ihtiyaçtı, ihtiyacı karşıladığımız için çok mutluyuz. Hatay artık belli bir seviyenin üstüne çıkmış bir şehir. Bundan sonra Hatay’ın her yönü ile Süper Lig’de yarışması gerekiyor. 
 
Daha atacağımız çok adım ve gideceğimiz çok yol var. Hatay halkı ile birlikte hızlı bir şekilde yukarıya tırmanmaya devam edeceğiz” derken, akademinin Mayıs ayında ilk öğrencilerini karşılayacağını ifade etti.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler