Mısır Çeşitleri Nelerdir?

Mısır Çeşitleri Nelerdir?

Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi. En verimli mısır hangisi? Mısır hangi kategoride? Yerli mısır kaç sıra olur? Danelik mısır dekarda kaç kilo verir? Mısır'a neden Türk buğdayı..

mısır çeşitleri nelerdir? En verimli mısır hangisi? Mısır hangi kategoride? Yerli mısır kaç sıra olur? Danelik mısır dekarda kaç kilo verir? Mısır'a neden Türk buğdayı nedir? Mısır'ın Faydaları Nelerdir? Mısır'ın kökeni nedir? 
 
Türk aşçı haberleri olarak mısır hakkında en çok sorulan soruları araştırdık...
 
Mısır Nedir?
 
Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi.
 
Mısırda lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli, tane iriliği, sıralar arası açıklık, koçan ucundaki boşluk ve somak rengine bakılarak yapılır.
 
Mısır Çeşitleri Nelerdir?
1600 yıllarında Suriye yoluyla Mısır'dan İstanbul'a "Mısır buğdayı" ya da "Mısır darısı" adıyla gelmiştir. Zaman içinde de kısaltılarak (dil biliminde ellipse adı verilen olay) mısır adını almıştır. Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu. 
 
Bununla beraber günümüzde bu tabir kullanılmamaktadır. Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti. Orta Asya Türkleri ise mısıra benzeyen bir bitkiyi cugan adıyla tanımlıyordu.
 
Mısır çeşitleri nelerdir?
 
Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri adlı makaleye göre 7 temel mısır grubu olduğundan bahsediliyor. At dişi mısır, sert mısır, şeker mısırı, cin mısır, kavuzlu mısır, unlu mısır ve mumlu mısır bu çeşitleri oluşturuyor.
 
En verimli mısır hangisi?
 
Mısır Çeşitleri Nelerdir?
FAO 600-620 gurubunda yer alan Kütahya, Eskişehir bölgelerine uygun olan OSSK 625,TK Doruk, Gerdano tanelik hibrit mısır çeşitleriyle yapılan deneme ekimleri sonucunda hem verim hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.
 
Mısır hangi kategoride?
 
Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan bir tahıl bitkisidir.
 
Yerli mısır kaç sıra olur?
 
Besin olarak önemli bir yere sahip olmasının yanında bir çok alanda da kullanılan mısır bitkisinin, yerel olması için 8 sıralı olması gerektiği, bu sayının üzerindeki sıraya sahip mısırların hibrit veya daha ileriye gidilerek GDO'lu olduğu yönünde sık sık tartışmalara şahit oluyoruz.
 
Danelik mısır dekarda kaç kilo verir?
 
Doğru bakım ve yetiştiricilikte dönüme 1500-2300 kg arası verim alınabilmektedir.
 
Mısır'a neden Türk buğdayı nedir?
 
Mısır Çeşitleri Nelerdir?
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
 
Mısır çerez çeşitleri 6 tanedir. Bunlardan ilki her evin olmazsa olmazı patlayacak mısırlardır. İdeal sıcaklığın sunulması halinde parmak ısırtan bir patlamış mısır keyfi sağlayabilirsiniz. Çay saatlerinin en çok sevilen gözde atıştırmalığı ise şüphesiz kuruyemiş mısır çeşitleri olarak öne çıkar. Farklı baharatlar ile çeşnilendirilerek hazırlanan soslu mısır çerezi, bilhassa gece ve ikindi çay saatlerinin vazgeçilmezidir. 
 
Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi.
 
Mısırda lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli, tane iriliği, sıralar arası açıklık, koçan ucundaki boşluk ve somak rengine bakılarak yapılır.
 
Mısır'ın Faydaları Nelerdir?
 
Barındırdığı vitamin ve minerallerle mısır kuruyemiş çeşitleri arasında en faydalı olanlar arasında yer alır. Besleyiciliği ile hastalıklardan koruyan bir antioksidan tahılıdır. İçerdiği yüksek miktardaki E vitamini ile bağışıklık sistemini destekler ve korur. Günlük ihtiyaç olan karbonhidrat, protein ve lipid miktarının bir kısmını karşılayan bir gıdadır.
 
Baharatlı mısır kuruyemiş yiyerek lezzetli bir ara öğün geçirirken aynı zamanda metabolizmanızı kuvvetlendirebilirsiniz. İçerdiği B vitamini sayesinde sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunur. 
 
Söz konusu bakliyat aynı zamanda folik asit bakımından da zengin bir gıdadır.
 
Mısır Çeşitleri Nelerdir?
Bu özelliğiyle hamilelik dönemlerinde kadınların folik asit ihtiyacını gidermeye destek olur. Soslu mısır kuruyemiş çeşidi ile çocuğunuza sağlıklı bir öğün sunarken aynı zamanda B12 vitamini almasına da katkı sağlayabilirsiniz. B12 içeren mısır çeşitleri, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde destekleyicidir, böylece düzenli tüketim ile anemi rahatsızlığını önleme ihtimali vardır. Mısırın faydaları arasında aynı zamanda vücudun kolayca sindirim işlemi gerçekleştirebilmesini sağlamak da vardır.
 
Mısır'ın kökeni nedir?
 
Mısırın kökeni bilim insanları tarafından uzun zamandır tartışılan bir konudur. İsviçreli botanikçi Augustin Pyramus de Candolle bu konu üzerinde ayrıntılı çalışma yapan ilk bilim insanlarından biridir. Candeolle tarafından ortaya atılan, mısırın Amerika kökenli olması fikri bilim insanları tarafından kabul edilmiştir ve Edward Enfield'in 1866'da yayınlanmış olan Indian Corn: Its Value, Culture, and Uses kitabında mısırın kökeninin kesinleştiği ele alınmıştır. Yine de 20. yüzyıl boyunca tartışmalar devam etmiştir.
 
Çin'de bulunan bir mısır çeşidinde daha önce bilinmeyen bir endosperm türü keşfedilmesinin ardından Guy N. Collins, mısırın Kristof Kolomb'dan önce, Asya'da bilinen bir bitki olmuş olabileceği öne sürülmüştür. Assam mısırları üzerine C.R Anderson ve Edgar Stonor tarafından 1949 yılında benzer bir çalışma yapılmıştır.
 
Bazı bilim insanları, Asya ve Amerika arasında kültürel benzerlikler olduğunu ve bu benzerliklerin Kristof Kolomb'dan önce ortak bir merkezden yayıldığına ("difüzyon") inanıyorlardı. Bunların arasında, G. Carter, Thor Heyerdahl ve Carl Sauer, Stonor ve Anderson tezini kabul etmiş ancak Elmer Drew Merrill yayılım kuramları için yeterli kanıt olmadığını ortaya atmıştır. 
 
Merrill'a göre 15. yüzyıldan beri işleyen ticaret yolundan bitkiler Asya'ya ulaşmış olabilir. Üstelikle Ping-Ti Ho'un tarihi Çin kaynakları üzerinde yaptığı önemli çalışması mısırın 16. yüzyıldan önce Çin'de bulunmadığını ispatlamıştır.
 
Mısır Çeşitleri Nelerdir?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler