Afetlerde Gıda Yönetimi

Afetlerde Gıda Yönetimi

Ülke olarak büyük bir felaket yaşadık. Herkes depremzedelere yardım için seferber olmuş durumda. Depremden kurtulanların beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi en önemli sorunlardan...

 
Afetlerde gıdayı doğru yönetmek! Usta şeflerden gıda güvenliği konusunda önemli uyarılar....
 
Japonya rutin bir afete hazırlık uygulamasında acil durum gıda stoklaması yaparak beslenme kaynaklarının güvence altına alınmasını sağlıyor. Afetlerde gıdayla ilgili sürecin doğru yönetimi kritik önem taşıyor. Zeynep Kakınç yazdı...
 
Ülke olarak büyük bir felaket yaşadık. Herkes depremzedelere yardım için seferber olmuş durumda. Depremden kurtulanların beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi en önemli sorunlardan. Yaşadığımız büyük felaket sonrası bütün senaryoları göğüslemeye hazır olmalıyız. 
 
İlk 75 saatin öneminden bahsediliyor. Bazen son günlerde örneklerini yaşadığımız gibi yardımlar bile ulaştırılamıyor. Dünyada depremin sarstığı çok ülke var. 
 
Ama aralarında adı en fazla depremle anılan Japonya artık bu sıkıntıları aşmış durumda. Japonya’nın Afetlerde Gıda Yönetimi ve “Acil Durum Gıda Stoklaması”, bizim de örnek almamız gereken tedbirlerden. 
 
Japonya’da hükümet, hem belediye hem de ev düzeyinde gıda ve beslenme kaynaklarının güvence altına alınmasını sağlamak için 2 haftalık yiyecek tayınlarının stoklanmasını öngörüyor. 
 
Artık bu yaptırım, rutin bir afete hazırlık uygulaması olarak kayıtlara geçmiş.
 
Afetlerde gıdayı doğru yönetmek! Usta şeflerden gıda güvenliği konusunda önemli uyarılar...
 
Stoklardaki başlıca gıdalar ise uzun zaman saklanmaya uygun olan tahıl, mısır, kuru fasulye, bakliyat, toz patates unu, dondurulmuş kuru sebzeler, beyaz şeker, bal, tuz, karbonat, sirke, C vitamini ve hatta beyaz pirinç. Şefler Pelin Dökmen, Yaren Bahçevan şef arkadaşlarıyla Kahramamaraş KYK Avşar Kız Yurdu’nda kazan başında. 
 
Yabancı kaynaklar, gıdayla ilgili sürecin doğru yönetimiyle ilgili olarak şu maddeleri sıralıyor:
 
*Güvenliği sağlamak ve gıda yoluyla hastalık bulaşmasını önlemek.
 
*Temin edilen veya yollanan yiyecekleri incelemek; hasarlı malzemeleri tanımlamak, kapların veya tahıl çuvallarının iyi durumda olduğundan emin olmak.
 
*Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri reddetmek. Yiyecekleri, “İlk giren/ilk çıkar” esasına göre dağıtmak.
 
*Depolarda iyi bir havalandırma ve ışıklandırma oluşturmak.
 
*Günlük 1700 kalori ile kısa bir süre için beslenme durumunun bozulması ve kıtlığın önleneceğini unutmamak.
 
Kaynak: Milliyet


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler