Meşhur Konya Lezzetlerinden

Meşhur Konya Lezzetlerinden "Göbete" Nasıl Yapılır?

Göbete, Konya mutfağında meşhur hamur işi tariflerinden çok sevilen bir börektir. Peki Göbete yaparken nelere dikkat etmek gerekmektedir? İşte herkesin severek tükete..

 
Göbete, Konya mutfağında meşhur hamur işi tariflerinden çok sevilen bir börektir. Peki Göbete yaparken nelere dikkat etmek gerekmektedir? İşte herkesin severek tüketeceği Göbete tarifinin detayları...
 
Türk mutfağı, dünyaca ünlü lezzetleriyle bilinir. Meşhur Konya mutfağı da en iyi lezzetler arasında önemli bir yere sahiptir. Konya'nın en meşhur böreği olan yöresel lezzetlerimizden göbete, yapımı oldukça kolay ancak lezzetiyle damakları şenlendiren bir tariftir. 
 
En Meşhur Konya Lezzetlerinden Göbete Yapımı İçin Gerekli Malzemeleri Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
 
Hamuru için:
 
* 6 su bardağı un
* Yaklaşık 2,5 su bardağı su
* 1,5 çay kaşığı instant kuru maya
* 2 çay kaşığı tuz
 
İç harcı için:
 
* 4 orta boy patates
* 1 orta boy soğan
* 1 adet tavuk göğsü (ya da 1 avuç kıyma)
* 1,5 yemek kaşığı salça
* 2,5 su bardağı tavuk suyu veya normal su
* Tuz
* Sıvı yağ
* Karabiber
 
Hamurları yağlamak için:
 
* Tereyağı
* Sıvı yağ
 
Göbete yapımına başlamadan önce, hamurun kıvamı oldukça önemlidir. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi için un, su, maya ve tuzu yoğurun. Hamuru 5 bezeye ayırın ve oklavayla yufkaları açın.
 
İç harcı hazırlamak için patatesleri küp küp doğrayın. Tavuğu haşlayıp didikleyin. Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun. 
 
Kıyma kullanacaksanız, bu aşamada kıymayı da soğanla birlikte kavurabilirsiniz. Salçayı da ilave edip birkaç dakika daha kavurun. 
 
Patatesleri de tavaya ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. 2,5 su bardağı tavuk suyunu tavaya ekleyip patatesler yumuşayana kadar pişirin. Tavuklu göbete yapacaksanız, haşlanmış tavuğu pişen patateslere ekleyin. Karabiber ve tuz da ekleyip harç ocaktan alın.
 
Göbetenin tabanı için üç adet yufkayı aralarını tereyağı-zeytinyağı karışımıyla yağlayarak üst üste koyun. Yufkaları rulo yapıp gül böreği şeklinde sarın. Üzerine elinizle batırıp merdaneyle tepsinizden biraz daha büyük olacak şekilde açın. Göbetenin üst katmanı için de diğer iki yufkaya aynı işlemi uygulayın ve tepsi boyutunda açın.
 
Tabanı tepsiye yayıp tavuklu patatesli harcı yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkayı da malzemenin üzerine yerleştirip alttaki yufkanın kenarlarını üstteki yufkanın üzerine kapatın. Böreğin üzerini de güzelce yağlayın.
 
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra göbeteyi fırına verin. 30 dakika içinde böreğiniz pişecek ve üst katmanı çıtır çıtır olacaktır. Fırından alıp ilk sıcağı çıktıktan sonra göbeteyi servis edebilirsiniz.
 
Göbete yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamurun kıvamının doğru ayarlanmasıdır. Ayrıca, iç harcının lezzeti de göbetenin başarısı için oldukça önemlidir. Eğer tarife uygun şekilde malzemeleri kullanır ve dikkatli bir şekilde hazırlarsanız, Konya'nın en meşhur böreği olan göbeteyi evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler