Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar

Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar

Baharat, yiyeceklere aroma, renk veya tat katmak amacıyla kullanılan, genellikle kurutulmuş bitki ve bitki kısımlarından elde edilen maddelere verilen genel isimdir. Baharatlar, yemek..

 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar Nelerdir? En Faydalı Baharatların özellikleri nelerdir?
 
Baharat nedir?
 
Baharat, yiyeceklere aroma, renk veya tat katmak amacıyla kullanılan, genellikle kurutulmuş bitki ve bitki kısımlarından elde edilen maddelere verilen genel isimdir. Baharatlar, yemeklere lezzet katarak, gıdaların raf ömrünü uzatma ve bazı tıbbi özelliklere sahip olma gibi bir dizi amaca hizmet ederler.
 
Baharatların özellikleri nelerdir ve kullanıldığı yerler:
 
Kökenleri:
Baharatlar, genellikle tropik bölgelerde yetişen bitkilerden elde edilir. Ancak, dünyanın dört bir yanında farklı iklimlerde yetişen birçok baharat bulunmaktadır.
 
Bitki Kısımları:
Baharatlar, bitkinin farklı kısımlarından elde edilebilir. Örneğin:
 
Tohumlar:
Kimyon, hardal
 
Yapraklar:
Defne yaprağı, kekik, nane
 
Kökler:
Zencefil, zerdeçal
 
Kabuk:
Tarçın
 
Çiçek tomurcukları:
Karanfil
 
Kullanılan Formları:
Baharatlar genellikle kurutulmuş formda kullanılır, ancak taze olarak da kullanılabilirler. Ayrıca öğütülmüş veya bütün formda bulunabilirler.
 
Konservasyon:
Baharatların antimikrobiyal özellikleri, gıdaların korunmasına yardımcı olabilir. Tuz ve biber gibi bazı baharatlar, yiyeceklerin bozulmasını önlemek için yüzyıllardır kullanılmaktadır.
 
Tıbbi Kullanımı:
Bazı baharatlar, antioksidan, anti-enflamatuar ve diğer sağlık yararları nedeniyle geleneksel tıpta kullanılmıştır.
 
Kültürel ve Tarihsel Önemi:
Baharatlar, tarih boyunca kıtalar arası ticarette merkezi bir rol oynamıştır. Özellikle Orta Çağ'da, baharatların değeri o kadar yüksekti ki, ekonomik ve politik çatışmalara neden olmuş, keşiflere ilham kaynağı olmuştur.
 
Lezzet ve Aroma:
Baharatlar, yemeklerin aromasını ve lezzetini artırır. Bu, dünya mutfaklarını birbirinden ayıran en önemli faktörlerden biridir.
 
Baharatların kullanılması, yiyeceklere derinlik katmasının yanı sıra, onlara özgün bir karakter ve kimlik de kazandırır. Ancak, bazı baharatların aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle dikkatli kullanım önemlidir.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Naneyi her gün kullanın...
Nane hem yemeklerde kullanılan hem bitki çayı olarak tüketilebilen bir baharat. Özellikle mide rahatsızlıklarına birebir. Hazımsızlığa, mide bulantısına, gaza ve soğuk algınlığına iyi gelen nane aynı zamanda stres giderici özelliği ile de dikkat çeker. 
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** En faydalı baharat çeşitlerinden Zencefili balıkla deneyin...
Hamur işlerinde ve yemeklerde kullanabileceğiniz zencefil romatizma ağrılarına, soğuk algınlığına karşı oldukça faydalı bir baharat. Özellikle balık yemeklerinde kullanılması önerilen zencefili taze meyveler ve yoğurt ile de tüketebilirsiniz.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Kekiğin eşsiz lezzetini kullanın...
Antioksidan bakımından çok güçlü bir baharat olan kekik, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelerek böbrek ve bağırsak mikroplarını yok eder. Et yemeklerinde, pizza ve makarna gibi yemeklerde rahatlıkla kullanabileceğiniz kekik her yemeğe lezzet katar.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Tarçınla midenizi rahatlatın...
Özellikle tatlıların vazgeçilmesi olan tarçın, hem diyabet sorununu gidermede kullanılan hem metabolizmayı hızlandıran bir baharat. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelen tarçını, her gün tüketmeniz oldukça faydalı olabilir.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Hem kokusuyla hem tadıyla büyüleyen fesleğenden vazgeçmeyin...
Keskin kokusu ile bilinen fesleğen özellikle İtalyan mutfağında sıklıkla kullanılır. İçerisinde bulunan beta-karoten ve antosiyanin ile vücutta bulunan serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını engelleyebilir. Aynı zamanda kalp sağlığını destekler ve kansere karşı da etkili olabilir.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Pul biberi sofralarınızdan eksik etmeyin...
İştah açıcı bir baharat olan pul biber C vitamini açısından oldukça zengin. Hem acı severler için yemeğe lezzet katar hem bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla mücadele etmeye yardımcı olur.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Biberiye çayı içmeyi deneyin...
Özellikle baş ağrısına iyi gelen biberiye kronik rahatsızlıklara, vücut iltihaplarına, kalp sağlığına karşı da birebir. Et yemeklerini marine ederken kullanabileceğiniz biberiyeyi bitki çayı olarak da tüketebilirsiniz.
 
Mutlaka Kullanılması Gereken En Faydalı Baharatlar
** Zerdeçal deyip geçmeyin...
Zerdeçal özellikle tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Yaşlanma sonucu ortaya çıkan hafıza sorunlarına, beyin sağlığına iyi gelen zerdeçal kalp hastalıklarını önler ve kansere karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca iltihap giderici etkiye sahip zerdeçalın karaciğer sağlığına da olumlu katkıları olduğu bilinir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler