Niğde Mutfağı Nedir? Niğde Yemekleri Ve Özellikleri...

Niğde Mutfağı Nedir? Niğde Yemekleri Ve Özellikleri...

Niğde mutfağı, çoğunlukla kışlık yetiştirme ve sebze kavurma yemekleri ile tanınır. En meşhur yemekleri arasında oğma çorbası, sütlü pancar çorbası, Niğde tavası, halveter tatlısı..

 
Niğde Mutfağı Nedir?
Niğde Mutfağının Özellikleri Nelerdir?
Niğde Mutfağında En Meşhur Yemekler Ve Özellikleri Nelerdir?
Niğde Mutfağında En Ünlü Çorbalar Ve Özellikleri Nelerdir?
Niğde Mutfağında En Ünlü Tatlılar Ve Özellikleri Nelerdir?
Niğde Mutfağında Kış Hazırlıkları Nelerdir?
 
Niğde mutfağı, çoğunlukla kışlık yetiştirme ve sebze kavurma yemekleri ile tanınır. En meşhur yemekleri arasında oğma çorbası, sütlü pancar çorbası, Niğde tavası, halveter tatlısı ve köfter atıştırmalıklar bulunmaktadır​. Niğde'nin yöresel çorbaları arasında Arabaşı Çorbası, Niğde Tarhanası, sütlü pancar çorbası ve oğma çorbası sayılabilir. 
 
Yöresel Niğde mutfağında Tatlılar ise halveter tatlısı, kaymak tatlısı ve köfter tatlıları olarak sıralanabilir​​.
 
Özel yemeklerden Mazaklı köftesi bulgur, kıyma ve baharatlarla hazırlanır ve oldukça doyurucudur. En sevilen yöresel mutfaklarımızda yöresel lezzetlerimizden ve Niğde Yemeklerinden Niğde tavası et, biber, soğan ve domatesle yapılır. Söğürme, kuzu etinden yapılan ve özellikle Ramazan aylarında tercih edilen bir yemektir. Kuymak ise kahvaltılarda tercih edilen bir lezzettir​.
 
Kış hazırlıkları konusunda ise, genel olarak Türk mutfağında konserve yapımı, turşu kurma, reçel ve marmelat hazırlığı gibi işlemler yer alır. Bu işlemler, kış aylarında taze sebze ve meyve bulunmadığında beslenme çeşitliliğini artırmak için yapılır.
 
Türkiye gastronomi haritamızda Niğde özelinde kış hazırlıkları...
 
Niğde mutfağında kış hazırlıklarının başında tarhana gelir. Tarhana, yoğurt, un, domates, soğan, sarımsak, nane, kırmızı biber ve tuz ile hazırlanan bir hamurun kurutulmasıyla elde edilen bir çorba malzemesidir. Tarhana, kışın sıcak ve besleyici bir çorba olarak tüketilir.
 
Niğde mutfağında kış hazırlıklarının bir diğer önemli unsuru ise turşudur. Turşu, sebzelerin sirke, tuz, su, sarımsak, limon tuzu ve baharatlar ile fermantasyona uğratılmasıyla elde edilen bir salamura ürünüdür. Turşu, kışın sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.
 
Niğde mutfağında genellikle sebze çeşitlerinden salatalık, lahana, havuç, biber, domates, patlıcan, karnabahar gibi sebzeler turşu olarak hazırlanır. 
 
Niğde mutfağında kış hazırlıklarının bir başka örneği ise eriştedir. Erişte, un, yumurta, tuz ve su ile hazırlanan bir hamurun ince şeritler halinde kesilip kurutulmasıyla elde edilen bir makarna çeşididir. Erişte, kışın hem çorba hem de pilav olarak tüketilebilir. 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler