Martta Buğday' mı Ekilir?

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Martta Buğday' mı Ekilir?
 
Verim ne olacak? Kaça satılır? Susuz yetişen buğday  reklamdan başka bir şey değil!  
 
Martta buğday mi ekilir? Tohum olmaz saman olur gibi mesajlar alıyorum ve üzülüyorum. 
 
Ticari bir ürünü piyasaya sürüyormuşuz gibi algılanmış. Oysa amacımız bu ülkede su ve gıdanın sürdürülebilirliği için çalışmaktan başka bir şey değil! 
 
Ülke olarak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak gibi bir özelliğimiz var. 
 
Kuraklık Orta Anadolu'da etkisini cok hızlı göstermeye başladı. Göllerin havzalarının küçülmesi, yeraltı sularının bitmesi ile  
açılan obruklar tarımın geleceğini tehdit eder durumda. 
Amacımız rekolte değil! 
Amacımız tarımın devam edebilmesi! 
Buğdayın iklime uyum sağlaması! 
Toprağın iyileştirilmesi! 
Su kaynaklarının korunması! 
 
Martta Buğday' mı Ekilir?Sorgul iyi  bakim la dönümde 300 kg buğday veriyor.. Sulama az yapılıyor yada bazı yerlerde hiç yapılmıyor olmasına rağmen! 
 
Daha önce defalarca söylediğim gibi Sorgul Konya'da  kuraklık stresini aşarsa iklime uyum sağlayabilirse ilk olarak 900 obruğun açıldığı tarım arazilerinde ekilerek  sürdürülebilirlik sağlayacak.
 
Tarım bu arazilerde tekrar başlayabilecek. 
 
Biz gördük ki Sorgul'un toprak kalitesine göre mineral ve besin değerleri de değişiyor. Kızıltepe'de, Dara'da, Derikte ve Diyarbakır'daki ekilen aynı buğday farklı özelliklere sahip oluyor. Konya'daki verim ve kalite değerleri  hasattan sonra değerlendirilecek. 
 
Mardin'de yetişen Sorgul Bugdayının protein değeri %15.4 bu onun  ne kadar kaliteli bir buğday olduğunu gösteriyor. 
 
Mart ekilmesine açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle bu işin başında isini iyi bilen Ziraat Mühendisleri ve Devletin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü var.
 
Konya Mardin'e göre karasal iklimi daha zor geçiren bir sehir ve don cok düşük sıcaklıkta seyrediyor. 
 
Buğdayın çok düşük sıcaklığa  vereceği tepkiyi ölçmek için  çok kıymetli ve az miktardaki tohumu riske edemedik.
 
Dolayısıyla tohumu yazlık olarak ektik. Bunun olumlu bir cok yani var. İlerleyen günlerde bunu anlatacağım.Martta ettiğimiz tohumu Temmuz sonu Ağustos başı gibi hasat etmeyi planlıyoruz. Eğer sonuç olursa kışlık ekimde bu tohumdan denenecek.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.