Kompost...

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

6 yıldır sürdürdüğümüz Sorgül Buğdayını çoğaltma projesi ile toprağı ve çiftçiyi daha yakından tanımaya ve onlarla birlikte çalışıp sorunları yerinde görüp çalışmaya başladım. 
 
İklim değişikliğinin yarattığı sorunlarla arazide yüzleşirsen bu sorunları sadece anlatmak yeterli gelmiyordu. Harekete geçmemiz gerekiyordu. 
 
Düzensiz yağışlar ve kuraklık bizim son altı yıldır gündemimizde olan konulardı. 
 
Şiddetini bu yıĺ iyiden iyiye hissettik!
 
2020 Nisan'dan beri bölge neredeyse hiç yağış almadı. Meteroloji haziran ayında yağışların geçen yıla oranla %93 azaldığını açıkladı. 
 
Kısacası su bitti! 
 
1999 yılında tarımda kullanılan yeraltı  suyu 150 m bulunurken şimdi 850 m de bulunamıyor. Üstelik sondaj pahallı suyu çıkarmak için kullanılan elektrik enerjisi daha pahali! 
 
Alınan rekolte, bırakın tarım maliyetlerini karşılamayı elektrik giderlerine yetmiyor artık! 
 
2021 Haziran hububat hasatın da bölge olarak rekolte kaybımız %80 civarında! 
 
Toprakta bitkiyi besleyecek besin olan organik madde neredeyse yok! Bu organik maddeyi atmosferdeki karbonu çekip  yakıt olarak kullanarak işleyen ve bitkiye besin yapan mikroorganizma da yok!  
 
Peki nasıl oluyorda hala tarım yapıyoruz! 
 
Aslında yapamıyoruz! 
 
Konvensiyonel tarımda kullanılan tohum, tarım ilaçları, kimyasal gübreler topraktaki sorunları maskeleyerek toprağa, suya ve atmosfere hizmet etmeyen bir sistem ile çalışıyor. Üstelik bu sistem normalinden daha fazla su daha fazla enerji ile çalışıyor. 
 
Amaç; topraktan değil, ekilen tohumdan verim almak! 
 
İlk zamanlarda  yüksek verime aldanan çiftçi şimdi sürdürülemeyen bu tarım sisteminin maliyetleri  ile başa çıkarmayınca  suyunu, ürününü ve toprağını yitirdi. 
 
Artık geriye dönmek için son dönemeçteyiz.. 
Neden mi kompost yapmanın peşine düştük! 
 
Doğru hazırlanmış kompost...
 
Doğru hazırlanmış kompost;
 
Toprağı toprakla onarmanın en düşük maliyetli yolu! 
 
Topraktaki organik maddeyi yerine koyarken organik maddeyi işleyecek mikroorganizmaların oluşmasına da destek veriyor.
 
Topraktaki su kullanımını üçte bire indirerek, tarımda kullanılan %75 oranındaki su miktarını azaltarak su kaynaklarını verimli kullanılmasına olanak tanıyor.
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.