Bütün Ağaçların İlki Zeytindir

Tolunay SANDIKCIOĞLU
Yazar:Tolunay SANDIKCIOĞLU
Bu yazı

Bütün Ağaçların İlki Zeytindir...
“Olea prima omnium arborum est..” 
 
Dört kutsal kitapta adından bahsedilen beş meyveden biri olan Zeytin (Nar, İncir, Üzüm, Hurma) ve ondan üretilen zeytinyağı bu toprakların en büyük nimetlerindendir. 
 
Hz. Adem Allah’tan rahmet ve merhamet dileyip oğlu Şit’i cennete gönderdiğinde Şit cennet bahçesinden 3 tohum alıp babası öldüğünde ağzına koyar ve Adem’in mezarında Selvi ve Sedirle beraber Zeytin yetişir. 
 
Eski Ahit'te Nuh Tufanı bittiğinde Hz. Nuh suların çekilip çekilmediğini anlamak için bir güvercin gönderir, beyaz güvercin ağzında bir zeytin dalıyla geri döner. 
İnanışa göre Musa Peygamberin diktiği ve Davut Peygamber zamanına kadar kalan ağaçlar Tanrı’nın emriyle Kudüs’e Golgota Tepesi’ne nakledilir. 
 
İsa’nın çarmıha gerildiği haç da buradaki zeytin ağacından yapılır. İsa peygamberin göğe yükseldiği Zeytindağı’ndaki bahçede o günden kalan zeytin ağaçları hâlâ durmaktadır. 
 
“Fakat ben Allah’ın evinde yeşil zeytin ağacı gibiyim; Daima ve ebediyen Allah’ın inayetine güvenirim” diyen Davut peygamber kendini zeytin ağacını benzetir.
 
Yunan mitolojisinde Zeus  kendisine en güzel hediyeyi getirene yeni kuracağı şehrin hükümdarlığını/koruyuculuğunu vereceğini söyleyip bir yarışma başlatır. 
 
Denizlerin, depremlerin ve fırtınaların Tanrısı Poseidon, mızrağını yere vurur tüm ve savaşlar kazanacak bir at yaratıp Zeus’a hediye eder. Bilgeliğin Tanrıçası Athena ise mızrağını yere vurup zeytini yaratır.
 
Halk tarafından değerlendirilen hediyelerden zeytinin dünya için daha faydalı olduğu kararına varılır. Yeni şehrin (Atina) koruyucusu Athena olur. 
 
Bütün Ağaçların İlki Zeytindir...
 
Kur'an-ı Kerim Nur suresinde Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile neredeyse aydınlatacak (kadar berrak)tır. Nur üstüne nur. 
 
Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah, insanlar için misaller verir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir. denir. Kur'an'da pek çok yerde geçen zeytinin önemi Tin suresindeki “İncire ve Zeytine ant olsun” ayeti ile vurgulanır.
 
Demem o ki; zeytin ve zeytinlikler tarih boyunca önemlidir, kutsaldır, berekettir. Bu güzel hediye için teşekkürler @tubatabu
 
Türk Aşçı Haberleri Not:
Sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntıdır. Faydalı bilgiler için kendisine teşekkür ederiz.
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.