Karadeniz Mutfağına Modern Yorum

Karadeniz Mutfağına Modern Yorum

Giresun’da açılan Alazda’nın genç şefi Nurullah Çolak, Karadeniz ve Anadolu mutfağına modern bir yorum getiriyor...

Karadeniz Mutfağına Modern Yorum
Giresun’da açılan Alazda’nın genç şefi Nurullah Çolak, Karadeniz ve Anadolu mutfağına modern bir yorum getiriyor. Çolak’ın mutfağından çıkan yemekler hem geleneksel hem de modern tatlar barındırıyor
 
Yolunuz daha önce Giresun’a düştü mü bilmiyorum ama bu aralar Karadeniz’in hem doğası hem de mutfağıyla henüz keşfedilmemiş pek çok güzellik barındıran bu şehrine gidecek olursanız çok mutlu olabilirsiniz. 
 
Çünkü Giresun’da tipik Karadeniz lezzetleri yanında pek çok sürpriz de sizi bekliyor. İşte onlardan biri de Alazda. Mekânın genç şefi Nurullah Çolak, geleneksel Karadeniz yemeklerine modern bir yorum katıyor. 
 
Yorum modern ama reçeteler geleneksel, malzemeler yerel. Lezzeti de tam not almayı hak ediyor... HT Cumartesi'nden Nur Toprakoğlu'nun röportajı...
 
Aşçılık yapmaya nasıl karar verdiniz?
Aşçılık baba mesleğimiz, abim de aşçı. Mesleğe 10 yıl önce babamın kebapçısında başladım. Garsonluktan kebapçılığa tüm aşamalarda yer aldım. 
 
Babam kebapçıyı kapadıktan sonra mutfakta çalışmaya devam ettim. 17 yaşından beri mutfaktayım. Mezaluna, Kitchenette ve Kiva’da çalıştım. Doors Akademi’de eğitimlere katıldım. Bir Japon restoranın açılış ekibinde yer aldım.
 
Farklı mutfakları öğrenmek ne kadar zaman aldı?
İtalyan mutfağını öğrenmek için 8 ay çalıştım. İtalyan mutfağını öğrenme süreci çok keyifliydi. Fransız mutfağını öğrenmem de 8 ayımı aldı.
 
Burası başında olduğunuz ilk mutfak mı?
Yazın Bodrum’da 5 yıldızlı bir otelde “chef de cusine” olarak çalıştım. Sezon bitince Giresun’a geldim. Burada Türkiye’nin dört bir tarafından gelen lezzetleri pişiriyoruz.
 
 
 
Ne tür lezzetler girdi mönüye?
“Alazda” ismini odun ateşinden alıyor. Anadolu’nun siyez (Kastamonu), kavılca (Kars), gacer (Kayseri) gibi genleriyle oynanmamış buğdaylarına ulaştık. Su değirmenlerinde öğütülen buğdayları ekşi mayayla mayaladık. Yumurtalar ve tavuklar Bektaş Yaylası’ndan (2100 rakım). 
 
Etlerimiz Karagöl (3107 rakım), Uzunalan ve Susuz yaylalarının otlarıyla beslenen, yayla suları içen karayaka koyunlardan. Süt ürünlerimiz Kulakkaya (1500 rakım), Kümbet Yaylaları’ndan (1650 rakım). Tarım ürünlerimiz Despot Kayası ve kırsalında doğal tarım yapan çiftçilerden. 
 
Bir de Giresun’un bereketli coğrafyasının cömertçe sundukları var... Çalı çiçeği, taflan, pezik, sakarca, mendek, merulcan gibi... Mıhlama ve hamsi olmazsa olmazımız. Yakında hamsili pide de yapacağız.
 
Farklı bir hamsi
 
Malzemeler:
200 gr hamsi
60 gr spagetti makarna
20 gr domates
15 gr kapya biber
15 gr soğan
3 gr sarımsak
5 ml nar ekşisi
25 ml zeytinyağı
5 gr fındık
5 gr ceviz
5 gr hardal
5 gr mayonez
15 gr maydanoz 
2 gr tuz
3 gr pul biler
 
Hazırlanışı: 
Çubuk makarnaları kızartın. Hamsileri ayıklayıp yıkadıktan sonra yağsız bir tavada kurutmadan pişirin. Diğer yandan balığı lezzetlendirecek romesco sosu hazırlayın. Sos için domatesleri fırınlayın. Kapya biberleri közleyin. Domates, biber, soğan, sarımsak, ceviz ve zeytinyağını karıştırıp sos haline getirin. Daha sonra hamsileri kızarttığınız spagettilerin üzerine yerleştirip sos ilave ettikten sonra servis edin. Kaynak


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler