Şef Cemal Erdoğan Kimdir? Aşçılık Serüveni

Şef Cemal Erdoğan Kimdir? Aşçılık Serüveni

6 Ocak 2024 tarihinde Halil Gökmenoğlu tarafından yapılan öneri Dünya Türk Mutfağı Akademisi’nin ve Türk Mutfağı Hareketi’nin ilgili kurullarınca kapsamlı olarak değerlen..

Şef Cemal Erdoğan Kimdir? Aşçılık Serüveni
 
Cemal Erdoğan'ın 7-15 Ocak Türk Mutfağının Efsane Şeflerini Anma Haftasına Eklenmesi Hakkında 
 
Aşağıda yer alan metin, Türk Mutfağı Hareketi Arşiv bölümü tarafından yazıya dökülmüştür. Şef Cemal Erdoğan’ın kitabında yer alan metin, dijital ortama uyarlanarak tarafımızdan internet ortamlarına yüklenmiştir. 
 
Metinle ve kitapla ilgili görsellerin bizlere ulaşmasına vesile olmuş olan ve unutulmuş bir değeri gün yüzüne çıkartarak gelecek nesillere hatırlatmamız adına çok önemli bir katkı sağlamış olan Sayın Şef Halil Gökmenoğlu’na Türk mutfağı adına özel teşekkürlerimizi sunuyoruz.
 
Ahde vefanın olmadığı ama sadece sözde vefanın olduğu sektör ve sektör temsilcileri tarafından utulmuş önemli bir değeri daha 7-15 Ocak Türk Mutfağının Efsane Şeflerini Anma Haftasına 39 sayılı karar ile eklemiş olmaktan ötürü onur ve gurur duyduğumuzu bütün ilgili çevrelere bildiririz. 
 
Türk aşçıları, Cemal Erdoğan’ı vefatının yıl dönümünde saygı, minnet ve rahmetle anmaktadır.
 
Türk mutfağına katkılardan ötürü Cemal Erdoğan’a minnettarız.
 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur
Türk Mutfağı Hareketi Sözcüsü
Ramazan Çolak
 
39 NUMARALI KARAR 
Konu: 7 – 15 Ocak Türk Mutfağının Efsane ve Duayen Şeflerini Anma Haftasına Dahil Edilen Cemal Erdoğan Hakkında.
 
Cemal Erdoğan’ın 7-15 Ocak Türk Mutfağının Efsane ve Duayen Şefleri Anma Haftasına dahil edilmesi hakkında
6 Ocak 2024 tarihinde Halil Gökmenoğlu tarafından yapılan öneri Dünya Türk Mutfağı Akademisi’nin ve Türk Mutfağı Hareketi’nin ilgili kurullarınca kapsamlı olarak değerlendirilmiştir.
 
Yapılan detaylı incelemelerden sonra Türk mutfağı açısından unutulmuş önemli bir değer olan Cemal Erdoğan şef kimdir, Cemal Erdoğan’ın Türk mutfağının fikren ve manen dünyadaki en değerli haftası olan 7-15 Ocak Türk Mutfağının Efsane ve Duayen Şeflerini Anma Haftası’na dahil edilmesine karar verilmiştir.
 
• Cemal Erdoğan: Doğum 19 Mart 1951 / Ölüm: 10 Şubat 2000 – Bolu-Mengen
 
7-15 Ocak Haftasına Eklenmiş Olan Cemal Erdoğan Kimdir?
 
Ben Cemal Erdoğan (Cemal Usta), 19 Mart 1951 yılında Bolu, Mengen, Gözencik Köyünde doğdum. 1965 yılında Alibeyler İlkokulu’ndan mezun oldum ve aynı yıl İstanbul Karaköy’de Değirmen Restaurant’da aşçı yardımcısı olarak işe başladım. Daha sonra Büyük Tarabya Oteli’ne geçerek 1966-1969 tarihleri arasında meslek öğrenimime devam ettim. 1969 yılında Dilson Otel’ine Bölüm şefi olarak başladım. Otel Turizm Bankası’nın idi. 
 
Hem otelcilik okulu talebeleri hem de dışarıdan kurs bitirmek isteyen meslektaşlarımız burada mesleki eğitim ve ders alırlardı. Hocalar: Necip Usta, Fehmi Usta, Mehmet Usta ve bizlerden oluşuyordu. Ayrıca birkaç usta arkadaşımızla beraber otelcilik okulu talebelerinin mesleki eğitim derslerine girerek çeşitli bilgilerimizi aktarmaya çalışırdık. 
 
1971 yılında askere gittim. Midyat’ta jandarma olarak 4 ay eğitim gördükten sonra Mardin’de bando bölüğünde askerliğimi bitirdim. Bando bölüğünde saz ve klarnet çalıyordum.
1972 yılında çınar Oteli’nde tekrar bölüm şefi olarak başlayarak 3 yıl çalıştım. 1.975 yılında İstanbul Sheraton Oteli’nin açılışını yaptık ve bölüm şefi olarak işe başladım.
 
İstanbul Sheraton otelinin yöneticileri, İstanbul ve Türkiye'nin en seçme ustaları ve elemanlarını seçip almışlardı
 
1976 yılının Ekim ayında yapılmış olan Almanya'nın Frankfurt şehrindeki dünya aşçılar yarışmasında Türkiye'den İstanbul Sheraton otelini temsil etmek için Aşçıbaşı Ludwig A. Simson, Pastane şefi Rainer Scmedle ve ben Cemal Erdoğan katıldık. Yarışmada bir hafta, gece gündüz çalışarak oteller arası birinciliği ve en büyük ödül olan Grand Perix - Grosser Preis - 5 altın, 1 Gümüş madalya kazandık. Otelimizi ve memleketimizi en iyi şekilde temsil ettik. 
 
1979 yılında İstanbul Etap Hotel International'da, şef aşçı (yönetici aşçı) olarak görev yaptım.
1980 yılında Hotel İnterkontınental'dan devir alınan şimdiki yeni ismi Mercure Hotel zinciri olan Marmara Etap - PLM - Pulman'a tüm idari kadro olarak geçiş yaptık ve 1980 yılından 1986 yılına kadar Şef Aşçı (Yönetici şef) olarak görevime devam ettim.
1986 yılında büyük Sürmeli otelinin açılışında Aşçıbaşı (Yönetici şef) olarak görev yaptım.
1987 yılında Side’de yapılan Asteria Oteli’nin açılışını yapmak üzere geldiğim Antalya’ya yerleştim. 1989 yılına kadar yiyecek içecek koordinatörü olarak çalıştım. 
 
Daha sonra;
1989 yılında İspanyol şirketi olan İberotel İnternationel’e geçerek burada mutfak şefi (Yönetici şef) olarak çalışıp, 1992 yılı sonunda emekli oldum.
1993 yılında şef aşçı (Yönetici şef) olarak Club Turtles Marco Polo Tatil Köyünde çalışmaya başladım. 
Görevime uzman Aşçıbaşı olarak (Danışman şef) olarak devam ediyorum.
1979 – 1982 yıllarında Amerikan Kültür Merkezi’nde Tepebaşı’nda İngişizce eğitimi aldım. Daha önceki yıllarda ise çalışmış olduğum otellerdeki lisan eğitimlerine katıldım.
Yurt dışında yarışmalarda, Türk haftalarında bulundum. 
Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, Avusturya ve diğer çeşitli ülkelerde çalıştım. 
Almanya: Frankfurt Sheraton, Steigenberger, Park Hotel.
Bad Kissingen: Park wohnstift, Köln Belediye Sarayı, Alman Restoranı.
Hollanda: Hotel Marriott Amsterdam 
Fransa: Hotel Etap Pulman ve daha birçok hotel ve restoranlarda bulundum ve çalıştım. 
1982 yılında bazı arkadaşlarımızla birlikte Mengen’de ilk kez yapılan Aşçılar Festivalini düzenleyip katıldık. Geleneksel olarak bu festival her yıl yapılmaktadır.
Babam Ahmet Erdoğan marangoz, annem Azime Erdoğan ev hanımı idi. İki ağabeyim ve bir ablam var. 
1973 yılında Nermin Erdoğan’la hayatımı birleştirdim, beş çocuğumuz dünyaya geldi.
Çocuklarımızdan, 1974 doğumlu Coşkun Erdoğan Çapa Tıp Fakültesinde doktor, 1975 doğumlu Erkan Erdoğan ve 1977 doğumlu Erol Erdoğan aşçı, 1981 doğumlu kızlarım Yeşim Erdoğan ve 1988 doğumlu Burcu Erdoğan öğrenimlerine devam ediyor.
 
Yaşamımızı ve meslek hayatımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
-Cemal Erdoğan


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler