Siron Tarifi (Gümüşhane/Kelkit)

Siron Tarifi (Gümüşhane/Kelkit)

Yöresel Mutfaklarımızdan Gümüşhane Mutfağının özellikleri nelerdir? Gümüşhane'de yemek kültürü de çok eskiye dayanmaktadır. Gümüşhane’de beslenme tarım ürünlerine..

Siron Tarifi Tarifi (Gümüşhane/Kelkit) 
Siron Tarifi Tarifinin Malzemesi: 
 
*  Un, 
*  tuz, 
*  tereyağı, 
*  kırmızı biber.
 
Siron Tarifinin Yapılışı: 
Verilen malzemelerle hamur yoğrulur.
Kulak memesi yumuşaklığına getirilir.
Sonra hamur yufka büyüklüğünde açılır ve pişirilir.
Hamur rulo şeklinde katlanır ve parmak inceliğinde dilimlenir.
 
Daha sonra kurutulan yufka sahana dizilir.
Yemeğin sosu için sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve üzerine tereyağı kızdırılarak dökülür.
İsteğe göre üzerine kırmızıbiber veya ceviz konur.
 
Yemek bölgede ekmek olarak tüketilen yufkanın yapımı sırasında üretilmiştir.
Bölgede genellikle yazın çok sık yapılıp kurutularak kış boyu tüketilir.
Yufkaların yapımı sırasında üretilen Siron, yufkayı rulo şekline getirdikten sonra kesilip kurutulmasıyla hazırlanır.
 
Siron, Kelkit’te yapılan Kuşburnu Pestil Kültür ve Turizm Festivali, Alacapazarı Yayla Şenliği gibi özel günlerde yapılarak tüketilir.
Doğum yeri Kelkit’tir. 
Ancak günümüzde sadece Kelkit’te değil tüm Gümüşhane’de yapılmakta hatta çevre il ve ilçelerde de yapımı yaygınlaşmaktadır.
Yayılma alanının genişlemesinde ise yapılan şenlik ve festivallerin etkisi büyüktür. 
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Gümüşhane'nin yeni lezzeti: Ardasa Siron Kebabı” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Yöresel Mutfaklarımızdan Gümüşhane Mutfağının özellikleri nelerdir?
 
Gümüşhane Mutfağında Siron
Gümüşhane'de yemek kültürü de çok eskiye dayanmaktadır. Gümüşhane’de beslenme tarım ürünlerine, temel olarak da tahıla dayanmaktadır. Tarhana, bulgur, yarma, erişte, yazdan hazırlanan yiyeceklerdendir. Yörede yetişen elma, armut, erik ve dut kurutularak saklanır.
 
Geleneksel Türk Mutfağında Torul yöresinde “çil peyniri” diye bilinen küp peyniri yaygındır. Fındık yada ceviz içinin şekere batırılmasıyla elde edilen “köme”, süt kaymağına un katarak yapılan tuhala, yufkadan yapılan siron, dut şırasından yapılan pestil ve pekmez ilin özgün yiyecekleri arsındadır.
 
Yöresel Yemeklerimizden Gümüşhane Mutfağının Gümüşhane Yemekleri
 
Gümüşhane Mutfağında Çorbalar
Mantı Çorbası, Tatlı Çorbası, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Sebze.
 
Gümüşhane Mutfağında Et ve Diğer Yemekler
Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı.
 
Gümüşhane Mutfağında Tatlılar
Erişte Tatlısı, Asude Kuymağı, Kara Helva, Burma, Tel Helvası, Lalanga, Aşure, Cevizli Börek, Musta Tatlısı, Fışkıl Tatlısı, Sütlaç, Herle, Köme, Gaysefe, Tel Kadayıf.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler