Gıda ile İlişkimizi Gözden Geçirmeliyiz

Gıda ile İlişkimizi Gözden Geçirmeliyiz

İnsanların bir kısmı çiftçiyi, bir kısmı komisyoncuları bir kısmı da devleti suçluyor. İnsan doğası...

Gıda ile İlişkimizi Gözden Geçirmeliyiz
Şef Ebru Baybara DEMİR
 
Haber programlarının gündemini yükselen gıda fiyatları oluşturuyor. Çarsı pazar röportajlarında ev kadınından ilgili sektör kurum yetkilisine kadar herkes fiyatların yükselmesinden ve gıdaya erişimin zorluklarından bahsediyor. 
 
İnsanların bir kısmı çiftçiyi, bir kısmı komisyoncuları bir kısmı da devleti suçluyor. İnsan doğası gereği kendisini ilgilendiren bir konuda işler ters gitmeye başlayınca hemen bir suçlu arama yoluna gidiyor.
 
Birey olarak kimse kendini sorumlu tutmuyor
Yanlış tarım uygulamalarının toprağa verdiği zarar sebebi ile toprağın verimsizleştiğinden, yıllardır bencil tüketimlerimizin yarattığı tahribatın iklim üzerindeki etkilerinden, iklim değişikliğinin gıda üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetmiyor. 
 

Hepimiz suçluyuz! 

Şehirleşme ile birlikte modern dünyanın alışkanlıklarınızı değiştirdiğini en birincil ihtiyacımız gıda ile aramızdaki bağı kopardığını kabul etmemiz gerekiyor. Un Sanayicileri Federasyonunun daveti üzerine Şanlıurfa’da harika bir toplantıda buluştuk. Son günlerdeki gıda ve beslenme konusundaki gelişmeleri konuştuk.
 
Beslenme büyük sermayelerin yön verdiği bir endüstri!
Tüketim alışkanlıklarımızın modası da sermayenin gidişatına göre her yıl giyimde değişen pantolon etek modelleri, renkleri gibi değişiyor. Gıda da yaratılan beslenme modasına göre de alışkanlıklarımızı bir kenara bırakıp geçmişle bağımızı koparabiliyoruz.
 

YÖRESEL MUTFAKLAR

Ürünlerin hangi mevsimde, nasıl üretildiği, kimin ürettiği, faydasını, zararını, sağlıklı olup olmadığını sorgulamadan sırf moda olduğu için tüketiyoruz. Gıda da sorguladığımız tek bir şey var o da; fiyatı. Popüler kültürün dayattığı alışkanlıklar sistemi zorluyor. 
Biz ne istersek çiftçi onu ekiyor!
Üretim dengesi bozuluyor. Kimse protein değeri kinoa ‘dan daha yüksek olan maş fasulyesini tüketmediğinden üretim alanları git gide daraldığının farkında değil. Oysa bir çok çiftçimiz şimdi kinoa ekmenin derdinde.
 
Gıdamızın kökeninde yaşamımızın özü saklı. Hızlı tüketimle biz de tükenmeden özümüze dönmemiz gerekiyor.
 
Topraktan Toprağa "Gübre" 
Nefesimizi tuttuk, heyecanla koskocaman bir projeye başlıyoruz. Gündemimiz gıda fiyatları konusunda bu kadar sıcakken, tarımsal üretimlerde kullanılan kimyasal gübre sebebi topragin tansiyonu bu kadar yüksekken bir seyler yapmamız lazımdı. Yaptik da! 
 
Sıkı durun GÜBRE ÜRETMEYE başlıyoruz! Yıllardır kullanılan kimyasal gübrelerde verimsizlesen toprağımızı hayata döndürmek için bir kez daha yüzümüzü toprağa döndük. Kültürel bilgi ve becerilerimizi gözden geçirdik.Ortaya bambaşka bir iş çıktı.
 
İzmir'de, milletvekilligi seçimleri için seçim çalışmaları esnasında pazarları dolastigimizda konuşmuştuk bu konuyu Izmir Milletvekilimiz Sayın Ceyda Bölünmez Çankırı ile. Üzerinde çalışalım bu iş önemli bir demişti. Ben mesajımı almıştım. Proje ekibimizdeki mühendis arkadaşlarımızla dersimizi çok çalıştık. Günlerdir uyumadan projeyi hazırladık ve sistemi Ceyda Hanımın önerileri doğrultusunda kurduk.
 
Önce Mardin'deki kadınlarımızla sonra Izmir'deki kadinlarimizla topraklarımızı geleceğe sağlıkla bırakabilmek icin beraber el ele verip calismaya başlayacağız. Iklim degisikligi, sosyal fayda, istihdam, kadın, toplumsal cinsiyet eşitliği, iyi tarim, toprak, sağlıklı gıda, temiz çevre ve gelecek için beraber calisiyoruz. Detayları yakın zamanda paylaşacağız. Destekleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcımız Sayin Prof.Dr. Mehmet Emin Birpinar'a Sayın Ak Parti Izmir Milletvekilimiz @ceydabolunmezcankiri 'na çok teşekkür ederiz
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler