Aşçı Güvenilir, Doğru Ve Kamil Olmalı

Aşçı Güvenilir, Doğru Ve Kamil Olmalı

Selçuklularda aşçıbaşına "emir-i çaşnigir" denirdi. Vazifeleri, matbah yani mutfağın...

Aşçı Güvenilir, Doğru Ve Kamil Olmalı
Selçuklularda aşçıbaşına "emir-i çaşnigir" denirdi. Vazifeleri, matbah yani mutfağın sevk ve idaresi ile yemeklerin pişirilmesine nezaret etmek, hükümdarın sofrasını kurdurup, kapucubaşı'nın kontrolünde yemekleri huzura çıkarmaktı.
 
Şeflerimizden Muhittin KAPLAN Yemekleri mutlaka vaktinde, usulünce takdim edilmesinden, yemeklerin temiz ve bilhassa zehirlenmelere karşı emin olmasından kapucubaşı ile beraber mesuldü. Bu vazifeleri “yamak” denilen yardımcı, işçi ve hizmetçiler ile yapardı.
 
"Bu işe (aşçıbaşılığa) mükemmel ve temiz ruhlu bir insan lazımdır. İnsanlar arasından doğru, dürüst ve seçkin bir kimse bulunmalı ve yemek içmek işini ona bırakmalıdır. Zira, gönülden bağlı olan bir kimse (sadık) doğru ve dürüst insan, tenini, canını ve başını beyine feda eder. 
 
Beyler için her türlü tehlike boğazdan gelir. Bu bakımdan beyler her yerde kendilerini gözetmeli ve fakat yemek içmek işinde ise ihtiyat gözünü bilhassa açmalıdır. Ahalinin başında bulunan kimsenin birçok düşmanı olur. İşte bu bakımdan aşçı güvenilir, doğru ve kamil bir kimse olmazsa yemek işinde beylerin durumu tehlikeye girer.
 
BALIK YEMEKLERİSaygı Olmadan Sadakat Olmaz "3 Katlı Bina Gibidir." 
Sadakat Çökerse Hepsi Yıkılır...
Arzu ve tutku ile peşinden koştuğumuz, para, mal, mülk, makam gibi değerlere olan hırsımız, bizleri sevgi, saygı, sadakat gibi duygulardan uzaklaştırıyor.
Maddi değerlerin bizleri çok daha fazla mutlu edebileceğini düşünüyoruz ama bunların hiçbiri aradığımız huzuru, ne yazık ki sağlamıyor.
 
Toplum içerisinde ne kadar itibar, mal, mülk, makam, şöhret sahibi olursak olalım, bunların hiçbiri insanların gerçek anlamda sevgilerini kazanmaz, sadakat duygularına mazhar olmaz.
 
Sevgi, saygı ve sadakatsizlik örnekleri sadece bireysel olarak değil, toplumsal olarak da görülür.
 
Örneğin;
çoğu zaman toplum olarak el üstünde tuttuğumuz, övdüğümüz, sevdiğimiz, değer verdiğimiz, insanlar bulundukları mevki ve makamı kaybettiklerinde kendilerine gösterilen saygı ve sevgiden de yoksun kalırlar. Bu sadakatsizlik örneğine hemen her yerde rastlamak mümkündür.
Şef  Muhittin KAPLAN
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler