Fasulye Piyazı Tarifi

Fasulye Piyazı Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağı, Bölgesel Mutfaklar, Yöresel Mutfaklar ımızda Antalya usulü piyaz yaklaşık yüz yıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya ilinde...

Fasulye Piyazı Tarifi
Fasulye Piyazı Kullanılan Malzemeler
 
*   2 Su Bardağı Kuru Fasulye, 
*   2 Orta Boy Kuru Soğan, 
*   2 Orta Boy Domates, 
*   2 Sivri Biber, 
*   2 Küçük Salatalık Turşusu, 
*   2 Yumurta, Yarım Demet Maydanoz, 
*   8-10 Siyah Zeytin, 
*   3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   2 Yemek Kaşığı Limon Suyu, 
*   1 Tatlı Kaşığı Sumak. 
 
Fasulye Piyazı Yapılış Tarifi
Fasulyeleri bir güzel haşlayın, bir salata kabına alın. Soğumaya başlamadan üzerine zeytinyağını döküp karıştırın. Yumurtaları 10 dakika haşlayın ve herbirini dört dilime ayırın. Soğanlan yarım ay şeklinde ince ince doğrayın, bir kaba alın, üzerlerine tuz dökerek parmaklanızla ovun, yıkayın ve süzün. 
 
Domatesin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve yarım halkalar şeklinde doğrayın. Biberlerin sapını çıkartın, tohumlarını boşaltın ve yuvarlak doğrayın. Biber turşularını. Küp şeklinde kesin. Maydanozun dallarını atıp yapraklarını ince kıyın. 
 
Sebzeleri zeytinyağını içmiş olan fasulyelere katın, limon suyu ve tuzu ekleyin, karıştırıp servis tabağına alın. Piyazi yumurtalar ve zeytinler ile süsleyin, üzerine sumak serpin ve sofraya getirin. 
 
Antalya usulü piyaz Farklıdır !!!
 
ANTEP MUTFAĞI
 
Fasulye Piyazı Sos Hazırlama:
Haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı alınız. Çukur bir kaba koyup çatalla eziniz. Ezilmiş fasulyelere, listede verilmiş diğer sos malzemelerini katıp karıştırınız. Bu işlemi elektrikli mikser ile de yapabilirsiniz.
 
 
Antalya Piyazı Salata Hazırlama:
Haşlanmış fasulyeleri, kayık veya yayvan servis tabağına koyunuz. Üzerine sosu gezdirip karıştırınız.
Salataya, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi katıp kabaca karıştırınız. Servis tabağını sofraya veriniz.
 
Fasulye Piyazı Notlar:
Bazı uygulamalarda salata sosuna ilaveten bir yumurtanın sarısı da katılmaktadır. Salataya istiyorsanız siyah zeytin de koyabilirsiniz.
 
Taze soğan yerine ince piyaz doğranmış, tuzlanmış ve ince akan musluk suyu altında mıncıklanmış kuru soğan da kullanabilirsiniz.
 
Yukarıda ev tipi Antalya piyazı tarifi verilmiştir. Çarşı içi köfte-piyazcıların her biri birbirine benzer ama farklı lezzetlerde tahinli sos hazırlamaktadırlar. Kiminde tahin tadı daha baskın, kiminde ekşi tadı hâkim v.s.dir. 
 
Antalya piyazının esas tadı sosundan değil fasulyesinin cinsinden gelmektedir. Çandır’da yetiştirilen Çandır fasulyesi küçük ama çok lezzetlidir. Ege’nin Simav fasulyesi ile eş değerdir.
 

KÖFTE TARİFLERİ

Fasulye Piyazı Açıklama : 
Geleneksel Türk Mutfağı, Bölgesel Mutfaklar, Yöresel Mutfaklarımızda Antalya usulü piyaz, yaklaşık yüz yıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya ilinde geliştirilen ve ünlenen piyaz, yapım tekniği ile kente uğrayan yerli ve yabancı misafirlerin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir.
 
Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir. 
 
Antalya usulü piyazın ayırt edici özelliği; 
tarator sosu kullanılmasından, üretim şeklinden, taratorun Hazırlanış Tarifi :ndan (tahin, limon suyu, sirke, tuz sarımsak, zeytinyağı, su..) ve kullanılan küçük taneli fasulyesinden ileri gelmektedir. Antalya hakkında yazılmış eserlerde eskiden kullanılan Çandır fasulyesinin yemeğe özellik kattığı belirtilmektedir. 
 
Günümüzde ise Çandır fasulyesi üretiminin çok kısıtlı olması nedeniyle, bu fasulyenin özelliklerini taşıyan, küçük taneli, mat, damarlı Sıra tipi kuru fasulye kullanılmaktadır. Böylelikle kuru fasulye pişme esnasında dağılmamaktadır. Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan almaktadır.
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis piyaz tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Fasulye Piyazı Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşader Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler