Otel Ve Restoranlarda Müşteri Ahlakı

Otel Ve Restoranlarda Müşteri Ahlakı

Yemekleri lezzetsiz, elemanları yetersiz, fiyatları pahalı, malzemeleri kötü, valesi yok, havasız, karanlık, özensiz vs. Bunun...

Otel Ve Restoranlarda Müşteri Ahlakı
Restoranları eleştiriyoruz. Yemekleri lezzetsiz, elemanları yetersiz, fiyatları pahalı, malzemeleri kötü, valesi yok, havasız, karanlık, özensiz vs. Bunun gibi binlerce neden sayabiliriz. Peki müşteri ahlakı var mı bu ülkede? Kendimizi hangi konularda eleştirmemiz gerekir? 
 
Bugün size en çok duyarsız kaldığımız bir müşteri ahlakından söz edeceğim: rezervasyon kültürü. Bu ülkede restoranlarda en büyük sorun bu. Bir restorana telefon açılıyor. Akşam 8'de 4 kişi geleceğiz deniyor. Restoran cironun en yüksek olduğu günler olan cuma ve cumartesi günleri masasını o isime ayırıyor. 
 
Saat 8 oluyor gelen yok, 8.15, 8.30 gelen yok. Müşteriler rezervasyon yaptırıp gelmediği gibi, bir zahmet telefon açıp gelemeyeceğini bile söylemiyor. Oysa bilmiyor ki telefonla işgal ettiği masa yüzünden, yine bir masa isteyen ve o akşam oraya gelmeyi bekleyen müşteriler oraya gelemiyor. Restoran belki de müdavim olacak müşterilerden, o geceki cirodan oluyor. Bir restoran sahibi olsanız siz ne düşünürsünüz? 
 
Avrupa ve Amerika'da birçok iyi restoran artık kredi kartı numaranızı almadan rezervasyon yaptırmıyor. Rezervasyon yaptırıp gitmezseniz bütün o masa ücretini ceza olarak ödüyorsunuz. Bu davranış belki "müşteriye bu terbiyesizlik yapılır mı?" sorusunu aklınıza getirebilir. Peki "yaşamak için boş durmaması gereken masalara ihtiyaç duyan işletmelere bu terbiyesizlik yapılır mı?" sorusu aklınıza gelmiyor mu? 
 
En büyük hatamızı da söyleyeyim: "aman nasılsa birileri gelir benim yerime!" düşüncesizliğimiz... Kimse gelmiyor, gelmek isteyenler de daha önceden "masamız dolu" diye geri çevrilmiş oluyor. Yine bir başka hatamız "orası benim yerim bana orada hep yer var!" düşüncesi. O gün o restoran ağzına kadar doluysa, yer bulması için zorlayarak size saygı gösteren o elemanları nasıl zor duruma düşürüyorsunuz hiç düşündünüz mü? Hepimiz restoranları eleştirirken aslan kesiliyoruz. Kendimizi eleştirirken de aynı yüreği göstermeliyiz. 
 
Emeğe saygı duyun sevgili dostlarım! "Rezervasyon" bir telefon eğlencesi değil. Sizi orada bekleyenler olduğunu unutmayın! Müşteri ahlakınızı koruyun!
 
Saygılarımla 
Şef Abdullah KÖK


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler