• İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

  • İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

    İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?


İncir Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

İncir Ağacının Tarihi Nedir? İncirin Anavatanı Neresidir? İncirin Faydaları Nelerdir? İncirin Besin Değerleri Ve Vücuda Yarar ları, İncir Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Zehre Bile Şifa Olan İncir...

 
İncir Nedir? İncir Nerede Yetişir? İncirin Faydaları... Gazipaşa’da İncir Kurutmaya Başlandı… 
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde her yıl olduğu gibi köylerde bu yılda balkonlara ve damlara uzun tahtalar üzerine serilen incirler kurutuluyor. Bu hazırlıklar bir nevi kış aylarına hazırlıktır. 
 
İncirin tazesi Gazipaşa köylerinde şimdi tam zamanı. Bir taraftan da kurutulmaya başlandı. Kışa incir kurusu, üzüm kurusu , fıstık, idi kurusu, badem ve ceviz hazırlanır. Tabi yanında çıtlık olmazsa olmaz. Çaysız hiç olmaz. Bu zamanınız hayır olsun. Bu arada incir en güzel kekik ve borcak bitkisi üzerinde veya tahta üzerinde kurutulursa lezzetli olurmuş...
 
Ülkemizde En Çok İncir Nerede Yetişir? en sevilen meyve çeşitlerinden İncirin Anavatanı Neresidir? İncir Hangi Hastalıklara İyi Gelir? İncirin Yapraklarından Nasıl Faydalanılır? Türk Aşçı Haberleri Olarak Bu Konuda Sizlere Kısa Bilgiler Vereceğiz...
 
İncir en çok Ege bölgesinde İncir yetişir...
Bunun nedeni de Ege Bölgesinin sıcaklık ortalamasının diğer bölgelerimize oranla oldukça yüksek olması diyebiliriz. Peki ama Ege Bölgesinde hangi illerde yetişir sorusunun cevabını verirsek sizleri tam olarak aydınlatmış olacağız. En çok Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetişir. En çok yetiştiği il Aydın ilimiz daha sonra ise İzmir olarak sıralayabiliriz.
 
Ülkemizdeki incirlerin yüzde 80’e yakını Ege Bölgesinde yetişirken yüzde 20 kadarı ise Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’in bazı bölgelerinde yetişir. Dünya klasmanında ise incir üretiminde ülkemiz birinci sıradadır. Yani dünyayı incire doyuran bizim ülkemizdir. Fakat yurt dışına daha çok kurutulmuş incir ihraç edilir.
 
İncir ülkemizde en çok Aydın Yöresinde yetişir? İncirin anavatanı Güneybatı Asya’dır.
 
İncirin Faydaları Nelerdir? İncirin ve incir çeşitlerinin Besin Değerleri Ve Vücuda Yararları…
İncirin sağlığa faydaları çoktur. Cinsel işlev bozukluğu, kabızlık, hazımsızlık, diyabet, öksürük, bronşit ve astım tedavisinde kullanılır. İncir, hastalıktan sonra kilo almanın hızlı ve sağlıklı bir yoludur. Peki, İncirin faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…
 
İncirler doğal şekerler, mineraller ve çözülebilir lifler açısından yüksektir. İncir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır gibi mineraller bakımından zengindir ve sağlık ve zindeliğe katkıda bulunan A ve K vitaminleri için iyi bir antioksidan kaynağıdır. Şimdi incirin sağlık faydalarından bazılarına yakından bakalım… İncirin faydaları nelerdir? İşte cevabı…
 
İncir Hakkında
İncir, dut ailesinin bir üyesi olan Ficus ağacında (Ficus carica) yetişir. İncir, insanlar tarafından tüketilen en eski meyveler arasındadır. İncir ağacı yaprak döken ve 7-10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen bir ağaçtır. İncir ağaçları 100 yıla kadar yaşayabilir ve ağacın yüksekliğini geçebilecek uzun ve kıvrımlı dallara sahiptir. Birçok tohumdan oluşur ve 3-5 santimetreye kadar büyür. Büyürken yeşil renk alırlar, olgunlaşıp büyüdüklerinde mor ya da kahverengi renge dönüşebilir.
 
Şaşırtıcı bir gerçek; incir aslında bir meyve değildir. Botanik olarak bakıldığında incir ağacının yapraklarının uzanıp, büyüyüp bir kese içerisinde çiçeğinin oluşmasıdır.
 
İncir, Sodyum, Potasyum ve Magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, yüksek oranlarda B3, B6, B2 ve K vitamini içermektedir. Kalp ve mide için çok önemli özelliği olan lif açısından da çok zengindir. Kuru incirin besin değeri, taze incirinkinden daha fazladır. Tek bir kuru incir, yumurta yemek kadar iyidir. Taze veya kurutulmuş incir, güçlü antioksidanlar içerir.
 
 
İncirin Besin Değerleri Nelerdir?
100 G İncirde Aşağıdaki Değerler Bulunur:
 
Su: 79,11 g
Enerji: 74 kcal
Protein: 0.75 g
Toplam yağ: 0.3 g
Karbonhidrat: 19.18 g
Lif: 2.9 g
Toplam şeker: 16.26 g
Kalsiyum: 35 mg
Demir: 0,37 mg
Magnezyum: 17 mg
Fosfor: 14 mg
Potasyum: 232 mg
Sodyum: 1 mg
Çinko: 0.15 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 2 mg
Tiamin: 0,06 mg
Riboflavin: 0.05 mg
Niasin: 0.4 mg
B-6 Vitamini: 0.11 mg
Folat, DFE: 6 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 7 µg
A Vitamini, İÜ: 142 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.11 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 4.7 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0,06 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.14 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg
 
İncirin Faydaları Nelerdir? İncirin sağlık yararlarından bazıları şunlardır:
Hipertansiyonu rahatlatır
İncir A, B1 ve B2 Vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından zengindir. Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan insanlara rahatlama sağlar.
 
İncir Düşük Kolesterol
İncirlerde, kolesterol seviyelerini düşürdüğü bilinen ve çözünen bir lif olan pektin bulunur. İncirdeki lif, sindirim sisteminizdeki aşırı kolesterolü temizler ve onu bağırsaklara taşır. İncir ayrıca serotonin üretilmesinden sorumlu B6 vitaminini de içerir. Bu serotonin ruh halinizi yükseltir ve kolesterolü düşürür. Kuru incir, vücuttaki doğal kolesterol sentezini azaltan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini ve fitosterolleri içerdiklerinden genel kolesterolü düşürür.
 
İncir Tok Tutar
İncir, sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olan ve kabızlığı gideren iyi bir çözünür lif kaynağıdır.
 
İncir Kolon Kanserini Önleme
Düzenli olarak incir tüketimi kolon kanseri riskini azaltabilir. İncirdeki lif, vücuttaki atıkların hızla atılmasına yardımcı olur, bu da kolon kanserinin önlenmesi için iyi çalışır. İncirde bulunan sayısız tohum, atıkların toplanıp atılmasını sağlayan mukusun oluşmasına da yardımcı olan yüksek miktarda müsin içerir.
 
İncir Kemikleri Güçlendirin
İncirlerde hepsi kemik sağlığına yardımcı olan kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunur. İncir kemik yoğunluğunu arttırır ve yaşlandıkça başlayan kemik parçalanmalarını azaltır. Kalsiyum sağlıklı kemiklerin korunmasında çok önemlidir ve incir bunun en iyi kaynaklarından biridir.
 
İncir Anemi Tedavisi
Vücutta demir eksikliği demir eksikliği anemisine neden olabilir. Kuru incir, hemoglobinin önemli bir bileşeni olan demir içerir. Kurutulmuş incirlerin kandaki hemoglobin seviyelerini arttırdığı bulunmuştur. Büyümeye başlayan çocuklar, ergenler, adet gören kadınlar ve hamileler, özellikle komplikasyonları önlemek için demir seviyelerini izlemelidir. Ayrıca, hastaysanız veya ameliyat olmuşsanız, vücudunuzdaki demir seviyesini arttırmak ve problemi etkin bir şekilde çözmek için beslenmenize incir ekleyin.
 
 
İncir Kalp Sağlığını Geliştirir
İncir, kanınızdaki trigliserit seviyesini azaltır ve kalp sağlığınızı iyileştirmeye katkıda bulunur. Trigliseritler kanda kalp hastalıklarının önde gelen bir nedeni olan yağ parçacıklarıdır. İncirdeki antioksidanlar, koroner arterleri tıkayan ve koroner kalp hastalığına neden olan vücuttaki serbest radikalleri temizler. İncir ayrıca, kalp hastalığı riskini azaltan fenoller ve omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir.
 
İncir Genel Sağlığı Artırır
İncirlerde, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olan fenol adı verilen bir tür antioksidan bulunur.
 
İncir Meme Kanserini Önler
İncirler, en fazla miktarda lif içeren meyveler arasındadır. Ergenlik ve erken erişkinlik döneminde daha fazla diyet lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Yüksek lif alımı, menopoz başlamadan önce % 16 daha düşük genel meme kanseri riski ve % 24 daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. İncir özlerinin ve kuru incirlerin, menopoz sonrası meme kanserini önlemede yardımcı olan elementler içerdiği bilinmektedir.
 
İncir Sindirime Yardımcı Olur
İncirlerde ayrıca beta-karoten, benzaldehit (anti-kanser bileşiği), flavonoidler ve fisin adı verilen bir sindirim enzimi bulunur.
 
İncir Kabızlığı Giderir
İncir kabızlığı giderir ve genel sindirim sağlığını iyileştirir. Gece bir bardak suya 2-3 incir koyun ve ertesi sabah onları balla tüketin, kabızlık sıkıntınızdan kurtulduğunuzu göreceksiniz.
 
İncir Ağacı Nasıl Yetiştirilir? İncir Ağacı Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler Bu Haberde...
Ege topraklarından dünya mutfaklarına uzanan lezzetli bir macera… İncir, ülkemiz topraklarında yetişen en lezzeti meyvelerden bir tanesi. Hem mevsiminde taze olarak, hem de yılın geri kalanında kuru olarak sofralarımızda kendisine yer buluyor. Peki, incir nasıl yetişiyor? İncir ağacı yetiştiricilerini neler bekliyor? Bu konuda tüm merak edilenleri bu yazıda sizler için derledik…
 
Zor Şartlara Dayanıklı: İncir Ağacı Nerede Yetişir?
İncirin anayurdu, Orta Doğu ve Asya’dır. Bugünün modern tarım uygulamları sayesinde dünyanın her yanına yayılmış olmasına rağmen, özünde bereketli Asya topraklarına aittir.
 
İncir ağacı, pek çok farklı yükseklikte hayat bulabilir. Deniz seviyesinden başlayarak 1,700 metre yüksekiliğe kadar kendine yaşam alanı yaratabilmektedir. Üstelik toprak konusunda da öteki ağaçlara göre çok daha az seçicidir. İncir ağacı drenaj sistemi olmayan ya da besin bakımından zayıf topraklarda bile yetişebilmektedir.
 
Gelelim bu dayanıklı bitkinin aradığı iklim koşullarına… İncir ağacı, mevsimsel kuraklıkları tolere edebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Akdeniz Bölgesi ve Orta Doğu onun için idealdir.
 
İncir meyvesi yetiştiriciliğinde, ülkeniz dünya birincisidir. Dünyada en çok incir, Ege Bölgesi’nde üretilmektedir. Türkiye’yi sırasıyla Mısır, Cezayir, Fas, İran ve Suriye takip etmektedir. Orta Doğu’dan sonra en çok incir Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Brezilya’da üretilmektedir.
 
İnatçı İncir Ağacının Kötü Şöhreti
Peki, bu bitki bu kadar inatçı olmasını neye borçlu? Oldukça kalın olan köklerine! İncirin epey inatçı kökleri vardır. İncir ağacı gücünü bu kalın köklerden alır. Bu nedenle de şehirde kendine pek yer bulamaz. Köklerinin rahat rahat yayılacağı bir ortama ihtiyacı var!
 
“Ocağıma incir ağacı diktin!” sözünü mutlaka duymuşsunuzdur… Bu sözün nedeni, incirin inatçı kökleri! İncir ağacı suyu sevdiği için ve kökleri oldukça kalın olduğu için, betonu bile delebilir! Bu nedenle “ev” anlamına gelen “ocak” sözü ile beraber kullanıldığında, “incir ağacı gibi beni delip geçtin anlamını” yaratıyor.
 
 
Siz onun kötü şöhretine bakmayın, o aslanda çok faydalı! İncir ağacı, sadece lezzetli meyvesi ile insanları beslemekle kalmıyor. Aynı zamanda bulunduğu bölgeye katkısı da büyük! Uygun biçimde sulandığı takdirde, etrafındaki havayı soğutma özelliği vardır. Bu şekilde hayvanların da rahat yaşayabileceği bir ortam sağlar. Bu nedenle incir ağacı bulunduğu bölgenin yaşanabilir olması açısından oldukça önemlidir.
 
İncir Ağacı Yetiştirmenin İncelikleri
İklim koşullarını inceledik, faydalarına baktık, kötü şöhretini akladık… Sırada incir ağacı dikimine dair pratik sorulara cevap bulmak var!
 
İncir Ağacı Ne Zaman Dikilir?
İncir ağacı fidanının dikimi için en uygun zaman, uyku devresidir. İncir, kış mevsiminde yapraklarını dönek bir ağaçtır. Bu nedenle yapraksız olduğu döneme kış uykusu devresi denir. Bu dönemle, ilkbaharda şu yürümesi arasında kalan zaman dilimi, incir ağacı dikimi için idealdir.
 
İncir Ağacı Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İncir ağacı dikerken, fidanlar arasındaki mesafeyi iyi ayarlamak önemlidir. 8×8 metre taban, 7×7 metre kır taban, 6×6 metre kır arazilerde dikimi yapılabilir. Hemen uyaralım, bu ölçülerden daha yakın şekilde dikmek uygun değildir. İncir ağacı, güzel meyve verebilmek için şu vu ve güneş kadar havaya da ihtiyaç duyar. Ağaçlar arasında havanın rahatça dolaşabilmesi gerekmektedir.
 
Az önce de belirttiğimiz gibi, incir ağacı uzun ve kalın kökleri ile ünlüdür. Bu nedenle ağacın yapılara yakın dikmemeye özen gösterilmesi gerekmektedir.
 
İncir Ağacı Budanmalı Mıdır?
İncir ağacı için budama işlemi hayatı önem taşımaktadır. İncir ağacı budanmadığı durumda elde edeceğiniz ürünün verimi de düşer. Taçların düzenli gelişmesi için de budama oldukça önemlidir. Kaliteli ve iri meyve oluşması, tüm dalların eşit derecede ışık alması ile mümkündür. Bu da ancak doğru budama ile gerçekleşir. İncir meyvesi kimi zaman oldukça ağır olabilir. Bu durum da dalların kırılmasına yol açabilir. Bu nedenle de budama yapmak önemlidir.
 
İncir Ağacı Ne Zaman Budanmalıdır?
İncir ağacının budaması için en uygun zaman, kış mevsimidir. Ancak bu noktada önemli bir detayı hatırlatalım! Budama işlemi için kış mevsiminin görece daha ılık geçen günlerin tercih etmelisiniz. eğer incir ağacı yetiştiriciliğini, bitkinin doğal yetişme bölgesi olan Ege ve Akdeniz Bölgeleri içerisinde yapıyorsanız, budama işlemini sonbaharda da yapabilirsiniz
 
Zehre Bile Şifa Olan İncir! İncirin Faydaları Nelerdir?
Barış Manço’nun o meşhur şarkısını hatırladınız mı? “Zehirin sıfatı süt ile incir!” demiş büyük usta… Bu söz, incirin ne kadar faydalı olduğunu o kadar güzel bir şekilde özetliyor ki! İncir ağacı, mutfakların en değerli meyvelerinden birini yetiştiriyor. Üstelik kuruşu da en az meyvesi kadar yararlı…
 
Öncelike bu şarkı sözünün özüne bakalım… İncirin süt ile birlikte tüketilmesinin, parazit, siğil ve nasırlar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu düşünülmektedir. Alternatif tip yöntemleri arasında kendine yer bulan incir, bu şekilde ünlenmiştir.
 
Kuru incir vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Öncelikle minerallerini inceleyelim. İçerisinde Magnezyum ve manganez bol miktarda bulunmaktadır. Vitamin yönünden de oldukça zengindir. Özellikle K Vitamini incirin içerisinde bol miktara bulunur.
 
İncir ağacı meyvesi, aynı zamanda enerji bakımından da oldukça zengindir. Yiyen kişiye bol miktarda enerji vermektedir. Sağlıklı meyve şekeri ve lif açısından da iyi bir kaynaktır. Kısacası incir, ister kuru ister yaş olarak, beslenme düzeninize mutlaka dahil etmeniz gereken bir yiyecektir.
 
İncir Ağacının Tarihi Nedir?
İncir ağacı, en az insanlık kadar eski bir ağaçtır. M.Ö. 9000’li yıllardan beri üretimi yapılmaktadır. İncir ağacı ile ilgili fosillerin en eskilerine, Mısır’daki Nil Nehri deltasında rastlanmaktadır. Bu değerli ağacın ayrıca Antik Yunan’da da yetiştiği bilinmektedir. Felsefenin temel isimlerinden Aristo’nun yazılarında bile incir ağacı önemli bir yer tutmaktadır. Kısacası incir ağacı, insanlık varolduğundan beri bizi büyülemekte ve beslemektedir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler