“Kıbrıs” Mutfağından Kaşar Peynirli Şeftali Kebabı...

“Kıbrıs” Mutfağından Kaşar Peynirli Şeftali Kebabı...

Şeftali Kebabının hikayesi nedir? “Kıbrıs” Mutfağı Nedir? “Kıbrıs” Mutfağının Kısaca Tanımı. Kıbrıs Mutfağına özel Şeftali Kebabı Koyun ya da keçi eti ile yapılır ve köfte şekli...

Şeftali Kebabının hikayesi nedir? “Kıbrıs” Mutfağı Nedir? “Kıbrıs” Mutfağının Kısaca Tanımı... 
Kıbrıs Mutfağına özel Şeftali Kebabı Koyun ya da keçi eti ile yapılır ve köfte şekli verilerek ızgarada kızartılır. Kıbrıs’ın en ünlü kebabıdır. Şeftali Kebabının hikayesi aslında basit bir kelime oyununa dayanıyor. Orijinal ismi Şef Ali Kebabı olan yemek, zamanla söylene söylene Şeftali Kebabı şeklini almıştır.
 
Kaşar Peynirli Şeftali Kebabı
Kaşar Peynirli Şeftali Kebabı kullanılan Malzemeler
 
*     1 adet kuzu gömleği
*     500 g karışık kuzu ve dana kıyma
*     150 gr. Kaşar Peyniri
*     1 adet kuru soğan
*     Yarım demet maydanoz
*     1 tutam kırmızı pul biber
*     1 çay kaşığı kimyon
*     1 yemek kaşığı bayat ekmek içi
*     Tuz
 
Kıbrıs’a özgü bu kebabı hellim peyniriyle de yapabilirsiniz.
 
Kaşar Peynirli Şeftali Kebabı Hazırlanış tarifi
Bir kâseye kıymayı koyun. 
İçerisine ince doğranmış soğan, toz ekmek içi, rendelenmiş Kaşar peyniri ve maydanozu ekleyerek iyice yoğurun. 
Daha sonra karışıma pul biber, kimyon ve tuz ekleyerek yoğurmaya devam edin. 
Yoğurduğunuz harçtan irice köfteler hazırlayın. 
 
Diğer tarafta kuzu gömleğini, yumuşaması için 1 saat önceden ılık suya koyup dinlendirin. 
Gömlekten 7-8 cm eninde uzunca şeritler kesin. 
Hazırladığınız şeritlerin üzerine köftelerden birini koyarak şeridin ucuna kadar gömleği sarın. 
 
Diğer köfteleri de aynı şekilde sarıp tepsiye yerleştirin ve 10-15 dakika buzdolabında dinlendirin. 
Dinlendirdiğiniz köfteleri önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
Izgarada da pişirmeyi deneyebilirsiniz.  
Sıcak servis edin.
 
Afiyet olsun...
 
“Kıbrıs” Mutfağı Nedir? “Kıbrıs” Mutfağının Kısaca Tanımı... "Zekai Altan"
Kıbrıs'a özgü yapısı içerisinde ortaya çıkan Ada Mutfağı, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından kullanılmaktadır. M.Ö. 7000 yılından günümüze kadar geçen tarihi süreç içerisinde birçok ulusun egemenliği altına giren Kıbrıs'ta sürekli değişimler yaşanmıştır. 
 
Bu değişimler doğal olarak Kıbrıs'ta bir ada mutfağının da doğmasına neden olmuştur. Kıbrıs'ın coğrafi yapısı da ada mutfağının biçimlenmesini sağlayan etkenlerden biridir. Etkileşimler sonucu ise Kıbrıs'ta Anadolu ve Ortadoğu ülkelerinin mutfakları arasında benzerlikler de görülebilmektedir. Tüm bu etkenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan Kıbrıs mutfağının tanımı Fransız şair-yazar Theophile Gauter'in Dolmabahçe Sarayı için "Ne Grek'tir ne Latin, ne Gotik'tir ne Rönesans, ne Arapt'ır ne de Türk" tanımlaması ile uyum sağlamaktadır. 
 
Çünkü, geleneksel ve otantik olan Kıbrıs mutfağı asırlar ve çağlar boyunca adada hüküm sürmüş, gelmiş geçmiş birçok uygarlıkların bıraktıklarının bir sonucu olarak kesin bir çizgiye oturtulamaz ve Gauiter'in tanımlamasına benzer bir durum oluşturur. Kıbrıs'a özgü yapısı içerisinde ortaya çıkan Ada Mutfağı, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından kullanılmaktadır. Her iki toplum tarafından bilinen ve kullanılan Kıbrıs Mutfağı'nda benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da bulunmaktadır. 
 
Bu farklılıklar da doğal olarak her iki toplumun dini inanışlarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bugün Kıbrıs Mutfağı’nda bulunan çorbalar, mezeler, yemekler, salatalar, tatlılar ve meyveler tadılmaya değer lezzet ve niteliktedirler. Ve de çok zengindir. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler