Fasulye Nedir? Fasulye Çeşitleri Nelerdir? Fasulyenin Faydaları

Fasulye Nedir? Fasulye Çeşitleri Nelerdir? Fasulyenin Faydaları "Bölüm-01"

Türkiyede Bulunan Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan...

Fasulye Nedir? Fasulye Çeşitleri Nelerdir? Fasulyenin Faydaları "Bölüm-01"
 
Türkiyede Bulunan Yeşil Fasulye Çeşitleri..
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar bir çok faydası olan yeşil fasulye ve kuru fasulye fazla miktarlarda tüketildiği zaman bir takım yan etkileri olabileceği unutulmamalıdır. 
 
Taze fasulye içerisinde bulunan bir asit yüzünden fazla tüketildiği zaman vücutta kalsiyum, çinko ve diğer minerallerin emilimini engellediği bilinmektedir. Her şeyde olduğu gibi fasulye çeşitleri tüketilirken de dengeli olmakta fayda vardır.
 
Boncuk Ayşe Taze yeşil fasulye Kılçıksız Sırık, Beyaz Boncuk oturak Taze Fasulya Çok verimli, Boncuk Ayşe Taze yeşil  Lezzetli Uzun meyveli Nadir tür, Sarıkız  (yediveren diye anılır) lezzetli  kırk günlük taze tüketim, Ayşekadın Fasulyesi Lezzetli verimli, Magnum geleneksel  yedi veren Kılçıksız Kırk günlük...
 
Taze Barbunya fasulyesi  kılçıksız lezzetli – Sırık taze Tüketim, Ferasetsiz  Kılçıksız yeşil fasulye Çok lezzetli sırık, Barbunya fasulye Sırık Uludağ Barbunyası Kuru ve Dolaplık. İri taneli, Barbunya fasulye İri taneli Kuru ve dolaplık, Şeker fasulye sırık Lezzetli, Hem taze hem kuru Konya, Jumbo Piyazlık iri fasulye, Oturak taze barbunya fasulye-Kurusu olmaz....
 
Kuru Fasulye Tohumu -Horoz  fasulyesi Yöresel, Dermason  Kuru Fasulye  – Meşhur  İri Kuru fasulye, Gelin Ayşe Kuru ve Dolaplık Meşhur, Soya fasulyesi GDO’suz yerli, Siyah Fasulye- Küçük taneli Piyaz, yemek, Maş Fasulyesi, Dolaplık  Taze Kuru Fasulye Toh. Sarı Koza, Çalı Fasulyesi Geniş Uzun.  Siyah Tohumlu. Kınalı Ayşe Fasulye Sırık-Yemek- Konserve ve Turşuluk 
 
Taze fasulye çeşitleri
Sofia, örtülü ve açık mekanlarda yetiştirilebilen yassı ve sırık tipi taze fasulyedir. Ortalama 20-25 cm uzunluktadır.
 
Gina, 15-20 cm boylarında her bölgede kolayca yetişebilen bodur tipte bir fasulyedir. Yassı, enli, tohum yataklarının belli olmadığı bir fasulye çeşididir. 3-4 kez hasat yapılabilir.
 
Romano , fasulye çeşitleri içinde yer alan romano, bodur tipte bir fasulye olup yassı, kılçıksız, tohum yatakları belli olmayan bir fasulyedir. 15-20 cm boyda olmaktadır.
 
Cyclone, bodur türde bir fasulyelerdir. Tohum yatakları belirgin değildir boyu 15-20 cm arasında değişir.
 
Branco, Fransız tipi bir fasulye olup Türkiye pazarına yeni girmiştir. Orta verimde olan bu fasulye yuvarlak şekilde, taneleri beligin olan 18-20 cm boya ulaşabilen bir tür olup dikine yetişir.
 
Bourdondina, orta verimde, çalı tipi fasulye olup, boyları ortalama 18-20 cm kadardır. Koyu yeşil renkli, olgunlaştığı zaman tanelerinin belirginleştiği bir tür olup tazeliğini uzun süre koruyor olmasıyla dikkati çeker. Bu özelliğinden dolayı pazarlarda çok tercih edilir.
 
Bilim dünyasında Phaseolus vulgaris ismi ile anılan fasulye, bir yıl gibi uzun bir sürede yetişen taze ya da kuru tüketilen sebzelerden biridir. Türkiye’nin hemen her yerinde severek yenilen fasulye gerek kendi bahçenizde yetiştirebileceğiniz gerekse marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz besinlerden biridir.
 
Tüylü ve kalp şeklinde yapraklara sahip olan fasulye, yaprakların sık aralarından yetişir. Henüz fasulye oluşmadan önce pembe, mor, beyaz çiçekler açmaktadır. Meyvesini verdiğinde iki temel türe ayrılan fasulye ya yassı ve uzun ya da kısa ve tombul olmaktadır. Halk arasında birbirinden farklı isimlerle anılan bu iki tür, lezzet bakımından da bir hayli farklılık göstermektedir.
 
Anadolu mutfak kültüründe ve Geleneksel Türk Mutfağında  kuru fasulye idol olmuş bir yemek türüdür.
 
Fasulye Pilaki Tarifi
Fasulye Pilaki Kullanılan Malzemeler
 
*   250 Gram Kuru fasulye, 
*   1 Orta Boy Soğan, 
*   1 Baş Sarımsak, 
*   2 Orta Boy Havuç, 
*   1 Orta Boy Kereviz, 
*   2 Çay Kaşığı Toz Şeker, 
*   5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   Tuz, 
*   Karabiber. 
 
Fasulye Pilaki Yapılış Tarifi
Fasulyeleri yıkayın, sekiz-on saat süre ile soğuk suda bekletin. Soğanın kabuğunu soyun, diş şeklinde çentin. Sarımsakların kabuğunu soyun, bütün bırakın. Havucu kazıyın, uzunlamasına ikiye bölün, bir santim kalınlığında yarım ay şeklinde doğrayın. 
 
Kerevizin kabuğunu soyun, bir santimlik küp şeklinde doğrayın, kararmaması için limonlu soğuk suya atın. Tencereye ıslatılmış fasulyeyi soğuk su ve tuz ile birlikte koyarak beş dakika kaynatın, süzün, köpüklenmiş bu suyu atın. 
 
Tencereye yeniden soğuk su koyarak fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. İki kaşık zeytinyağı ile soğan ve Sarımsağı 3-4 dakika kavurun, havucu ekleyin 2-3 dakika daha kavurun, kerevizleri katın, bir su bardağı sıcak su koyun, tozşeker, tuz ve karabiberi ekleyin. 
 
Kaynamaya başlayınca süzmüş olduğunuz haşlanmış fasulyeleri ilave edin, on dakika kısık ateşte, arada bir suyunu kontrol ederek, gerekirse sıcak su ekleyerek, pişirin. Ocağı söndürünce tencereye, kalan üş kaşık zeytinyağını ilave edin, karıştırın ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. 
 
Ilık veya soğuk olarak ikram edin. Arzu ederseniz yemeği ateşten almadan önce biraz sıcak suda eritilmiş 1 yemek kaşığı domates salçasını renk vermesi için katabilirsiniz. 
 
Fasulye Nedir? Fasulye Çeşitleri, Fasulyenin Özellikleri ve Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
Soğuk iklimlerde dahi rahatlıkla yetişebilen fasulye Türkiye’nin iklim özelliklerine uyum sağlayan bir bitkidir. Bu nedenle ülkenin hemen her toprak türünde yetiştirilmeye uygundur. Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
 
Baklagiller familyasına ait olan fasulye, yılda bir kez meyve veren otsu bitkilerden biridir. Boğumlu gövdesi ve koyu yeşil yaprakları vardır. Yapısı gereği tüylü olan fasulye, pişirildiğinde herhangi bir tat bozukluğuna neden olmaz. Sayıca fazla çeşidi olmasına rağmen halkın beğendiği birkaç türü yetiştirdiği bilinmektedir. Yetiştiremeyenler ise pazarda bu birkaç türü bulabilme şansına sahiptir.
 
Meyvesi yaklaşık olarak 15 cm olan fasulyenin tadı şekerimsi bir yapıdadır. Genellikle yeşil meyve verse de farklı renklerde fasulye görebilmek de mümkündür. Dünya genelinde en çok tüketilen sebzeler arasında önemli bir yere sahip olan fasulye, Türk halkı tarafından da çokça sevilmektedir.
 
Fasulyenin Özellikleri Nelerdir?
Amerika’dan Afrika’ya kadar hemen her mutfakta yer edinen fasulye, asırlardır tanınan sebzelerden biridir. Farklı yollarla tüketildiği gibi herhangi bir katkı sağlanmadan tüketildiği de görülebilmektedir. Üstelik taze toplanıp yenilebileceği gibi taneli olarak da görmek mümkündür.
 
Kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan fasulyenin içinde en fazla B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca demir, potasyum bakımından da oldukça besleyici olduğu bilinmektedir. Birbirinden farklı türlerde olan fasulyeler soyadan barbunyaya kadar aynı isim altında bir araya gelebilmektedir. Her birinin faydası ayrıdır. Tüketirken lezzet ve şifa kaynağı olarak tercih edilmektedir.
 
Geleneksel Türk Mutfağında Ayşekadın Fasulye Tarifi "5 Kişilik"
Ayşekadın Fasulye Kullanilan Malzemeler
 
*   1 kg. ayşekadın fasulyesi
*   150 gr. tereyağı 
*   200 gr. soğan 
*   250 gr. kıyma
*   200 gr. domates (kabukları soyulup, ince doğranmış)
*   tuz
*   500 ml. et suyu (2 su bardağı).
 
Yöresel Mutfaklarda  Ayşekadın Fasulye Yapılış Tarifi:
Fasulyelerin iki ucunu kesip, varsa yan kılçıklarını alın.
Yıkayıp bir süzgece çıkarın.
Et suyunu bir taşım kaynatıp, sıcak tutun.
 
Tavaya tereyağını koyup, eritin.
Yağ kızınca soğanları için de pembeleşinceye kadar kavurun.
Kıymayı katıp, kıymalar tümüyle pişinceye kadar kavurmayı sürdürün.
Domatesleri ve tuzu katarak ateşten alın.
 
Fasulyeleri bir tencerenin dibine yerleştirin.
Üzerleri ne tavadaki kıymalı harcı boşaltın.
Et suyunu gezdirip, bir taşım kaynatın.
Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 45 dakika pişirin.
Ateşten alıp tabağa boşaltarak sıcak servis yapın.
 
Fasulye Nedir? Fasulye Çeşitleri Nelerdir? Fasulyenin Faydaları "Bölüm-02"


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler