• Kayseri Mutfağından

    Kayseri Mutfağından "Pırtımpırt" Yemeğini Denedinizmi?

  • Kayseri Mutfağından

    Kayseri Mutfağından "Pırtımpırt" Yemeğini Denedinizmi?


Kayseri Mutfağından "Pırtımpırt" Yemeğini Denedinizmi?

Yöresel yemeklerimizden Pırtımpırt Nereye Aittir? Kayseri ’nin Develi ilçesine ait bir ev yemeği olan Pırtımpırt...

Yöresel mutfaklarımızda ve Osmanlı ve Türk Mutfağında bir çok yemek ismi şaşırtıcı ve enteresandır. Bu lezzetli ve nefis yemeklerin Her birinin mutlaka ayrı ayrı yemek hikayeleri vardır. Bu gün İlginç Yemek İsimlerini ve tariflerini Türk Aşçı Haberleri olarak ilginç yemek isimlerinden "Pırtımpırt Tarifini" sizlerin sofralarına taşımak ve  sizlerle paylaşmak istedik.
 
Geleneksel Türk Mutfağında İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli yemekler. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak yemeklerden "Pırtımpırt" nasıl yapılır? "Pırtımpırt" nereye ait bir yemektir? "Pırtımpırt" tarifini biliyormusunuz? Yöresel Çorbalarımızdan "Pırtımpırt" tarifinde kullanılan malzemeler nelerdir? 
 
Pırtımpırt Nereye Aittir?
Kayseri’nin Develi ilçesine ait bir ev yemeği olan Pırtımpırt yörede “kirtimburt” diye de bilinir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı-pezik) yemeklerinden ayırır.
 
Bu yemek özellikle grup halinde eş, dost ve akrabalarla yapılarak yenir. Sırf bu yemek için Pırtımpırt günleri düzenlenir. Yazın asma yaprakları özenle kurutulur, küçük küçük parçalanır. Yaprakların taze iken kurutulması ise ekşi tadının yemeğe geçmesini sağlar.
 
Kayseri Mutfağından Pırtımpırt Tarifi
Pırtımpırt  Kullanılan Malzemeler
 
*     Yarım Kilogram Kemikli Et

*     Yarım Kilogram Asma Yaprağı

*     3 Adet Soğan

*     2 Su Bardağı Nohut

*     2 Çay Bardağı Gendime (Aşurelik Buğday)

*     3 Yemek Kaşığı Tereyağı

*     2 Yemek Kaşığı Domates Salçası

*     Tuz

*     Kırmızı Toz Biber
 
Pırtımpırt Yapılış Tarifi
Nohut ve gendime'yi geceden ıslatın. 
Daha sonra sularını boşaltıp ayrı tencerede tekrardan haşlayın. 
Haşlama işlemi bittikten sonra süzün ve asma yaprakları haşlayın.
Kevgirle süzgece alınıp suyu süzdükten sonra incecik doğramaya başlayın. 
 
Tencerede terayağını erittikten sonra soğan pembeleşinceye kadar kavurun. 
Eti ekleyip kavurmaya devam edin.  Bir kaşık kadar salçayı suda ezip tencereye ilave edin. 
Daha sonra asma yaprağı, nohut ve gendimeyi ekleyip güzelce karıştırın. 
Üzerini örtecek kadar su doldurduktan sonra kapağı kapatıp pişirin. 
Sıcak bir şekilde servis edin.
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Kayseri Mutfağından Pırtımpırt Tarifi” ile ilgili Hülya Erol Hocamızın alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımız Hülya Erol Hocamıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Yöresel yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler