Gülüklü Çorba Alanya Mutfak Mirasına Tescillendi...

Gülüklü Çorba Alanya Mutfak Mirasına Tescillendi...

“Hülüklü (Gülüklü) Çorba tarifi” ile ilgili alternatif video sunumu 'ndan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımız "Kadir Barcın'a teşekkür eder, Alanya mutfak mirasına katkı...

Gülüklü Çorba Alanya Mutfak Mirasına Tescillendi...
Alanya mutfağının en önemli lezzetlerinden Gülüklü Çorba’nın Türk Patent Enstitüsü tarafından Kasım ayında tescillenmesinin ardından yapılan lansmanda, tescil belgesi Başkan Yücel’e teslim edildi.
 
Alanya Belediyesi tarafından ‘Gülüklü’ ve ‘Hülüklü’ ismiyle hem ‘tavuklu’ hem de ‘işkembeli’ olarak tescillenen yerel lezzet Alanya’nın ‘Düğün Çorbası’ tescil töreni için Alanya Kültür Merkezi’nde tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda yerel lezzetlerin önemine vurgu yapılarak Gaziantep’in mutfak mirasından elde ettiği gelirin önemine vurgu yapıldı.
 
Antalya Genelinden İkinci Tescilli Ürün Alanya Gülüklüsü
Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescili alan çorbanın geldiği sürece ilişkin Çevre Koruma Müdürü Sevda Erdoğmuş katılımcılara bilgi verdi. Antalya’da piyaz dışında sadece Alanya çorbasının yemek kategorisinde tescili olduğuna dikkat çekti.
 
Turistler Daha Fazla Harcama Yapıyor
Projenin paydaşlarından Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ise gastronominin anlamını katılımcılara ifade ettiği konuşmasından, gastronomi turizmine dahil olan turistlerin daha fazla harcama yaptığını söyledi. 
 
Alanya Muzu Müjdesi
Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, coğrafi işaretin önemine dikkat çektiği konuşmasında Alanya muzu için hem birde müjde verdi. Rüzgar, restoran işletmeci ve aşçılarına ilişkinde yemeklerin muhteviyatına ilişkin reçetenin detaylı olarak yazılmasını istedi.
 
AHEP Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner ise, üniversite olarak belediyenin son yıllarda yerel mirasa ilişkin önemli çalışmaları olduğunu ifade etti.
 
Avrupa Mutfak Mirasında Sadece Alanya Ve Gaziantep Var
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, mutfak mirası çatısı altında Alanya mutfağını tanıtmak için yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Türkiye’den sadece Alanya ve Gaziantep’in Avrupa Mutfak Mirasına üye kentler olduğuna dikkat çektiği konuşmasında son yıllarda yöresel lezzetlerin artık lüks mekanlarda dahi sunulduğuna söyledi. 
 
Konuşmaların ardından Başkan Yücel’e Gülüklü Çorba’nın sertifikası patent kurumu yetkilileri tarafından teslim edildi.
Yücel’de süreç içerisinde ki katkılarından dolayı hem Türk Patent kurum yetkilisine hem de süreci takip eden özel firma yetkilisine hediye verdi. Toplantı, patent ve isim tescilin önemine ilişkin sunumla sona erdi.
 
Hülüklü (Gülüklü) Çorba Tarifi "Kezban Güleç"
 
Merhaba Sevgili Arkadaşlar,
Antalya'nın Alanya ilçesinde düğünlerde, özel günlerde yapılan hülüklü çorba tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Geçen yıl Alanya Belediyesi daveti ile misafir olarak katıldığım, 7. Alanya Belediyesi Altın Kepçe Yemek Yarışması'nın son günü jüri üyesi şefler, yemek blog yazarları, basın hep birlikte yöresel yemek çeşitleri ile dolu bir yemek yedik. İşte o gün tanıştım Hülüklü Çorba ile. İçinde kızarmış mini minacık hülük adı verilen köfteler var. Haşlanmış küçük doğranmış işkembe parçaları ile de hazırlanıyor. 
 
Ben tavuk eti ile hazırlanan versiyonunu tercih ettim. Adı her ne kadar çorba olarak geçse de  ana yemek lezzetinde taneleri bol bir çorba.
 
Çorbayı hazırlamaya başlarken, önce ön hazırlık olarak tavuk etlerini haşlayıp küçük parçalar halinde diftmenizi, nohutu haşlayıp kabuklarını soymanızı, bütün malzemeleri masanızın üzerine hazırlamanızı tavsiye ederim.
 
Domates sos olarak ben kendi hazırladığım domates soslardan kullandım. Eğer hazırda domates sosunuz yoksa, büyüklüğüne göre 2 veya 3 tane domatesi rendeleyerek kullanabilirsiniz.
 
Haşladığınız tavuğun suyunu çorba hazırlarken kullanabileceğiniz gibi, biraz tavuk suyu, biraz su ilavesi ile de hazırlayabilirsiniz benim gibi.
 
Siz de hazırlamak isterseniz buyurun Hülüklü Çorba tarifi!
 
Hülüklü (Gülüklü) Çorba Tarifi "Kezban Güleç"
Hülüklü (Gülüklü) Çorba Kullanılan Malzemeler:
 
*     1 Kase Haşlanmış, Kabukları Soyulmuş Nohut
*     1 Kase Haşlanmış Didilmiş Tavuk Eti
*     1/2 Su Bardağı Pirinç
*     2 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Su Bardağı Domates Suyu
*     1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
*     500 Gr Tavuk Suyu
*     1 Tane Turunç Suyu (Yoksa Limon Suyu Olabilir)
*     1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
*     1 Çay Kaşığı Tuz
*     1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
 
Hülüklü (Gülüklü) Çorba Köfte İçin
*     250 Gr Kıyma
*     ½ Çay Kaşığı  Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Tuz
 
Hülüklü (Gülüklü) Çorba Hazırlanması:
Önce kıyma, karabiber ve tuzu derin bir kaba alıp yoğurun, hülük adı verilen mini minnacık köfteleri hazırlayıp buzdolabına kaldırın, dinlensin.
Tavukları haşlayın ve küçük parçalar halinde didin.
 
Nohutları bir gün önceden ıslatın. Hazırlayacağınız zaman haşlayın ve kabuklarını soyun. Haşlarken içine bir çay kaşığı karbonat eklerseniz çok çabuk lokum gibi piştiğini göreceksiniz.
 
Tencereye tereyağını küçük parçalara halinde keserek ekleyin.
Erimeye başladığı zaman üzerine zeytinyağını dökün.
Köfteleri kızartın. Bu arada tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim.
Domates sosunu ekleyip bir iki çevirin.
Domates salçasını, kırmızı toz biberini karıştırın.
Sıra geldi nohutları ve tavuk etini ilave etmeye.
Tavuk suyunu da ekleyin.
 
Kaynamaya başladığı zaman pirinçlerini ilave edip, üzerine yeteri kadar su ekleyin. 
 
Ben  tavuk suyu dahil 2.2 litreye yakın su kullanmış oldum. Kıvamı tamamen size bağlı. 
 
Çok koyu kıvam istemiyorsanız suyunu biraz daha fazla ilave edebilirsiniz.
 
Ben büyük boy tencere kullandım.
Pirinçler piştiği zaman çorba yavaş yavaş kıvam almaya başlayacaktır.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişirmenizi tavsiye ederim.
Turunç suyunu içine sıkmayı unutmayın.
Tanelerini kontrol edip altını kapatın.
Üzerine 1 yemek kaşığı nane serpin ve karıştırın.
Vaktiniz varsa şöyle yarım saat dinlendirin. Sıcak sıcak servis yapın.
Hülüklü çorba hazır.
Afiyet olsun.
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis Çorba tariflerini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Hülüklü (Gülüklü) Çorba tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımız "Kadir Barcın'a" teşekkür eder, Alanya mutfak mirasına katkılarından dolayı çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli tescilli yemeklerden  Gülüklü Çorba tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler