Kekik Nedir? Faydaları Nelerdir? Evde Kekik Nasıl Yetiştirilir?

Kekik Nedir? Faydaları Nelerdir? Evde Kekik Nasıl Yetiştirilir?

Kekik Otu Çayı Nasıl Yapılır? Kekik suyunun faydaları nelerdir? Kekik nasıl kullanılır? Kekik çayının faydaları nelerdir? Kekik Otu Çayı Nasıl Yapılır? Saksıda Kekik Yetiştir...

Kekik Nedir? Faydaları Nelerdir? Evde Kekik Nasıl Yetiştirilir?
 
Kekik Otu Çayı Nasıl Yapılır? Kekik suyunun faydaları nelerdir? Kekik nasıl kullanılır? Kekik çayının faydaları nelerdir? Kekik Otu Çayı Nasıl Yapılır? Saksıda Kekik Yetiştirmenin Püf Noktaları...
 
Kekiğin Diğer İsimleri :
Anzer çayı, Adi kekik (Akdeniz kekiği), Beyaz kekik, Catır kekik, Girit kekiği, Güveyotu, Thymus vulgaris, Thymus, Thym
 
Botanik Bilgi : 
Ballıbabagiller familyasındandır. Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde, pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.
 
Kekik suyunun faydaları
Tıpkı kekik çayı gibi adet söktürür ve adet sancılarını giderir.
Baş ağrılarını alır.
Bağırsakları zararlı bakterilerden ve mikroplardan arındırır.
Kekik yağı ile birlikte ağrıyan bölgeye topikal olarak uygulandığında kas, eklem, romatizma ağrılarını hafifletir.
Öksürüğü keser ve balgamı söktürür.
Ciğerleri temizler. Bu yönüyle sigara kullanan kişiler tarafından da tüketilebilir.
Vücudun kalsiyum, demir, magnezyum ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar.
Kekik suyu nasıl hazırlanır?
2 adet domatesin suyunu sıkın ve içine bir limonun suyunu ve 1 tutam taze kekiği ilave edin. Bu karışımı her gün bir bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz.
 
Kekiğin Toplanması ve Kekiğin Kurutulması : 
Kekik otu Haziran'dan Ekim'e kadar topraktan 4-5cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35C°'yi geçmemesine dikkat edilir.
 
Bilinen Bileşimi : 
Kekikte timol, karvakrol, simol, linalol ve borneol maddelerini içeren % 1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, flavonit ve tripenoit bulunur. Kekik bitkisine hoş kokusunu veren, timol ve karvakrol adlı maddelerdir.
 
Öksürük ve bronşit gibi solunum yoluyla ilgili hastalıklarda yaygın olarak kullanılır.
Kekik suyu ve kekik yağı, harici olarak cilt yüzeyine uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
Kekik suyuyla düzenli olarak ağız çalkalamak, ağızda bulunan bakteri sayısını azalttığı için, diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir.
 
Antioksidan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik suyu, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayarak, çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
 
Kekikte bulunan ?Thymol? adlı bileşiğin, anti-aging (yaşlanmaya karşı etkili) özellikleri olduğu bilinmektedir.
 
Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olarak, organların fonksiyonlarını geliştirir.
Hemoroid hastalarında ağrıları şiddetlendiren kabızlığı önlemek için önerilir. Yüksek lif içeriği ile gaz ve şişkinlik gibi sindirime bağlı sorunların tedavisinde kullanılır.
 
 
Böcek ısırığı, egzama ve diğer nedenlerle oluşan inatçı kaşıntılar için kekik suyu gelmektedir.
Antiseptik ve mikropları önleyici özelliği bulunan kekik suyu, sivilce ve akne tedavisinde kullanılır.
Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder.
 
Çocuklarda görülen kansızlığı giderir.
Cinsel isteği arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Kandaki şeker miktarını azaltmaktadır.
Ağız kokusunu giderici özelliğinden dolayı çokça kullanılmaktadır.
Kilo vermede yardımcı olmaktadır.
 
Kekik yağı ve Kekik çayı neye iyi gelir? Kekiğin faydaları nelerdir?
Kekik, sağlık için pek çok faydası bulunan şifalı bir bitkidir. Kırmızı ve beyaz renkli çiçekleri olan kekik kansere karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenler ve idrar söktürücü özelliği bulunur. Besin değeri çok yüksektir; içeriğinde pek çok faydalı vitamin ve mineral bulunur. Bu bitkinin yağı, suyu, çiçekleri ve yaprakları şifa amacıyla kullanılabilir. Kekik yağı, özellikle saç ve cilt sağlığı için çok faydalıdır. Ancak aşırı kekik tüketmek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kekik veya yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
 
Kekik nasıl kullanılır?
Genellikle baharat olarak yemeklerimize eşsiz bir tat veren kekik, farklı şekillerde kullanılabilir. Bitkisi daha çok demlenip çay olarak tüketilirken, kekik yağı ise kozmetik ürünlere ilave edilir. Ağız gargaraları, merhemler ve aromaterapi yağlarında kullanılır.
 
Kekiğin besin değeri çok yüksektir ve lezzetli bir baharattır
 
Kekik yağı; şampuan, saç kremi, yaşlanma karşıtı cilt bakım kremi ve ağız bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir üründür. Bu yağı, aktarlardan satın alabileceğiniz gibi bitkiden kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Son olarak kekik bitkisini demleyip süzerek elde ettiğiniz kekik suyunu içerek tüketebilirsiniz.
 
Kalp sağlığını korur
Kolesterol seviyelerini düşürür ve dengeler. Aynı zamanda kalp sağlığını korur. Yüksek tansiyonun olumsuz etkilerini azaltır. Ayrıca ciddi bir kardiyovasküler rahatsızlık olarak bilinen ateroskleroz sorununun ilerlemesini yavaşlatır. 
 
Kişinin kalp krizi de dahil olmak üzere çoğu kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. Özellikle düşük tansiyon hastalarında kan basıncını dengeleyerek halsizlik ve aniden yere düşme gibi semptomları giderir.
 
Kansere karşı koruyucudur
Kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser çeşidine karşı kişiyi korur, kanser hücrelerinin daha geniş alanlara yayılmasını engeller. Meme kanserini önlemeye yönelik olarak terapötik bir özellik sergiler. Bileşenlerinde bulunan ursolik asit, oleanolik asit, lutein, beta-sitosterol ve karvakrol sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu durdurur.
 
Kekiğin diğer faydaları
Ciltte ağrıyan bölgeye uygulanan kekik yağı, ağrı ve acıyı hafifletir.
Daha sağlıklı bir uyku çekmenize olanak tanır.
Kişinin kilo vermesine yardımcı olur.
Alzhemeir ve Parkinson gibi rahatsızlıklara karşı beyni korur.
 
Omega 3 yağ asidi seviyesini yükselterek, beyin sağlığına katkı yapar
Depresyonun tedavisinde kekikten aromaterapötik tedavide yararlanılabilir.
İdrar söktürücüdür
Böcek ısırıklarını tedavi eder.
Bileşenlerinde yer alan demir sayesinde kas ve kemik gelişimini destekler.
 
Kekik hangi hastalıklardan korur?
Yemeklerde düzenli olarak az miktarda kekik kullanmak Diyabet, Astım, Bronşit, Zatürre, Kanser, Kolesterol, Romatizma, Tümör, kansızlık, Alzheimer, soğuk algınlığı ve Mantar gibi hastalıkların gelişmesini engeller. 
 
Kekik çayının faydaları:
Adet söktürücüdür
Gastrit ve reflü gibi mide sorunlarını giderir
Detoks etkisi göstererek, vücudu mikrop ve toksinlerden arındırır
Depresyon, anksiyete vb. psikolojik sorunlara iyi gelir
Kişinin üzerindeki yorgunluğu alır
İshale iyi gelir
Ateş düşürücüdür
İdrar söktürücüdür
Uyku periyodunun bir düzene girmesini sağlar
Göğüs ağrılarını hafifletir
 
 
Mutfaklarımızı güzel kokusuyla süsleyen kekik baharatı et yemeklerinin, salataların, çorbaların vazgeçilmezi olan bir baharattır. Mutfaklarımızda kullandığımız baharat hali, orta boylu renkli çiçekli sevimli bir bitki olan kekiğin çiçek ve yapraklarının kurutulması ile elde edilir. Sağlığa birçok faydası olan kekik çayı da en çok tercih edilen bitki çayı çeşitleri arasındadır.
 
Kekiği aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilir ve kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz. Evde kekik yetiştirmek hakkındaki gerekli bilgileri sizler için derledik.
 
Evde kekik yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Evde kekik yetiştiriciliği yaparken fazla derin olmayan, yayvan, dikdörtgen veya kare saksılar tercih etmelisiniz. Saksılar plastik veya seramik de olabilir ama kekik toprak saksıda daha iyi gelişir.
 
Kekik yetiştireceğiniz saksının altı mutlaka delik olmalıdır. Çünkü kekik fazla su sevmez, saksıda biriken su bitkinizi çürütebilir.
 
Kekik toprak seçmez, ama özellikle killi, gübreli ve kumlu karışımlı bir toprakta iyi gelişme gösterir.
Peki kekik nasıl ekilir? Kekik bitkisini tohumdan veya kekik fidesi ekerek yetiştirebilirsiniz.
 
 
Kekik fideleri kullanacaksanız, bitkilerinin uzun ömürlü olması için aralarında yeterli mesafe bırakmalısınız. Fideleri saksınızın büyüklüğüne göre ara mesafeleri belirleyerek veya tek tek orta boy saksılara ekebilirsiniz. Ekimden hemen sonra da fidelere can suyu vermeyi unutmayın.
 
Kekik tohumu ekecekseniz ise de, tohumları saksıdaki toprakta açtığınız 2-3 cm’lik çukurlara gömün ve çabuk çimlenmeleri için üstlerine kapak toprağı serpin. Çimlenene kadar da toprağını nemli tutmayı da atlamayın.
 
Kekik bitkilerinize her zaman önce toprak kuruluğunu kontrol ederek, düzenli aralıklarla azar azar su vermelisiniz.
Kekik Akdeniz’e özgüdür, güneş sever. Bu sebeple saksılarını mutlaka güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz.
Kekik bitkilerinize yılda iki defa azot ağırlıklı gübre vermelisiniz. Bu gübre kekik bitkisinin gelişimini kuvvetlendirir.
 
Kekik otunun faydaları nelerdir? Kekik çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar?
 
Özellikle kırmızı ete kattığı aroma nedeniyle mutfaklarda sık sık kullanılan kekiğin insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz?
 
Taze toplanıp kurutularakta tüketilen Peki kekik otunun faydaları nelerdir? Kekik çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar? Böbrek hastalığını önleyen mucize ot hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında kekik otu çayı ve faydaları hakkında bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.
 
Doğada birden fazla çeşidi olan kekiğin vücudumuza birçok faydası vardır. Arılarında bal üretiminde en çok kullandıkları kekik bağışıklık sistemini güçlendirmede en etkili bitkilerden biridir. Kendine has kokusu ile tarla ve çayırlarda kendiliğinden yetişen kekik otunun yapraklarından uçucu yağ elde edilir. 
   
Yapraklar kurutularak çay yapılır. Yüzyıllardan beridir kullanılan kekik otu et yemeklerinde daha çok tercih edilir. Nedeni ise kendine haz tadı ile ete farklı bir tat verir.
 
Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinde tıbbi tedavide kullanılan kekik otu yapraklarındaki uçucu yağların antiseptik özelliği sayesinde insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Nane ailesine bağlı olan kekik otu zeaksantin, lutein, apigenin, naringenin ve luteolin gibi maddeler içerir. Bunların yanı sıra B kompleksi, K, C vitaminleri ve folik asit bakımından zengindir. Doğada 350'den fazla kekik çeşidi vardır.
 
Kekik Otunun Faydaları Nelerdir?
Yağlı ve karbonatlı yiyeceklerin midede neden olduğu gaz ve şişkinliğe birebir fayda sağlar. Antibakteriyel özelliği sayesinde
 
vücuttaki serbest radikalleri vücuttan idrar yolu ile atar. Yemek borusu mide ve bağırsaklarda toksin birikimini önler.
 
Mide ve yemek borusundaki toksinleri azaltmak için her gün bir bardak kekik çayı içilmesini öneren uzmanlar çayın aynı zamanda ağız kokusunu da önlediğini belirtir.
 
Böbreklerdeki sıvı oranını dengeleyerek zararlı bakterileri idrar yoluyla atar. Böylece kum ve taş oluşumunu azaltır.
 
Antibakteriyel özelliği sayesinde cildi derinlemesine temizlemede oldukça etkilidir. Ciltteki bakterileri yok ederek cildin sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca lekeleri gidererek cilde parlaklık sağlar.
  
Sporcuların sıklıkla yaşadığı kas ağrılarına da iyi gelen kekik içerdiği ayrıştırıcı bileşikler kasların gerginleşmesi ya da sıkılaşmasını önleyerek vücudun daha rahat hareket etmesini destekler. Ayrıca kan da bulunan trombosit hücreleri dengeleyerek iltihap ve ödem oluşumunu da engeller. İçerdiği K vitamini aynı zamanda kemiklerin büyümesini destekler.
 
Yapılan araştırmalarda günde bir bardak içilen kekik çayı ya da bir kase tavuk suyunun içerisine eklenen kekik beyinde bulunan dopamin ve serotinin mutluluk hormonlarının seviyesini artırdığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar özellikle depresyona ya da strese meyilli kişilerin tüketmesi gereken önemli bir bitki olduğunu vurguluyor.
 
Saç derisinde yaşanan her hangi bir deformasyon saç dökülmesine ve yıpranmasına neden olur. Saçta azalan vitamin ve minerallerde aynı zamanda bu gibi sağlık sorunlarının ciddiyetini artırır. Ancak banyo sırasında son durulamada kekik suyu saçlara dökerek bu durumu azalmasını sağlar. Kekik içerdiği antiseptik özellik sayesinde saç derisini yatıştırır ve hücrelerdeki vitaminleri artırır.
 
Kekik Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanan enfeksiyon ya da üst solunum yolları hastalıkları sonucu ortaya çıkan boğaz ağrısını da dindirmek için tüketilmesi gerekir. Kekik çayının bu hastalıklarda etkili olması için iki yemek kaşığı kekik 3 bardak su, bir diş sarımsak ve 6 damla limonu iyice karıştırıp 10 dakika kaynatıp tüketiniz.
 
 
Saksıda Kekik Yetiştirmenin Püf Noktaları
Et yemeklerinin, salataların, çorbaların vazgeçilmezi mutfakların baş tacı baharatlarında Kekik bitkisini; saksıda yetiştirerek yılın her döneminde taze veya kuru tüketebilirsiniz. O zaman haydi saksılarda kekik yetiştirelim !.....
 
Fazla derin olmayan, yayvan, dikdörtgen, kare tipi saksılar temin edin. Saksılar plastik, seramik, toprak türünden olabilir. Özellikle toprak saksı temin ederseniz gelişimi daha iyi olur.
 
Yılın her döneminde yetiştirebilirsiniz. Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz.
 
Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever.
 
Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz. Kekik tohumları çok küçük olduğundan ilk etapta yetiştirme zor olmaktadır.
 
Kekik yetiştireceğiniz saksıların altları mutlaka delik olmalıdır. Çünkü saksıda biriken su kekik bitkinizi çürütebilir.
 
Her türlü toprakta yetişse de tinli, killi, gübreli , kumlu karışımlı topraklarda iyi gelişme göstermektedir.
 
Kekik bitkinizi yılda iki defa azot ağırlıklı gübre verin. Bu gübre gelişimini kuvvetlendirir.
 
Saksı içerisine dikeceğiniz kekik fideleri arasında mesafe olmalıdır. Sık dikimden kaçınılmalıdır. Saksınızı büyüklüğüne göre fide ara mesafelerini belirleyin.
 
Kekik fidelerinin dikiminden sonra hemen su verilmelidir. Daha sonra toprak kuruluğu kontrol edilerek düzenli aralıklarla su verilmelidir.
 
Tohumdan üreteceğiniz kekiği;
Toprak yüzeyinden çok derine ekmemelisiniz. Mümkün olduğu kadar saksı üst yüzeyine yakın yükseklikten tohumları ekin ve tohumların çabuk çimlenmesi için üstüne kapatıcı toprak serin. Yüzeye hafif bir şekilde bastırın ve süzgeçli sulama kapları ile sulayın.
 
Yetiştirdiğiniz kekikleri kurutarak da kullanabilirsiniz. Kekiklerinizi direk güneşe altında değil sıcak bir ortamda kurutursanız içerisindeki uçucu yağların azalmamasını sağlarsınız.
 
Kekik hem yapısı hem kokusu ile bulunduğu ortamı rahatlatır. Aromatik kokusu ile etrafa güzel enerji yayar.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler