Yerel Ürün Yerel Ekonomi Ve Bir Bıçak Hikayesi...

Yerel Ürün Yerel Ekonomi Ve Bir Bıçak Hikayesi...

Eski çarşıda dolaşırken Nilhan ve Sevgili dostumuz Yasmina, mutlaka Tüfekçi Karadayı'yı görmen lazım deyince, Ali Bey ile tanıştık. Bıçakları...

Yerel Ürün Yerel Ekonomi Ve Bir Bıçak Hikayesi...
Şef Ebru Baybara DEMİR
 
Bir bıçak ne kadar özel olabilir ki diye içinizden geçirdiğinizi düşünüyorum. Biz şeflerin bıçakları hazine değerindedir, en kıymetlimizdir. Dünyanın neresine gidersem mutlaka özel bir bıçak alarak dönerim.
 
Aralık ayında Tarsus Ticaret Odasının daveti üzerine Nilhan Aras ile Tarsus’a gittim. Nilhan’ın Tarsus üzerine çalıştığını biliyordum. İtiraf etmeliyim ki Tarsus, yemek ve yaşam kültürü ile hiç ummadığım şekilde beni çok etkiledi. En kısa zamanda gitmenin ve tadını çıkarmanın fırsatını kolluyorum. 
 
Eski çarşıda dolaşırken Nilhan ve Sevgili dostumuz Yasmina, mutlaka Tüfekçi Karadayı'yı görmen lazım deyince, Ali Bey ile tanıştık. Bıçakları görünce dayanamayıp bir çok şef arkadaşımın daha önce keşfettiği bu dükkanda ben de elimin ölçüsüne göre yapılacak özel bıçaklarımı sipariş ettim. 
 
Geçtiğimiz hafta elime ulaşan harika bıçakları izlemek bile müthiş bir keyif.
 
Bu bıçak dükkânın aslında köklü bir tarihi varmış. Ali Bey Tarsus’lu Binay ailesinin dördüncü kuşak temsilcisi. Ailenin asıl mesleği tüfek ve bıçak ustalığıymış. Karadayı lakabıyla bilinen ailenin büyük dedesi Mustafa Binay, 1920’de Tarsus Arastasında faaliyet gösteren dükkânı açmış. 
 
Aynı zamanda işini Çamlıyayla’da da sürdüren Mustafa Binay, oğlu Ali Binay’la birlikte, o dönemlerde dolma tüfek bile yapıyormuş. 
 
Tarsus Arastasında faaliyet gösteren dükkân, bugün üçüncü kuşak oğul Durmuş Binay ve dedesinin adını taşıyan dördüncü kuşaktan oğlu Ali Binay tarafından işletiliyor. Yüz yıllık işletmenin, büyük dededen kalma Çamlıyayla’daki ocakları hâlâ faal durumda.
 
El işçiliği özel bir bıçak serisi hazırladılar benim için. Eski tren raylarından yapılan dövme çelik en beğendiklerim arasında. Bıçak merakı olan ya da şef adayları meslek hayatınız boyunca yanınızdan ayıramayacağınız size özel bir bıçak arıyorsunuz mutlaka Ali Bey ile tanışmanızı öneririm.
 
Yerel üreticiyi tanımak, sanatı, zanaatkarı korumak, endüstriyelleşen dünyada, kendi yörelerinde yaptıkları, en özel işlerini sürdürmelerine destek vererek yerelde var olmalarını sağlamak, en önemlisi hiç tükenmeyecek nitelikli bir ürüne sahip olmak hepimizin düsturu olmalı...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler