Osmanlı Sarayında İçecekler

Osmanlı Sarayında İçecekler

Bazı şerbetler hastalıkların tedavisinde kullanılır, Sultan için hazırlanan şerbetler hekimbaşının denetiminde yapılırdı. Şerbetler maşrapa kupa, şerbet tası ve..

Osmanlı Sarayında İçecekler: 
 
Şerbet, Hoşaf, Boza
Helvahane içindeki Şerbethane-Reçelhane adı verilen bölümde mevsimine göre değişen meyve, çiçek, şifalı ve güzel kokulu otlar, bal ve baharatlar kullanılarak şerbet ve hoşaflar yapılır; 
 
Osmanlı Sarayında gül, benefşe (menekşe) ve nilüfer çiçeklerinden yapılan şerbetler sıklıkla tüketilirdi. Ayrıca nane, demirhindi, bal, turunç, öd, kâvi, nar, elma, vişne, şeftali, kızılcık, limon, Arap, dut, üzüm şerbetleri de yapılırdı. Bursa ve Edirne başta olmak üzere taşradan da şerbet temin edilirdi. 
 
Osmanlı Saray mutfağında Bazı şerbetler hastalıkların tedavisinde kullanılır, Sultan için hazırlanan şerbetler hekimbaşının denetiminde yapılırdı. Şerbetler maşrapa, kupa, şerbet tası ve şerbetlik gibi çeşitli kaplar içinde sunulurdu. Kış aylarında kuyularda depolanan karlar, yazın “karlık” adı verilen kaplara konularak şerbetlerin soğutulması için kullanılırdı.
 
Hoşaf (hoş âb), özellikle pilav, börek, hamur işleri ve yağlı yemeklerin yanında hazmı kolaylaştırmak için içilirdi. Her türlü kuru meyveden yapıldığı gibi bazı meyvelerin taze olanlarından da hoşaf yapılırdı. Erik hoşafı, kızılcık hoşafı, armut hoşafı, elma hoşafı, portakal hoşafı, kayısı hoşafı, nar hoşafı, üzüm hoşafı, incir hoşafı ve vişne hoşafıen çok tüketilen hoşaflardı. Helvahane’de hazırlanan bir diğer içecek türü de bozadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler