Kabak Sıyırma Nasıl Yapılır?

Kabak Sıyırma Nasıl Yapılır?

Muğla yemeklerinde vazgeçilmeyen ve çok çeşit sunan bu sebzelerimizden dönem dönem tarifler sunmaya devam ediyoruz. Üst üste aynı sebzeyi çalışıp kabak tadı...

Kabak Sıyırma Nasıl Yapılır?Kabak Sıyırma Nasıl Yapılır?
"Şef Selma Atabey‎"
 
Olmaya üç sebzenin birinden. Patlıcandan, kabaktan ve börülceden... Bir küçük latifeyle başlayalım güne.
 
Muğla yemeklerinde vazgeçilmeyen ve çok çeşit sunan bu sebzelerimizden dönem dönem tarifler sunmaya devam ediyoruz. Üst üste aynı sebzeyi çalışıp kabak tadı vermeyelim diye...
 
Vazgeçilmezlerimizden kabak sıyırma ile devam ediyoruz. Ege bölgesinde hemen hemen tüm şehirlerde yapılıyor kabak sıyırma. Tabiki Muğla'da da. Sıyırma denmesinin nedeni kabak soyacağı veya rendenin cips bölümü ile sıyırarak incecik şeritler çıkartılarak yapılması. 
 
Tabi bu denli ince şeritler çıkması için biraz sert yapıya sahip olması ve bütünlüğü sağlaması gerekiyor. Bu nedenle daha sert yapıya sahip kara kabak ile (gara gabak) ile daha güzel sonuçlar alınabiliyor. Çekirdek bölümü kullanılmıyor ve sadece kabuk tarafı ve kabuğun altındaki sert bölüm kullanılıyor. Bu nedenle kabukların soyulmaması gerekiyor. 
 
Bu durum benim aklıma kabukların hemen altındaki vitamin depolarını getiriyor ki bu nedenle daha sağlıklı ve lezzetli oluyor diye düşünüyorum. Bu arada çekirdek bölümlerinin de atılmayıp mücver yapılabileceğini de söylemek isterim. Böylece mutfağımızda atıksız üretim yapmak ve israfı önlemek de mümkün olacaktır.
 
Ayrıca burada vurgulamak istediğim bir başka konu doğramada kullanılan yöntem ve boyutların lezzeti etkiliyor oluşu. Bu nedenle aynı yemeği farklı boyutlarda yaptığınızda farklı lezzetlerle karşılaşırsınız. Kabakta da kuşbaşı doğrama, tavla zarı doğrama, rende ile yapılan yemekleri bir düşünün lütfen. Aynı lezzet olmadığını fark edersiniz. Bu nedenle doğru boyutlarda doğrama oldukça önemlidir mutfakta.
 
Çok ince şeritler halinde doğrama yapıldığı için pişirme yöntemlerinde de hassas davranmak gerekiyor. Bu nedenle daha kısa sürede pişirme yapmak ve dağılmadan bütünlüğünü, diriliğini koruyarak pişirme yapmak için her zamanki sıralamadan farklıdır pişirme sıralaması. 
 
Zeytinyağlı bir yemekte yapılan soğan kavrulduktan sonra sebze, varsa üzerine pirinç ilave edilip sebzenin kendi suyu yeterli gelmeyecekse su ilavesiyle pişirmedir. Bunda ise soğandan sonra pirinç ve su ilave edilip yumuşadıktan sonra kabaklar ilave edilir. Diğer türlü yapılabilir, yapılıyor da ama bu dağılmasına, yumuşamasına neden olur. 
 
Ben kendi adıma yemeklerin besin değerinde kayıplar olursa lezzetten de kayıplar olacağına inanıyorum. Bu nedenle Muğlalı hanımlarla yaptığım görüşmede karşıma çıkan iki yöntemden bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Ama birlikte pişirilmesi de mümkün tabi...
 
En İyi Kabak Yemeklerinden Kabak Sıyırma;
Muğla Mutfak Kültüründe Kabak Sıyırma Yemeğinde Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kg Kara Kabak
*     1 Avuç Pirinç
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Kuru Soğan
*     1/2 Demet Dereotu
*     1 Limon
*     Tuz
 
Muğla Yemek Kültüründe Kabak Sıyırma Yapılış Tarifi;
 
Kabaklar yıkandıktan sonra bir kabak soyacağı yardımı ile ince şeritler çıkartılır. Su içerisinde bekletilir. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağı ile kavrulur. 
 
Yıkanmış pirinçler ilave edilip bir tur daha kavrulur. 1 bardak su ilave edilir ve kaynama hareketinden sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. 
 
Kabaklar tencereye alınıp, tuzu da verilerek bir tur karıştırılır. Ama çok fazla karıştırılmaması gerekir. Karıştırılması kabağın kırılmasına bütünlüğünün bozulmasına neden olur. Kapağı kapatılarak yaklaşık 8-10 dakika pişirilmesi yeterli olacaktır. 
 
Ocaktan alındıktan sonra üzerine ince doğranmış dereotu ve limon suyu gezdirilip kapağı kapalı bir şekilde soğutulur. Ilık veya soğuk yenmesi tavsiye edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki sebze yemekleri tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi sebze yemeklerinden "Kabak Sıyırma" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler