Vejeteryan Çorbalarından Çin Börülce Çorbası Nasıl yapılır?

Vejeteryan Çorbalarından Çin Börülce Çorbası Nasıl yapılır?

En Farklı çorbalardan ve en iyi fasulyeli çorbalar... altın fasulye, mung fasulye, dhalom olarak bilinir. Ülkemizde ise maş fasulyesi, maşık gibi...

Vejeteryan Çorbalarından Çin Börülce Çorbası Nasıl yapılır?Vejeteryan Çorbalarından Çin Börülce Çorbası Nasıl yapılır?
Şef Selma Atabey
 
Öyle bir baklagil düşünün ki Antik zamanlardan beri olsun. Ama unutulsun, yabani bilinsin ve hatta yem olarak değerlendirilsin. Yıllar sonra günümüze yaklaştıkça yeniden altın gibi değer kazansın. Altın ismiyle anılsın. Özellikle bitkisel protein olması nedeniyle vejeteryanlar tarafından çok tercih edilsin. Tarihin bazı dönemlerinde kaybolup, bazı dönemlerinde yeniden hatırlanarak bugüne kadar gelsin.
 
Antik zamanlardan beri Hindistan'da yetiştirilen halen dünyada Güneydoğu Asya, Afrika, Güney Amerika ve Avustralya'da tarımı yapılan, ABD'de hemen hemen tüm yerli üretimi Oklahoma'da yapılan, börülce ile aynı familyadan olan sıcak iklim bitkisidir kendileri. 
 
Başka bir deyişle, altın fasulye, mung fasulye, dhalom olarak bilinir. Ülkemizde ise maş fasulyesi, maşık gibi isimlerle bilindiği gibi Muğla’da Cin veya cince olarak biliniyor küçük yapısı nedeniyle.
 
Mash, Çin mutfağında, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kore, Japonya, Hindistan ve Güneydoğu Asya yemeklerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Mash genellikle bütün olarak yenir, çimlendirilir veya kabuklanır. Masha nişastası, Çin eriştelerinin türlerinden birini üretmek için kullanılır.
 
Çin mutfağında bir püre olarak görülen maş, Endonezya'da, fasulye, hindistan cevizi sütü, şeker ve zencefil ile pişirilir bir tatlı, tatlı lapa olarak tüketilen popüler bir yemektir. Mung çorba hazırlanması için Hindistan çorba baharatı ve pişmiş pirinç kullanılır.
 
Soyulmuş maş (kabuğu çıkardıktan sonra) açık yeşil renktedir ve Hint mutfağında Dal olarak bilinir. Dhal denilen geleneksel bir yemek yapmak için, Ayurveda mutfağının “kichari” diye bilinen ana yemeğini hazırlamak için kullanılır.
 
Vejeteryan Çorbalarından Çin Börülce Çorbası Nasıl yapılır?
Antep mutfağında, Malatya mutfağında, Mardin mutfağı gibi şehirlerde yapılan çorbaya benzer özellikte bir çorbası vardır Muğla mutfağında. Malatya’da döğme ile pişer mesela. Muğla’da sade pişer ama soğanın ve ekşinin lezzetini alarak tamamlar pişme sürecini. 
 
Uzun yıllar öncesinde sıkça kullanılan, şimdilerde bir hatırlatmaya ihtiyaç duyulan çorba yöresel mutfak kültürünün izlerini taşıyorum dercesine erik ekşisi, nar ekşisi veya limon ile ekşimsi bir lezzete dönüştürülür farklı olarak. 
 
Rengi zaten koyu olması nedeniyle kullanılan ekşiler çok da bir şey kaybettirmez görüntü anlamında, aksine lezzetine lezzet katar. Taze bitkisi yenmeyip tohumları yenen cince börülce, kuru olarak tercih edilir daha çok. Kuru haliyle yaklaşık 40 dakika da pişer. 
 
Ama dikkat edilmesi gereken kabuklarının toplanmasıdır. Pişirilmesi esnasında kapağı kapatıp, kabarmaya başlamadan kapağı kaldırılırsa suyun yüzeyine birikmiş kabukları bir kevgir ile toplamak daha kolay olur. 
 
Bu işlem birkaç kere tekrarlandığında kabukların çoğu toplanmış olur. Nitekim bu kabuklar ile pişecek olursa, kabuklar yumuşamadığı için sert sert ağza gelecektir ki bu istenmeyen bir durumdur. Ocaktan alınmadan hemen evvelinde nar veya erik ekşisi de ilave edilir. Biraz dinlendirilip sofraya alınır.
 
En Farklı Çorbalardan Çin Börülce Çorbası
En İyi Fasulyeli Çorbalardan Çin Börülce Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Cince Börülce
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Adet Soğan
*     2 Adet Kuru Biber
*     1 Kaşık Toz Biber
*     Nar Veya Erik Ekşisi
*     Tuz
 
En İyi Lezzetlerden Ve Vejeteryan Çorbalarından Çin Börülce Çorbası Yapılış Tarifi;
Çin börülcesi yıkanarak yaklaşık 1 litre su ile ocağa alınır. Kaynamaya yakın kapağı örtülüp başında bekleyerek kabukların çatlaması ve su üstüne çıkması beklenerek, kabuklar toplanır. Kontrollü olunması gerekir çünkü taşabilir. Taşmasın diye kontrol edilmeli ve tam kaynamaya yakın birikimler alınmalıdır. 
 
İyice yumuşadıktan sonra gerekirse sıcak su ilave edilerek kıvamı ayarlanır. Çünkü piştikçe kıvamı bağlanan bir özelliğe sahiptir. Başka bir tavada yemeklik doğranmış soğan ve kuru biber kavrulur. İsteğe bağlı toz biber ilave edilerek kaynayan çorbaya ilave edilir. 
 
Pişmenin son aşamasında ekşisi ilave edilip 2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler