Yeni Türk mutfağı kitabı ve Gastronomi Yılı Beklentileri

Yeni Türk mutfağı kitabı ve Gastronomi Yılı Beklentileri

Organik Mutfak Ürünleri ile Gastronomi yılında Akdeniz Mutfağı ile birlikte doğal tadım ürünleri yine öne çıkacak, dünyada yankılanarak tadını..

Yeni Türk mutfağı kitabı ve Gastronomi Yılı Beklentileri...Yeni Türk mutfağı kitabı ve Gastronomi Yılı Beklentileri...
Yahya Aksoy
 
Bakan Ersoy, Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabının, Türkçenin yanı sıra İngilizce, Arapça ve İspanyolca dillerinde yayınlanarak yurt dışı tanıtım faaliyetlerine entegre edilmesi ve ülkemiz misafirperverlik konumlandırmasını geliştirmeye hizmet etmesi amaçlanmaktadır, ifadelerine yer verdi.
 
Sürekli yenilenen ve gelişen alanlardan biri de bence kesinlikle gastronomi. Her şeyden önce 2020 yılının gelmesi ile birlikte hayatın her alanında olduğu gibi gastronomi alanında da farkındalık giderek artıyor. Artık tüketiciler çok daha bilinçli ve seçici.
 
2020 yılında ‘süper besinler’ ve bitki bazlı alternatif ürünler ön plana çıkmaya başlasa da yerel ürünlerle ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemekler de sofralarda kendine daha çok yer bulacak. Yöreler, tatlar, farklar gastronomide önde. 
 
Zeytin yağlı yiyelim, Ak deniz Mutfağı ile beslenerek uzun yaşamı selamlayalım.
 
Akdeniz mutfağını baş tacı zeytin yağı'nın ülkemizdeki yerini, önemini ve özelliklerini  vurgulayarak dünya ülkeleri ile bilgi ve uygulamaları paylaşmak için 1995 yılında, 24 ülkenin katılımı ile (mutfak yazarları, gazetecileri, bilim adamları, gastronomları, mutfak şefleri  ile uygulamalı ) büyük yankılar uyandıran ve  ses getiren , Kültür ve Turizm Bakanlığı HAGEM Genel Müdürlüğü olarak, bir Akdeniz kenti olan  Mersin' de "Birinci Uluslararası Akdeniz Mutfağı Kongresi" düzenlemenin ve sonuçlarını kitaplar halinde yayımlamanın mutluluğunu ve onurunu taşımaktayım.
 
Kutsal kitaplarda yer alan . barış, sağlık, bereket, uzun ömür,saflık anlamları ile yüklü, binlerce yıllık  bir kültür ürünü ve sıkılan  ilk dane olan zeytinin duası bulunmakta: "Allah ömrünüzü zeytin ağacı gibi uzun,zeytin gibi bereketli, zeytinyağı gibi sıhhatli yapsın."
"Cennette iki ağaç vardır: Biri incir 'gerçek ağacı',diğeri ise zeytin ' hayat ağacı". 
 
Erken hasat,-soğuk sıkım, natürel-yeşil-sızma zeytin yağı önceliğini korumakta.. Bütün semavî dinler için  aynı simgesel anlamı taşımakta. Bilinmekte, kullanılmakta ve baş tacı edilmektedir.
 
Mitolojik efsanelerde, kutsal kitaplarda, destanlarda, şiirlerde, doğa ve insanla ilgi bilimsel eserlerde adı hep en başta geçen zeytin ağacı, hayat ağacı olarak tanımlanır. Zeytin ağacı hayatın simgesi ve hayat kaynağıdır, Efsaneye göre , Apollon ve  Kyrene’nin oğlu,güneş,sanat, müzik,şiir ve hitabet tanrısı Aristaios, zeytinden yağ çıkarmayı icat ederek insanlığa armağan etmiş. 
   
Zeytin ağacı hayata en büyük desteği  veren kutsal bir ağaçtır. Ayeti ve Duası  vardır.”Sizin için hurma,incir ve zeytin ağaçları yarattım” ilahî buyruğu bunun en kutsal ifadesidir.Zeytin ağacı, zeytin yağı ve zeytinden üretilen diğer ürünler,ilaçlar,kremler, şampuanlar, sabunlar halkımızın  ve tüm insanlığın ilk sırada tercihidir..
 
Ülkemizde Organik Mutfak Ürünlerinde "Zeytin ve Zeytin Ağacı Ötesi BİLGE AĞAÇ" dergisini İzmir'de çıkararak, ,uygulamaya ve  bilimsel araştırmalara yönelik bilgi ve belgeleri  üretici ve tüketiciyle ve toplumla paylaşmaktalar.
 
Ülkemizle ilgi olarak  şu bilgiler yer almakta : 845 bin 542 hektar zeytinlik alanı, 173 milyon 758 bin zeytin ağacı, 455 bin ton sofralık zeytin üretimi, 355 bin ton sofralık  zeytin tüketimi, 85 bin ton sofralık zeytin ihracatı, 287 bin ton zeytin yağı üretimi, 170 bin ton zeytin yağı tüketimi, 9 0 bin ton zeytin yağı ihracatı, 500 bin zeytin zeytinyağı üretiminden istihdam, 500'den fazla sürekli zeytinyağı çıkarmak için çalışan değirmen.
 
Ülkemizin en değerli gastronomi ve mutfak kültürü uzmanı. her alanda derin bilgisi ve  hizmetleri ile unutulmaz izler bırakan ve erken yaşta aramızdan ayrılan Tuğrul Şavkay'ı “Gastronomi Yılı’nda” en zengin gastronomi haberleri ile rahmetle anarak, anısı önünde saygı ile eğiliyorum. 
 
Zenginliği ve rengiyle tanınan yerel mutfağımızın  derin sırları halk sözlerinde gizlidir: “Yer doymayınca er doymaz, Üzümünü çok işittiğin bağa sepetini küçük götür(Uygu sözü)/ Elmayı soyarak, armudu sayarak ye,/Soğanı, sabah dostuna, öğleyin kendine, akşam düşmanına ayır(Yörük sözü),” aynı söylemi pilav için Özbekler söylemekte… sarımsak, turp, havuç ve zeytin ye uzun ömürlü ve sağlıklı ol…
 
Adında kutsallık ,tadında derinlik, aromasında farklılık, kullanımında aşk ve sevgi olan  sağlık kaynağı zeytini, üzerinde basma fistanları ile  sabır, özveri ve sevgiyle kadınlarınız derlemekte ve tüm insanlık zeytin yağını sevgiyle ve aşkla sağlık için bolca tüketmektedir.
 
Gastronomi yılında Akdeniz Mutfağı ile birlikte doğal tadım ürünleri yine öne çıkacak, dünyada yankılanarak tadını damaklara taşıyacaktır.
 
Dört mevsimin, yedi iklimin hüküm sürdüğü, güzel atların, otların, endemik bitkilerin ve besin maddelerinin vatanı, güneş ülkesi Türkiye, doğal ürünleri, zengin ve özgün  mutfağı, konuksever insanları, kültürel zenginliği ve doğal güzellikleri ile ulusal ve uluslararası alanda gastronomi kültürüne ve turizme en büyük katkıları verecek tüm değerlere sahip bulunmaktadır. Koruyarak, geliştirerek destekleyerek tanıtalım…


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler