Geleneksel Muğla Zerdesi

Geleneksel Muğla Zerdesi

Düğünlerimizin en önemli tatlılarından birisidir Zerde. Muğla merkez ve Merkeze yakın ilçeler de yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde zerdeçal ile yapılan zerde tatlısı...

Geleneksel Muğla Zerdesi...Geleneksel Muğla Zerdesi...
Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
 
Düğünlerimizin en önemli tatlılarından birisidir Zerde. Muğla merkez ve Merkeze yakın ilçeler de yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde zerdeçal ile yapılan zerde tatlısı altın sarısı renktedir. Muğla mutfağında tatlılarda zerdeçal kullanımı bulunmamaktadır. 
 
Bu nedenle bizim zerde tatlımız beyaz renktedir. Başka illerden bizim tatlımızı ayıran en önemli özellik tatlının yapımı sırasında damla sakızı kullanılmasıdır. Tatlı piştikten sonra tabaklara dökülmeden önce, her tabağın dibine dövülmüş karanfil serpilir. Damla sakızı ve dövülmüş Karanfil Muğla zerdesi nin en önemli püf noktasıdır.
 
Düğün yemeği Muğla’da, gruplar halinde yuvarlak siniler üzerinde yenir.
 
Herkes yemekleri aynı kaptan yer ve sadece kaşıkla yenir. Düğün yemeklerinde çatal kullanılmaz.
 
Yemekler yendikten sonra sıra zerde tatlısına gelir. Gelir ama, o an en heyecanlı ve lezzetli andır. Masada sadece bir tabak pilav ve bir tabak zerde kalmıştır. Zerde, pilav tabağının üzerine kapatılır. Herkes kaşığını daldırarak yer. Ortada kalan son parça kimin tarafına devrilirse kahkahalarla “ bir sonraki düğün sizin evde olacak gari” denir ve niyetler tutulur.
 
Düğün yemekleri masaya geldiğinde Zerde tatlısı en son yendiği için masanın en köşesinde tutulur. Başka masalarda oturanlar muziplik olsun diye kimseye belli etmeden zerde tatlısını çalarlar. Masasından zerde tatlısını çaldıran grup tekrar zerde siparişi vermek zorunda kalır. Buna düğünlerde” zerde çalma” denir.
 
Zerde Sadece bir tatlı değildir. Zerde, aynı zamanda bir kültürdür.
 
Kültürümüzün bizden sonraki nesillere devam etmesi dileklerimle…
 
En İyi Zerde Tariflerinden Geleneksel Muğla Zerdesi Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Geleneksel Muğla Zerdesi İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Su Bardağı Pirinç
*     2 Su Bardağı Toz Şeker
*     10 Bardak Su
*     Dövülmüş Karanfil
*     Damla Sakızı
 
Geleneksel Muğla Zerdesi Hakkında Not: 
Geleneksel Zerde Tatlısında Nişasta Kullanılmaz.
 
Muğla Yemek Kültüründe Geleneksel Muğla Zerdesi Yapılış Tarifi:
 
1 bardak pirinç 10 bardak su ile tencerede kaynatılır.
Toz şeker ilave edilir.
Pirinçler yumuşadıktan sonra damla sakızı ilave edilip kaynatılır. Kıvama gelmesi sağlanır.
Diğer yandan tabakların dibine dövülmüş Karanfil serpilir.
Kıvama gelen zerde tatlısı, dövülmüş karanfil serpilen tabaklara sıcak halde dökülür.
Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler